Header Ads

Header ADS

Halka Çağrı İktidarı Elinize Alın

Lenin
Yoldaşlar - işçiler, askerler, köylüler, bütün emekçiler!

İşçilerin ve köylülerin devrimi, Kerenskiy tarafından aldatılmış olan az sayıdaki Kazağın son kalıntılarının da dağıtılması veya tutuklanması ile Petrograd'da kesin bir zafere ulaşmıştır. Devrim Moskova'da da muzaffer olmuştur. Petrograd'dan gönderilen birlikleri taşıyan belirli sayıda tren Moskova'ya ulaşmadan bile önce, harp okulu öğrencileri ve Moskova'daki başka Kornilovcular barış koşullarını kabul ettiler -harbiyelilerin silahsızlandırılması ve Selamet Komitesi'nin dağıtılması.

Her gün, her saat başı, cepheden ve köylerden siperlerdeki askerlerin ve ilçelerdeki köylülerin yeni hükümete ve barışa ve toprakların derhal köylülere devrine ilişkin kararnamelerine desteğini ilan eden haberler geliyor. İşçilerin ve köylülerin devrimi güvence altında, çünkü halkın çoğunluğu şimdiden devrimin yanında yerini almış durumda. Toprak sahiplerinin ve kapitalistlerin, ayrıca büro çalışanlarının ve kamu görevlilerinin burjuvaziye sıkı bağlarla bağlı üst gruplarının, tek kelimeyle bütün zenginlerin ve onları destekleyenlerin devrime karşı düşmanca bir tepki vermesi, zaferine karşı direnmesi, bankaları kapatmakla tehdit etmesi, farklı kurumların çalışmasını aksatması ya da bütünüyle durdurması ve devrimi açık ya da örtülü her yoldan engellemeye çalışması bütünüyle anlaşılır bir şeydir. Politik bilinç sahibi her işçi, bu tür bir tepkiyle kaçınılmaz olarak karşılaşacağımızı gayet iyi biliyordu. Bolşeviklerin parti basınının tamamı bu konuyu defalarca ele almıştır. İşçi sınıfı bu tür direniş karşısında bir an için bile sinmeyecektir; burjuvazinin destekçilerinin tehditleri ve darbeleri karşısında hiçbir biçimde bocalamayacaktır.

Halkın çoğunluğu bizimledir. Dünyanın her yanındaki emekçi ve ezilen insanlar bizimledir. Bizim davamız adalet davasıdır. Zafer mutlaka bizim olacaktır. Kapitalistlerin ve üst düzey memurların direnişi ezilecektir. Bankaların ve konsorsiyumların kamulaştırılmasını ilan eden özel devlet yasası dışında tek bir kişi bile mülkiyetinden yoksun bırakılmayacaktır. Bu yasanın taslağı hazırlanmaktadır. Emekçi halktan tek bir kişi bile bir kopek zarara uğramayacaktır; tersine, emekçilere yardım edilecektir. En katı biçimde yürütülecek muhasebe ve kontrol işleri dışında, belirlenmiş vergilerin bütünüyle tahsil edilmesi dışında, hükümetin başka herhangi bir önlem alma niyeti yoktur. Halkın büyük çoğunluğu, bu adil talepleri destekleyerek Geçici İşçi-Köylü Hükümeti etrafında kenetlenmiştir.

Yoldaşlar, emekçi halk! Unutmayın ki şimdi siz kendiniz devletin dümeninin başındasınız. Siz kendiniz birleşip devletin bütün işlerini kendi elinize almazsanız, size kimse yardım etmez. Bundan böyle, sizin Sovyetleriniz devlet otoritesinin organlarıdır, tam yetki sahibi yasama organlarıdır. Sovyetleriniz çevresinde kenetlenin. Onları güçlendirin. İşe kendiniz girişin; en alttan başlayın, kimseyi beklemeyin. En katı türden devrimci kanun ve nizamı kurun, ayyaşlar, holiganlar, karşı devrimci harbiye öğrencileri, Kornilovcular ve benzerlerinin anarşi yaratma çabalarını bastırın. Üretim ve ürünlerin muhasebesi üzerinde en katı kontrolü sağlayın.

Halkın davasına zarar vermeye cüret eden herkesi, zararın üretimin sabote edilmesi (hasar verme, geciktirme ve tahribat) yoluyla mı, tahıl ve ürünlerin saklanması veya tahıl sevkiyatını engelleme yoluyla mı, demir yollarının ve posta, telgraf, telefon hizmetlerinin aksatılması yoluyla mı, büyük barış davasına, toprağın köylülere devri davasına, üretim ve ürünlerin dağıtımı üzerinde işçi kontrolünü sağlama davasına her türden direnme yoluyla mı olduğuna bakmaksızın, tutuklayın ve devrimci mahkemelere teslim edin. Yoldaşlar, işçiler, köylüler, bütün emekçi halk! Bütün iktidarı sizin Sovyetlerinizin eline alın. Dikkatli olun, toprağınızı, tahılınızı, fabrikanızı, teçhizatınızı, ulaştırmanızı -bundan böyle tamamıyla sizin mülkiyetinizde, kamu mülkiyetinde olacak olan her şeyi, gözünüzün bebeği gibi koruyun.

Zamanla, köylülerin çoğunluğunun onayı ve rızasıyla, onların ve işçilerin pratik deneyimine uygun tarzda, kararlı biçimde, yalpalamadan sosyalizm zaferine doğru ilerleyeceğiz. Bu zaferin kaderi en uygar ülkelerin ileri işçilerince belirlenecek, halklara kalıcı barış getirecek ve onları her tür zulüm ve sömürüden kurtaracak.

 V. Ulyanov (Lenin) Halk Komiserleri Konseyi Başkanı
S Kasım 1917, Petrograd
Blogger tarafından desteklenmektedir.