Header Ads

Header ADS

RSDLP (B) MERKEZ KOMİTESİ'NİN 18 ŞUBAT 1918 DEKİ AKŞAM TOPLANTISINDAN

(Bu konuşma aşağıda ilave edilen Lenin in geçersiz kıldığı Troçkinin gönderdiği orduyu hareketsizleştirme  ve barış telgrafıyla ilgili.. EA)

Tutanak

Yoldaş Lenin- Bu temel bir sorundur. Uritsky'nin önerisi harika. Merkez Komitesi devrimci bir savaşa karşı oy kullandı, ancak ne savaşa ne de barışa sahibiz ve devrimci bir savaşa sürükleniyoruz. Savaş şaka değildir. Demiryolu araçlarını kaybediyoruz ve ulaşım yollarımız mahvoluyor. 

Daha fazla bekleyemeyiz, çünkü durum tamamen kristalleşti. İnsanlar bunu anlamayacak: mademki bir savaş devam ediyor, herhangi bir askeri-hareketsizleştirme olmamalıydı ; Almanlar şimdi her şeyi alacaklar. Bu şey o kadar ileri gitti ki çitin üzerinde oturmaya devam etmek kaçınılmaz olarak devrimi mahvedecektir. Ioffe, Brest'ten Almanya'da bir devrim işareti olmadığını yazdı; eğer öyleyse, Almanlar ilerlemelerini çok mükafatlandırıcı bulacaklar. Beklemeyi göze alamayız, bu da Rus devrimini hurda yığınına döndürmek anlamına gelir. Almanlar Bolşevik iktidarını devirmek istediklerini söylemiş olsalardı, doğal olarak savaşmak zorunda kalırdık; artık oyalanmaya daha fazla izin verilemez. Bu  artık geçmişin değil, şimdinin sorunudur. Almanlara başvurursak, elimizdeki tek şey bir kağıt parçasıdır. Buna politika diyemezsin. Yapabileceğimiz tek şey, Almanlara müzakerelerin yeniden başlatılmasını önermek. Bu işte yarım yamalılıklık yok. Eğer devrimci bir savaş olacaksa ilan edilmeli ve askeri-hareketsizlenme  durdurulmalı, ancak bu şekilde devam edemeyiz. Biz kağıt işleriyle uğraşırken, onlar depoları ve vagonları alırlar ve bizi yok ederler.

Şimdi mesele şu ki, savaşla oynarken devrimi Almanlara teslim ediyoruz.

Tarih, devrimi teslim ettiğinizi söyleyecektir. Devrimi tehdit etmeyen bir barışı sonuçlandırabilirdik. Hiçbir şeyimiz yok, geri çekilirken hiçbir şeyi havaya uçuracak vaktimiz bile yok. Finlandiya'daki devrime yardım etmek için elimizden gelenin en iyisini yaptık ama şimdi daha fazlasını yapamayız. Bu bir not (yazışma) değiştirme zamanı değil ve bu geciktirme sona ermelidir. Antenleri çıkarmak için çok geç, çünkü Almanların bir saldırı başlatabileceği oldukça açık. Devrimci bir savaşın savunucularına karşı tartışamayız, ancak tavizsizlere - geciktirmecilere karşı tartışabiliriz ve tartışmalıyız . Almanlara bir barış teklifi yapılmalı.

Yoldaş Lenin. Bukharin, devrimci bir savaş konumuna nasıl geçtiğini anlayamadı. 

Köylüler savaş istemiyor ve savaşmayacak. Şimdi köylülere devrimci bir savaş yapmalarını söyleyebilir miyiz? Fakat eğer istediğimiz bu idiyse , orduyu hareketsiz bırakmamalıydık . Sürekli bir köylü savaşı istemek bir ütopyadır. Devrimci bir savaş sadece bir laf olmamalıdır. Hazır değilsek, barışı sonuçlandırmalıyız. Orduyu hareketsizliğe geçirdiğimiz için sürekli bir savaştan bahsetmek saçma. (Savas) Bir iç savaşla hiç bir şekilde kıyaslanamaz. Muzik (köylü), devrimci bir savaşa sahip olamayacak ve açıkça bunu isteyen herkesi devirecek. Almanya'da devrim henüz başlamamıştır ve  burada da, devrimimizin her şeyi bir anda kazanmadığını biliyoruz. 

Lifland ve Estland'ı alacakları söylendi; ama onlardan devrim uğruna vazgeçebiliriz. Eğer birliklerimizi Finlandiya'dan çekmemizi istiyorlarsa, olur ve iyi - onların devrimci Finlandiya'yı almalarına izin verin. Eğer Finlandiya , Lifland ve Estland dan vazgeçersek, devrim kaybedilmeyecek . Yoldaş Ioffe'nin dün bizi korkutmaya çalıştığı beklentiler hiçbir şekilde devrimi mahvetmiyor.

Almanların bize dün önerdiği barışı sonuçlandırma konusunda istekli olduğumuz  yönünde bir açıklama öneriyorum; 

Ukrayna, Finlandiya, Lifland ve Estland’ın işlerine müdahalesizlik katarlarsa , tartışmasız bir şekilde hepsini kabul etmeliyiz. Askerlerimiz zayıf durumda; Almanlar tahıl istiyorlar, alacaklar ve geri dönerek Sovyet İltidarının varlığını sürdürmesini imkansız hale getirecekler. Askeri hareketsizliğin durdurulduğunu söylemek, devrilmek demektir.

VI Lenin, Collected Works, Vol. 26, sayfa 522-24

----------------------------------

Tutanak

[29 Ocak (11 Şubat), 1918] 

Barış ve bütün cephelerde orduların genel askeri-hareketsizlendirilme konusunda ki bugünün telgrafını iptal etmek için mevcut tüm yöntemleri kullanın . 

Lenin'in emriyle.89 

VI Lenin, Collected Works, Vol. 44, s. 60

--------------------------------

Genel Kurmay ın Genel Müdürlüğüne Telegraf 

[30 Ocak (12 Şubat), 1918]

Tüm ordu komiserlerine ve Bonch-Bruyevich e ordunun askeri-hareketsizliği üzerine Troçki ve Krylenko tarafından imzalanan bütün telgrafların durdurulması gerektiğini bildirin. Size şimdilik barışın şartlarını veremiyoruz, çünkü barış henüz sonuçlanmadı. Lütfen barış raporu veren  tüm telgrafları özel izin alana kadar tutun .

VI Lenin, Collected Works, 
Vol. 44, s. 61


Çeviri
Erdoğan A
30 mart 2019

"askeri-hareketsizlik" , tam karşılığını bulamadığım, seferberliğin tam tersi, ama geri çekilme anlamında değil, ateşkes ve hareketsizlik" anlamında

Blogger tarafından desteklenmektedir.