Header Ads

Header ADS

KOMPLO DEVAM EDİYOR 1917

Raboçi (İşçi) No. 5, inci özel baskı, 28 Ağustos 1917.
Stalin

Bunlar kimdir?

Dün, Kadetlerin karşı-devrimin esin kaynağı' olduğunu yazmıştık. Biz bunu yalnızca «söylentiler» temelinde değil, fakat genel olarak bilinen olgular temelinde söyledik: Temmuz’da Tarnopolün «teslim edilmesi» ve Ağustos’ta Korni­lov komplosu ile ilgili kritik anlarda Kadetlerin Hükümet­ten istifa etmeleri. Çünkü, hem Temmuz’da hem de Ağus­tos’ta, Kadetlerin Rus halkma karşı cephedeki vatan hain­leriyle ve cephe gelişindeki en kudurmuş karşı-devrimcilerle aynı kamp içinde olması bir raslantı olamazdı.

Bugün «İzvestiya» ve «anavatan savunucuları», Kadet- lerle uzlaşmanın bu yeminli [yandaşları —ÇN], bizim Kadetler üzerine dünkü açıklamalarımızı kayıtsız-şartsız doğ­rulamaktadırlar .
«Anavatan savunucuları», «Lvov bunun» (yani askeri diktatörlüğün) «yalnızca General Kornilov tarafından de­ğil, fakat şu anda Genel Karargâh’ta bulunan belli bir kamu şahsiyetleri grubu tarafından da arzu edildiğini sak­lamadı» diye yazmaktadırlar («İzvestiya»)
O halde:

Genel Karargâh’ın karşı-devrimin kurmay karargâhı ol­duğu olgudur.
Karşı-devrimin genelkurmayının «belli kamu şahsiyet­lerinden» oluştuğu olgudur.

Bu «kamu şahsiyetleri» kimlerdir?Dinleyin:
«Kadet Partisi temsilcileriyle çok yakın ideolojik ve kişisel bağlan olan bir dizi kamu şahsiyetinin komploya kanştıkları kuşkuya yer bırakmayacak şekilde saptanmış­tır» («İzvestiya»).
O halde:

Daha dün «Kadet Partisi temsilcilerinin» şahsında ül­kenin «yiğit güçleri»ni kucaklayan «anavatan savunucusu» beylerin bugün onları devrime karşı entrikalar düzenleyen­ler arasına koymaya zorlandıkları olgudur.

Entrikanın «Kadet Partisi temsilcileri» tarafından Ör­gütlendiği ve yönetildiği olgudur.

Partimiz, devrimin zaferi için ilk koşulun Kadetlerden kopma olduğunu ileri sürerken haklıydı.

B unlar neyin spekülasyonunu yapıyorlar?

Dün, Kornilov’un partisinin Rus devriminin can düş­manı olduğunu; Riga’yı teslim ettikten sonra, Kornilov’un, sırf kaxşı-devrimin zaferini sağlama almak için Petrograd’ı da teslim etmekten çekinmeyeceğini yazmıştık.

Bugün «İsvestiya»da bu açıklamamızın kayıtsız-şartsız doğrulanmasını buluyoruz.
«İsyanın gerçek ruhu plan Genelkurmay Başkanı Ge­neral Lukomski, ‘Geçici Hükümet’in General Komilov’un talebini reddetmesi durumunda, cephedeki iç çatışmanın cephenin yanlmasma ve düşmanın en ummadığımız yer­lerde görülmesine yol açabileceğini’ belirtmektedir.»
Bu, sözgelimi, Petrograd’ı teslim etme tehdidine benze­miyor mu?

İşte daha da kesin bir açıklama:
«Anlaşılan General Lukomski, komplonun başarısını sağlama çabası içinde, doğrudan vatana ihanetten çekin­meyecektir, Onun, General Komilov’un talebinin redde­dilmesinin, cephede içsavaşa, cephenin açılmasına ve ayrı bir barış rezaletine yol açacağı yolundaki tehdidinde, komplonun başarısını sağlama almak için Almanlarla an­laşmaya varma konusundaki kesin kararlılıktan başka bir şey görülemez.»


Duyuyor musunuz? — «Almanlarla bir anlaşma», «cep­henin açılması», «ayrı bir barış»...

«Komploya karışan» ve «cephenin açılması» ve «Alman­larla anlaşma» tehdidini Genel Karargâh’taki varlıklarıyla himaye eden Kadetler — işte asıl «vatan ve yurt hainleri» bunlardır.

Bu «cephe açma» kahramanları, aylardır sürekli olarak Partimize sövüp saymışlar, onu «ihanet» le suçlamışlar ve «Alman altınlarından» söz etmişlerdir. Aylar boyunca ban­kaların «Novoye Vremya» ve «Birjovka», «Reç» ve «Russka- ya Volya»daki sarı uşakları, bu çirkin iddiaları ağızlarına sakız etmişlerdir. Ve bir de. ne görelim? Şimdi «anavatan sa­vunucuları» bile, cephedeki ihanetin komutanların ve bun­ların esin kaynaklarının işi olduğunu kabul etmek zorunda kalmaktadırlar.

İşçiler ve askerler buna bir mim koysunlar!

Burjuva basının, askerlerin ve Bolşeviklerin «ihaneti» hakkmdaki kışkırtıcı feryatlarının, generallerin ve Kadet Partisinden «kamu şahsiyetlerinin» gerçek ihaneti için yal­nızca bir kamuflaj olduğunu bilsinler.

Burjuva basını askerlerin «ihaneti» hakkmda feryat et­meye başladığında, bunun, bu basının esin kaynaklarının ihaneti daha önceden planlamış' olduklarını ve suçu askerle­rin üzerine yıkmaya çalıştıklarını gösteren kesin bir işaret olduğunu büsinler.

İşçiler ve askerler bunu bilsinler ve doğru sonuçlar çı­karsınlar.

Bunların neyin spekülasyonunu yaptıklarını bilmek is­ter misiniz?

Bunlar, savaş yorgunu askerleri ayrı barış düşüncesiy­le ele geçirmeyi ve sonra bunları devrime karşı yürütmeyi umarak, «cephenin açılması» ve «Almanlarla anlaşma» nın spekülasyonunu yapıyorlar.

işçiler ve askerler, Genel Karargâh’taki bu hainlere hiç merhamet gösterilemeyeceğini anlayacaklardır.

Komplo devam ediyor..;
Olaylar hızla gelişiyor. Yeni olgular ve söylentiler üst üste geliyor. Kornilov’un Almanlarla görüşmeler yapmakta olduğuna dair henüz doğrulanmamış söylentiler, var. Kor- nilovcu alaylar ile devrimci askerler arasında Petrograd ön­lerinde bir çarpışma olduğuna dair kesin konuşmalar var. Kornilov, kendini diktatör, Rus devriminin kazanımlarmın mezar kazıcısı ve düşmanı ilan eden bir «bildiri» yayınla­mıştır.

Ve Geçici Hükümet, düşmanı düşman gibi karşılamak yerine, General Alekseyev’le görüşmeyi tercih etmekte ve Kornilov’la görüşmeler yapmayı, Rusya’ya açıkça ihanet et­mekte olan komplocuları savunmayı sürdürmektedir.

Güya «devrimci demokrasi» ise, «Moskova Konferansı’ nın çizgileri üzerinde ülkenin tüm yiğit güçlerinin temsil­cilerinin katılacağı» yeni bir «özel konferansa» hazırlanıyor 
(bkz. «İzvestiya»).

Ve aynı zamanda, daha dün bir «Bolşevik komplosu» hakkında feryat eden Kadetler, bugün Kornilov planının teşhir edilmesine sinirleniyorlar ve «sağduyuya» ve «anlaş­maya» çağrıda bulunuyorlar (bkz. «Reç»),

Anlaşılan bunlar, bir Bolşevik komplosu konusunda fer­yat ederken, devrime ve Rus halkma karşı bizzat bir komplo hazırlayan bu «yiğit güçler» ile başka bir uzlaşma «sağla­mak» istiyorlar.

Ama uzlaşmacılar, ülkenin sahibini hesaba katmadan hesap yapıyorlar; çünkü ülkenin gerçek sahibi olan işçiler ve askerler, devrimin düşmanlarıyla hiçbir konferans istemiyorlar. Bölgelerden ve askeri birliklerden gelen haberle­rin hepsi, işçilerin güçlerini toplamakta olduklarını, asker­lerin silaha davranmaya hazır olduklarını gösteriyor. Belli ki işçiler, düşmanla düşman gibi konuşmayı tercih ediyor.

Başka türlü de olamazdı: Düşmanla görüşme yapılmaz, dövüşülür.
Komplo devam ediyor — direnmeye hazırlan!

Raboçi (İşçi) No. 5, inci özel baskı, 28 Ağustos 1917.





Blogger tarafından desteklenmektedir.