Header Ads

Header ADS

KAPİTALİSTLER NE İSTİYOR?

Raboçi i Soldat
(İşçi ve Asker) No. 13,
6 Ağustos 1917.

Stalin

KAPİTALİSTLER NE İSTİYOR?
Geçtiğimiz günlerde Moskova'da Tüccarların ve Sana­yicilerin İkinci Tüm-Rusya Kongresi başladı. Kongre, milli­yetçilerin lideri, milyoner Ryabuşinski tarafından programa­tik bir konuşmayla açıldı.

Ryabuşinski ne dedi?
Kapitalistlerin programı nedir?
Özellikle şimdi, kapitalistlerin iktidara hükmettiği ve Menşevikler ve Sosyal-Devrimcilerin de bunlarla «yiğit güç­lerıı olarak flört ettiği bugün, işçilerin bunu bilmeye ihtiyacı vardır. 

Çünkü kapitalistler, işçilerin yeminli düşmanıdır; ama düşmanlarımızın hakkından gelebilmek için her şeyden ön­ce onları tanımamız gerekir.

O halde, kapitalistler' ne istiyorlar?

İktidar kimin elindedir? 

Kapitalistler boş laf etmezler. Onlar eylem adamıdırlar. Devrimin ve karşı-devrimin· temel meselesinin iktidar soru­nu olduğunu bilirler. Bu yüzden Ryabuşinski'nin konuşma­sına bu temel sorun ile başlaması şaşırtıcı değildir.

«Sadece bir iktidar müsveddesini temsil eden Geçici Hükümet'üniz», diyor, «selahiyetsiz unsurların baskısı al­tındaydı. Ülkede fiilen bir siyasi şarlatanlar takımı işbaşına geçti. Halkın sahte Sovyet liderleri, (halkı) fe­lakete sürükledi, ve şimdi tüm Rus imparatorluğu, cehen­nem çukurun un kenarındadır» ( «Reç») . 

«Ülkede bir siyasi şarlatanlar takımı (nın) işbaşına geç­tiği, bu şüphesiz doğrudur. Ama şu da en az bunun kadar doğrudur ki, bu "şarlatanlar", "Sovyet liderlerin arasında değil, fakat Ryabuşinskiler arasında; 2 Temmuz'da Geçici Hükümet'ten istifa edip, haftalarca Bakanlık portföyleri üze­rine pazarlığa girişip, Sosyal-Devrimci ve .Menşevik budala­ları hükümet kredilerinden yoksun. bırakma şantajıyla teh­dit edip, sonunda hedefine ulaşarak, . bunlara her istediğini yaptıran Ryabuşinski'nin arkadaşları arasında aranmalıdır. 

Çünkü hükümete tutuklamaları ve terör baskınlarını, kurşuna dizmeleri ve ölüm cezasını zorla kabul ettirenler "Sovyet liderleri" değil, bu "şarlatanlar"dır.

Hükümet üzerinde «baskı kullanan)) ve onu halkın ga­zabına karşı bir kalkana dönüştürenler, bu "şarlatanlar"dır. 

Rusya'da "şimdi fiilen işbaşına geçenler", iktidara sa­hip olmayan "Sovyet liderleri" değil, bu "şarlatanlar" dır. 

Ama, burada şüphesiz mesele de bu değildir. Mesele sa­dece, daha dün kapitalistlerin yaltaklandıkları ve şimdi boz­guna uğramış olan Sovyetlerin, hala iktidarın bir parçacı­ğını elinde bulundurmasıdır, ve şimdi  kapitalistler, kendi iktidarını daha adamakıllı pekiştirmek için bu son parçayı da Sovyetlerden almak istiyor.

Bay Ryabuşkinin sözünü ettiği şey her şeyden önce budur.

Kapitalistlerin ne istediklerini bilmek istermisiniz? 

Tüm İktidar kapitalistlere - İşte istedikleri budur.

Rusya ya felaket getiren kimdir?

Ryabuşinski yalnızca bugünden söz etmiyor. O «geri dönüp geçmiş aylara da bir göz atmayana karşı değildir. Peki, bulduğu nedir? «Durumu özetlersek» diyerek, başka şey­lerin yanısıra şunu keş'fediyor: 
"Kendimizi içinden kurta­ramayacağımız bir çıkmaza düşmüş bulunuyoruz... Beslen­me sorunu kesin bir çıkmaza girmiştir, Rusya'nın ekonomik ve mali yaşamı adamakıllı sarsılmıştır, vb"
Ve bundan sorumlu olanlar, diye öğreniyoruz, yine Sov­yetler'den aynı "yoldaşlar;" dır, "vesayet altına alınması" gereken "israfçılardır"
"Halk onların içyüzünü görmediği sürece, Rus top rakları, onların yoldaşça kucaklaması altında inleyecektir; ama onların içyüzünü gördüğünde, şöyle diyecektir: 'Siz, halkı kandırıyorsunuz!'"
Rusya'nın bir çıkmaza itildiği, derin bir bunalımdan geçmekte olduğu, felaketin eşiğinde olduğu 
şüphesiz  doğru­ dur. Ama garip değil mi ki:

.1) Savaştan önce Rusya'da tahıl bolluğu varken ve her 400-500  milyon  pud  ihraç  ederken; şimdi  
savaş  sırasında'  bir  tahıl  kıtlığı  var  ve  aç  kalmaya  zorlanmaktayız..

2) Savaştan önce Rusya'nın devlet borçları' 9 mılyar rubleyi bulurken ve yıllık faizini ödemek için toplam 400 milyon ruble gerekliyken, savaşın üç yılı içinde borçlar 60 milyar rubleye yükselmiştir, yalnızca faizini ödemek için yıl da 3 milyar ruble gerekmektedir. 

Rusya'yı çıkmaza götüren şeyin savaş ve yalnız savaş olduğu açık değil mi?

Pekiyi ama Rusya'yı savaşa iten kim, kim: onu şimdi savaşa devam etmeye itiyor, yine Rjabuschinski ve Konowalow'dan, Miljukow ve Winawer'den başka kim?

Rusya'da bir çok savurgan var ve bunlar Rusya'yı yıkıma götürüyorlar - bundan kuşku duyulamaz: Fakat bunları "yoldaşlar" arasında değil, yine Rjabuschinski ile Konowalow arasında, savaş siparişlerinde ve devlet borçlanmalarında milyonlarca kazancı ceplerine indiren kapitalistlerle bankerler arasında aramak gerekir.

Ve Rus halkı bunları bir kere görürse, esaslı şekilde hasaplaşacaktır bunlarla - buna güvenebilirsiniz. Tabii burada mesele bu değildir. Mesele, kapitalistlerin kendileri" için karlı olan " savaşı sonuna kadar sürdürme" özlemi çekmeleri, fakat savaşın sonuçlarının sorumlulu­ğunu üzerlerine almaktan korkmaları, bundan dolayı  da, devrimi savaşın dalgaları içinde kolayca boğdura­bilmek için, suçu "yoldaşların" üzerine atmağa çalışmalarıdır.


Bay Rjabuschinski'nin konuşması işte buraya varıyor.

Kapitalistlerin ne istediklerini bilmek istiyormusunuz.
Devrim üzerine tam zafer kazanıncaya kadar savaş, istedikleri budur.

Rusya'ya Kimler-İhanet Ediyor?

Rjabuschinski Rusya'nın kritik durumunu ana hatlariyle anlattıktan sonra bir de bu "durumdan çıkış yolu'" getirdi. Fakat dinleyin ve görün, nasıl bir "çıkış yolu" olduğunu bunun:

"Devlet halka ne ekmek, ne kömür,.ne de kumaş verdi. Durmadan bir çıkış yolu bulunması için belki, halkın sahte dostlarının, demokratik sovyetlerin ve ko­mitelerin gırtlağına yapışacak olan kemikli eli, halkın sefaleti gerekecek"

Dinleyin: "Açlığın kemikli eli, halkın sefaleti gerek­li olacak"

Görüldüğü üzere, bay Rjabuschinski'lerin, "demok­ratik sovyetlerin ve komitelerin" "gırtlağına yapışmak" için, Rusya'ya "açlık" ve "sefalet" bağışlaması kötü niyet değil. 

Görüldüğü üzere, halkın zamansız bir savaşımını kışkırtmak ve böylece işçi ve köylülerle daha başarılı bir şekilde hesaplaşmak için fabrika ve işletmeleri durdur­maları, işsizlik ve açlık yaratmaları fena bir niyet değil.
 
"Rabotschaja Gaseta" ve "Djelo Naroda"nın tanıklığına göre ülkenin "canlı kuvvetler"i bunlar. 

İşte Rusya'nın gerçek dönekleri, gerçek hainleri bunlardır.

Şimdi Rusya'da ihanetten çok söz ediliyor. Eski jan­darmalarla şimdiki gizli ajanlar, bu beceriksiz tutul­muşlar ve en aşağılık aracılar - bütün bunlar şimdi iha­net hakkında yazı yazıyorlar ve bu arada "demokratik sovyetleri ve komiteleri" gösteriyorlar. Hainler üzerine olan yalan konuşmaların, çok deneylerden geçmiş Rus­ya'nın gerçek hainlerini gizlemek için sadece bir maske olduğunu işçiler bilmeliler! 

Kapitalistlerin ne istediklerini bilmek istiyor mu­sunuz--? 
Onların para torbalarının çıkarlarının zaferi; Rusya'nı batışı pahasına da olsa. İstedikleri budur.

"Rabotschi i Soldat" (işçi ve Asker) No. 13, 6 Ağustos 1917. 
Blogger tarafından desteklenmektedir.