BOLŞEVİK PARTİSİ'NİN 6. KONGRESİ - 1917
1917 Sovyet Devrimi 1. Bölümünden
Gorki, Molotov, Voroşilov, Kirov, Zhdanov, Stalin
Stalin bu tartışmalar sırasında, şöyle diyordu:
Gorki, Molotov, Voroşilov, Kirov, Zhdanov, Stalin
Çeviren İsmail Arkın
Bolşevik Partisi'nin tarihi 6. Kongresi, Petrograd'da 26 Temmuz'da başladı ve 3 Ağustos 1917'ye kadar devam etti.
Bu kogreye bir rapor sunan ]. M. Sverdlov, parti örgütlerinin sayısının, Nisan Konferansı'ndan beri 78'den 162'ye yükseldiğini söyledi. Parti üyeliği üç ay içerisinde üç kat artmıştı: 80 binden, 240 bine yükselmişti. Petrograd' da 41 bin, Moskova bölgesinde 5 O bin, Urallar'da 25 bin, Donhas'da 16 bin, Kiev bölgesinde 10 bin, Kafkaslar' da 9 bin, Finlandiya' da 12 bin, Baltık eyalerlerinde 14 bin, Volga bölgesinde 13 bin, Odessa bölgesinde 7 bin, Sibirya'da 10 bin, Minsk bölgesinde 4 bin, Kuzey bölgesinde 1500 ve nihayet, kara ve deniz kuvvetlerindeki parti örgütlerinde 26 bin parti üyesi vardı.l
Bu dönemde Bolşevik basın da epeyce ilerlemişti. Partinin, günlük 320 bin tirajlı kırk bir gazetesi vardı. Bunlardan yirmi yedi tanesi Rusça, geri kalanı, Gürcü, Ermeni, Leton, Tatar, Leh dilleri ile öteki dillerde yayınlanıyordu.
Temmuz olaylarından sonra bunlardan sekizi- Partinin merkez organı Pravda da dahil- kapatılmıştı. Ama, kongreye kadar bunların yedisi yeni adlar altında yayınlanmaya başladı.
Bolşevik Partisi'nin kitleler üzerindeki etkisi büyük ölçüde artmıştı. Kongreye çeşitli bölgelerden gelen delegelerin sundukları raporlarda bu açıkça görülüyordu. Moskova'dan V. N. Podbelki şöyle diyordu:
"Örgütümüzün halk üzerindeki büyük etkisi, bütün kitle hareketlerinin bizim sloganlarımız altında gerçekleşmesi olgusunda kendisini göstermiştir . .. . 18 Temmuz gösterisi, resmen Sovyet tarafından örgüt lenmiş ve bizim sloganlarımızı kullanmıştır. Sovyetlerin belirlediği toplanma yerlerinde 20-30 kişilik zavallı gruplar ancak toplanabilmiş ama kitleler bizim bayraklarımızın ardından gitmiştir. Biz nerede miting yapmışsak, büyük kalabalıklar toplanmış, başka yerler boş kalmış ve ancak bizim flamalarımız görünüp hatiplerimiz konuşmaya başlayınca canlı bir hayata kavuşmuşlardır." RSDIP (B) 6. Kongresi, Ağustos 1917
Bolşevik Partisi'nin Nisan Konferansı'nda alınan kararlara uygun olarak, Moskova örgütü, çok sayıda çalışan insanı saflarına almıştı. Moskova Bolşevikleri, işçilerin, Menşevikler ile Sosyalist Devrimcileri uzaklaştırdıkları çok sayıda sendikayı denetimleri altına almışlardı. Uzlaşmacılar her ne kadar Moskova Sovyeti'nde egemenliklerini sürdürmekte iseler de, Bolşeviklerin kitleler üzerindeki etkisi öylesine artmıştı ki, bu iki parti mensupları da çoğu kez Bolşeviklerin verdikleri kararı desteklemek durumunda kalıyorlardı. 25 Temmuz'da Moskova'da yapılan Asker Vekilieri Sovyeti ile Işçi Vekilleri Sovyeti'nin ortak toplantısında, Menşevikler ile Sosyalist Devrimciler, ölüm cezasının koninasına karşı Bolşeviklerin protestolarını desteklemek zorunda kaldılar. Moskova Fabrika Komiteleri'nin 23-28 Temmuz'da yaptıkları bir toplantıda, Menşevikler, kitlelerin baskısı ile işçilerin üretimin denetimine katılma konusunda Bolşeviklerin önerisi lehinde oy kullandılar. Temmuz olaylarından sonra hükümetin estirdiği terör havası, Moskova Bolşeviklerinin etkilerinin artmasını engelleyemedi. Parti üzerindeki baskı ve takibat arttığı, kapalı ve açık toplantılar imkansız hale geldiği halde, parti üyeliğinde herhangi bir azalma olmadı. Moskova Bolşevikleri, Lenin ile Bolşevik Partisi Merkez Komitesi'nin talimatlarına uyarak kitleler arasındaki çalışmalarını azirole sürdürüyorlardı. Bolşevik Kongresinde Moskovalı bir delege şu açıklamayı yapmıştı:
"Sonuç olarak şunu önemle belirtmek isterim ki, Moskova ile Petrograd arasında ideolojik çalışmalarda tam bir birlik bulunmaktadır; bu durum, 20-21 Nisan bunalımında görüldüğü gibi, Temmuz günlerinde harekete geçme sorununda da gözlenmiştir. Bu birlik, önceden yapılan bir anlaşma ile sağlanmamıştır ve bu da bize tutumumuzun doğruluğunu kanıdadığı gibi, çalışmalarımızda bizlere büyük bir güven vermektedir."
RSDIP (B) 6. Kongresi, Ağustos 1917
Donhas'dan gelen delegeler, buradaki Bolşevik örgütündeki hızlı gelişmeleri anlatmışlar ve bütün toplantılarda Bolşevik kararlar kabul edilmiştir. Bolşevik etkiler işçiler arasında yaygınlaşmış ve birçok fabrikada Sosyalist Devrimci ve Menşevik işçiler Bôlşevik Partisi'ne katılmıştır.
Bolşevik Partisi'nin Volga bölgesinde de etkisi artmış, Grozni'de parti üyesi sayısı Nisan Konferansı öncesinde 800 iken, 6. Kongrede bu sayı 2 bine yükselmiştir-: Ancak burada BolŞ"eviklerin çalışmaları çok güç koşullar altında yapılabilmiştir. Kentte bir "Bolşeviklerle Savaş Derneği" kurulmuş, Bolşeviklere 'Alman casusu' damgası vurulmuş, sonra da tahrik edilerek lümpen gruplarca dövülmüşlerdir. Bolşevikler, Çeçenleri Ruslar'a karşı kışkırtmakla suçlanmışlar, 9 Temmuz'da bir Kazak köyü, üç gün içerisinde bütün Bolşevikterin köyden kovulması kararını almıştır. Bir öğretmen, sırf kocası Bolşevik olduğu için köyden kovulmuştur.
Ama işçiler Bolşevik örgütünü desteklemeye devam etmişlerdir. Temmuz olaylarından sonra uygulanan baskıcı önlemler bile, işçileri bu desteği vermekten caydıramamıştır. Grozni delegesi şunları söylemiştir:
"Temmuz olayları, deyim yerindeyse, Partimizi kristalleştirmiştir; Partiye yakınlık duyan işçileri saflarımıza katılmaya zorlamıştır."
RSDIP (B) 6. Kongresi, Ağustos 1917
Kafkaslar ötesinde Bolşevikler çok güç koşullar altında çalışmışlardı. Ama onlar, askerlerin desteğini kazanmayı başarmışlardı;. yalnız Tiflis'te 80 bin asker bulunuyordu. Buna karşılık, Menşevikler ile Sosyalist Devrimcilerin etkisi altında bulunan Sovyet Bölge Yürütme Komitesi, kentten Bolşevik birlikleri çekip yerlerine başkalarını yerleştirdiler. Yeni gelen birlik, önce kent dışında tutuluyor ve burada Bolşeviklere karşı uydurma ve iftira ile beyinleri yıkanmaya çalışılıyordu. Ama bir süre sonra, onlar da, Bolşevikleşıneye başlayınca, yerlerine yenisi getiriliyordu. Bolşevik yayınlara el konuluyordu. Bir defasında Tiflis Sov'}'eti Yürütme Komitesi 40 bin Pravda'ya el koydu ve Kavkaski Raboçi (Kafkas Işçisi) gazetesinin kapatılması tehdidi Sovyet'in her toplantısında yinelendi. Transkafkasya delegesi şöyle diyordu:
"Bizim oradaki çalışmamız adeta bir 'fedai' işi. Ama yine de biz etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Gazetemiz bir asker gazetesine dönüştü: Cepheden çuvallar dolusu mektup ve binlerce sevgi telgrafı alıyoruz."
RSDIP (B) 6. Kongresi, Ağustos 1917
Nisan Konferansı ile 6. Kongre arasındaki geçen zamanda Bolşevik Partisi, kitle çalışmalarında büyük deneyimler kazandı. Alaylar ile fabrikalarda Zemlyaçestva diye tanınan dernekler kuruldu. Bu derneklerde politik konuşmalar düzenleniyor, bu toplantılara katılan askerlere politik literatür veriliyordu. Kronstadt'ta Bolşevik örgüt, bu derneğe bağlı yetişmiş ajitatörleri köylere ve kırsal bölgelere gönderiyordu.
Zemlyaçestva derneğinden başka bir de kulüpler kurulmuştu. Bolşevik Merkez Komitesi'nin askeri örgütü tarafından Petrograd'da kurulan böyle bir kulüp vardı. Burada konuşmalar düzenleniyor ve Bolşevik Partisi'nin programı tartışılıyordu.
Garnizonlarda ve cephede, askerler arasındaki çalışmalar da büyük boyutlardaydı. Moskova'daki Bolşevik askeri örgütünün 2 binin üzerinde üyesi vardı. Moskova Bolşevikleri, cepheye ajitatörler ve sol literatür gönderiyorlardı. Bir ay içinde cepheden gelen 170 delege, ayrıca Bolşevik literatür talep etmişlerdi. Ve bütün bunlar, bu gibi yayınları izleme ve okumanın çok tehlikeli olduğu bir dönemde oluyordu.
Cephede ve özellikle Petrograd'a yakın kesimde, örneğin 12. Ordu'da, Bolşevik Partisi örgütleri, Temmuz gösterilerinin ezilmesinden kendilerini çabuk kurtarmışlardı. Generallerin Opoknaya Pravda'yı kapatmalarının hemen ardından, yeni bir gazete Opokni Nabat (Cephe Alarmı) yayma başlamıştı. 20 Temmuz'da Bolşevikler, 23 alaydan -Rus, Sibirya ve Letonya- delegelerin katıldıkları bir konferans toplamayı başarmışlardı. Bu konferans, Petrograd'a bir protesto çekerek, Geçici Hükümet'in ezme önlemlerini şiddetle kınamış ve tutuklarran bütün Bolşeviklerin serbest bırakılınasını istemiştir.
Letonya alaylarında 2 binin üzerinde Bolşevik vardı ve aslında bu Letonyalı Bolşevikler, 48 bin mevcudu bu alayın tamamının desteğine sahipti. 6. Kongrede Letonyalı bir delege şöyle diyordu:
"Genelkurmay şimdi, ulusal alaylar kurulmasına izin verdiğine pişman olmuştur ama, 8. Letonya Alayı'nı dağıtmak için artık vakit çok geç. Letonyalı muharipler buna müsaade etmeyeceklerini ilan etmiş lerdir. Sibirya alayları, eğer Letonya alayları dağılırsa onların dağılacaklarını, yoksa dağılmayacaklarını bildirmişlerdir. Letonya ve Sibirya alayları arasında tam bir fikir ve eylem birliği vardır ve eğer, Genelkurmay bizi, henüz erken gördüğümüz bir harekete kışkırtma yı başaramaz ise, zamanı gelince, .., . Ordu'yu bir 'KızıLOrdu'ya çevirebileceğimizi umut ediyorum."
RSDIP (B) 6. Kongresi, Ağustos 1917
Parti, politik çalışmalarını, büyük kitle politik örgütleri olan Sovyetlerde; büyük bir azim ve yoğunlukla sürdürüyor, Sosyalist Devrimciler ile Menşeviklerin güttüğü haince politikaları insanlara açıklıkla anlatıyorlardı. Bolşevikler, Sovyetlerin en alt kademelerini sel gibi kaplıyor ve üst kadernelere doğru yükseliyorlardı. Alttan gelen basınca dayanabilmek için, küçük-burjuva !iderleri, Sovyetlere yapılacak yeni seçimleri o eski ve denenmiş taktiklere başvurarak geciktirme yoluna sapıyorlardı. Ama Parti bu taktik manevralara ustaca karşı koyuyor ve bölge Sovyetlerindeki önemli noktalara yerleşiyorlardı. Böylece, 6. Kongreye kadar, Moskova'daki on bölge Sovyeti'nden altısında Bolşevikler tamamen egemenliği ele geçirmişlerdi. Sovyetlerden dışlanan Menşevikler ile Sosyalist Devrimciler, kent ve kırsal kesimdeki hükümet kuruluşlarına yerleşerek buralardan Bolşeviklerin etkisine karşı savaşıyorlardı.
Kent Duması gibi belediye kuruluşlarında bile Lenin'in yoldaşları önemli mevkileri ellerine geçirmeyi başarmışlardı.
Parti, gençlik arasında da yoğun bir çalışma içerisinde idi. 6. Parti Kongresi sırasında, Petrograd'daki Gençlik Derneği'nin 50 bin kadar üyesi vardı ve bu üyeler Bolşevik sloganları desteklemek için aktif bir çalışma içerisinde bulunuyordu. Partinin etkisi öteki büyük sanayi kentlerinde de gençler arasında aynı güçteydi. Parti kongresinde sunulan raporlar, partinin henüz, proletarya ile köylülüğün kitle örgütlerinde büyük çoğunluğa ulaşmadığını göstermekle beraber, · önemli noktalarda sağlam dayanaklar ele geçirdiğini gösteriyordu. Nisan Konferansı'ndan beri, parti üyeliği üç kat artmış ve parti, devrimci mücadele konusunda geniş deneyim kazanmış, kitleler arasındaki etkisi yükselmişti.
Kongre, yarı yasal olarak toplanmak zorundaydı. Kiralık ya da gönüllü hükümet casusları, kentte dört dönüyor, delegelerin nerelerde toplandıklarını keşfetmeye çalışıyorlardı. 29 Temmuz'da Geçici Hükümet, bir emir yayınlayarak, Savunma Bakanlığı ile Içişleri Bakanlığı'na, yapılacak toplantı ya da kongreleri yasaklama yetkisini tanıdı. Bu emir elbette yalnız Bolşevikleri hedef alıyordu.
Kongre, 157 konuşma ve oy verme, 112 yalnız konuşma hakkına sahip delegenin katılmasıyla, Petrograd'daki, Viborg kentinde toplandı ve daha sonra gizlilik amacıyla, Petrograd'ın diğer tarafındaki Narva Kapısı'na geçti. Delegelerden biri şöyle diyordu:
"Toplantılar öyle bir gizlilik içerisinde yapılıyordu ki, her gün basılma ve tutukianma tehdidi altında olan arkadaşlardan çoğu takma adlar kullanıyorlardı."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Tutuklanma tehlikesi öylesine gerçek ve yakındı ki, önemli bir şeyin hemen öne alınması ve kongrenin sonu beklenmeksizin Yürütme Komitesi'nin seçilmesi gerekiyordu. Yoksa komitenin seçilememe tehlikesi vardı. Bu gibi durumlarda acele davranmak şarttı. Sadece en önemli sorunlar ele alınmalıydı. Bu düşünceyle, parti programının tartışılıp değiştirilmesi olanaksızdı. Yeni program taslağının hazırlanması işi yeni seçilen Merkez Komite'ye görev olarak verildi.
Kongrede şu gündem kabul edildi:
1. Kongreyi toplayan Örgütlenme Bürosunun raporu
2. Merkez Komite'nin raporu
3. Yerel raporlar
4. Halihazır durum:
a) Savaş ve uluslararası durum
b) Politik ve ekonomik durum
5. Programın revizyonu
6. Örgütlenme
7. Kurucu Meclis seçimleri
8. Enternasyonal
9. Parti birliği
10. Sendika hareketleri ·
ll. Seçimler
12. Çeşitli konular
Kongrede tartışılan ilk sorunlardan biri, Lenin'in mahkeme önüne çıkıp çıkmayacağı idi. Tartışmayı Sergo Orjonikidze..açtı. O, Lenin'in mahkeme önüne çıkmasına kesinlikle karşıydı. Şöyle diyordu:
"Onlar için önemli olan, devrimci partiyi elden geldiğince çok sayıda liderden yoksun bırakmaktır. Hiçbir koşu1 altında Yoldaş Lenin'i onlara teslim etmemeliyiz."Orjonikidze'yi, Jerzinski destekledi:
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
"Lenin'e, kendisini tutuklanmalarına izin vermemesini tavsiye eden yoldaşlarımızın tamamen haklı olduklarını, burada açıklıkla ve kesinlikle söylemeliyiz. İşçilerin kurdukları safları darmadağın etmek isteyen burjuva basınının bu kampanyasına açık bir cevap vermek zorundayız."9
Yalnız birkaç delege, Lenin'in mahkemeye çıkması lehinde konuştu. Voladarski ile Laskeviç, Lenin'in yargılanmasının, hükümetin yargılanmasına dönüştürülebileceğini ve bundan da partinin karlı çıkacağını savundular.
Bolşevik Partisi Kongresi, Lenin'in mahkemeye çıkmaması kararını benimsedi ve böylece Stalin'in, Temmuz gösterilerinin ezilmesinden sonra takındığı tavrı doğrulamış oldu.
Kongre gündeminin belli başlı maddeleri, Stalin'in sunduğu iki rapor idi. Bunlar, Merkez·Komite'nin politik raporu ile politik durum hakkındaki raporlardı. Bu raporların ilkinde, Temmuz olaylarının derin bir Leninist analizi yapılıyor ve o sırada partinin uyguladığı taktikler inceleniyor ve ardından da, Rusya'da proleter devrimin izleyeceği yol gözden geçiriliyordu. Stalin bu konuda şöyle diyordu:
"Parti Merkez Komitesi'nin son iki buçuk aydır politik faaliyetlerine geçmeden önce, Merkez Komite'nin faaliyetlerini belirleyen temel bir gerçeği belirtmek isterim. Devrimimizin gelişme süreci, üretim süreci üzerinde uygulanacak denetimin biçiminde, ekonomik ilişkiler alanına müdahale sorunu ile, toprağın köylülere devri ve iktidarı burjuvazinin elinden alıp Işçi ve Asker Vekilieri Sovyetleri'ne devri konularını gündeme getirmiştir. Bütün bunlar, devrimimizin asıl niteliğini belirleyen sorunlardır. Devrimimiz artık, sosyalist bir işçi devrimi niteliğini almıştır."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Merkez Komite'nin politik çizgisi üzerinde önemli bir itirazla karşılaşılmadı. Anck, Merkez Komite ile eyaletler arasındaki temasın yeterli olmadığı belirtildi. Ne var ki, Preobrazhenski, öne sürülen bu görüşleri, Temmuz yenilgisinin, Petrograd proletaryasının eyaletlerden soyutlanmış olması gibi bir fikri ortaya atmasına yetti.
Kongre, beş çekimser oy ve karşı oy verilmeksizin Merkez Komite'nin faaliyetlerini tasvip etti ve raporu kabul edildi.
Stalin'in ikinci raporu, partinin yeni aşamada benıimseyeceği taktiklere ayrılmıştı.
Ülkedeki politik durum, Temmuz günlerinden beri büyük ölçüde değişmişti. Şubat Devrimi'nden beri sürüp gitmekte olan sallanrıdaki hükümet iktidarı, şimdi, adamakıllı sağa kaymıştı: Geçici Hükümet ile Sovyetlerin çifte iktidarı şimdi yerini sırf burjuva iktidarına bırakmıştı. Sağlanmış bulunan özgürlüklerin yerini şimdi, . Bolşeviklere karşı "olağanüstü yasalar" almıştı. Hükümet, devrimi silahtan arındırmak için elinden geleni yapıyordu. Devrimci alaylar dağıtılıyor, Kızıl Muhafızlar yeraltına itiliyordu.
Devrimin barışçı yoldan gelişme olanakları ortadan kalkmıştı. Devrim, ancak, iktidarın, burjuvazinin ellerinden zorla alınarak gelişebilirdi. Ve zorla iktidara el koyabilecek tek bir sınıf vardı: Bu sınıf, yoksul köylüler ile birlikte proletarya idi. H1L1 burjuvazinin denetiminde, hala Sosyalist Devrimciler ile Menşeviklerin denetiminde bulunan Sovyetler, burjuvazinin kampına geçmişti. Bu aşamada yalnız, karşıdevrimcilerin suç ortakları olarak hareket edebilirdi. Temmuz olayları sırasında görülenlerden sonra, Nisan' da öne sürülen "Bütün Iktidar Sovyetlere!" sloganı, artık geçerliliğini yitirmişti. Ama, bu sloganın geri çekilmesi hiçbir zaman, Sovyetlerin iktidarı için mücadeleden vazgeçmek anlamına gelmezdi. Lenin, burada sözü edilen Sovyetin, genellikle Sovyet olmayıp, devrimci mücadelenin organı olarak Sovyet olduğuna işaret etmiş ve bunun, devrimci gelişmenin belli aşamasındaki uzlaşmacı Sovyet olmadığını vurgulamıştır.
Işte Stalin'in üzerinde durduğu ve politik durum hakkında kongrede savunduğu son derece açık ve kesin rapor, Leninin bu görüşüne dayanıyordu. Devrimin gelişmesini anlatırken Stalin şu açıklamayı yapıyordu:
"Bu arada savaş devam ediyor, ekonomik bozukluk yayılıyor, dev rim devam ediyor ve gitgide daha fazla sosyalist b[r niteliğe bürünüyor. Devrim üretim alanına giriyor ve üretimin denetimi sorunu ortaya çıkıyor. Devrim tarım alanına giriyor ve yalnız toprağın değil, hayvanların ve tarım araçlarının da zoralımı söz konusu oluyor. : ..
Bazı arkadaşlar, kapitalizm ülkemizde pek az geliştiği için, sosyalist devrim sorununu ortaya atmanın ütopya olduğunu söylediler. Eğer savaş içerisinde bulunmasak, ekonomik bozukluk olmasa, ulusal ekonominin temelleri bu kadar sarsılmış olmasa bu arkadaşlar haklı olabilirlerdi. Ama bu, ekonomik alana müdahale etme sorunu bütün ülkelerde zaten temel sorun olarak ortaya çıkıyor. Bu sorun, Almanya'da ortaya çıkmış ve kitlelerin doğrudan ve aktif katılımı olmadan çözümlenmiştir. Burada, Rusya'da durum farklı. Burada, ekonomik bozukluk vahim boyutlara ulaşmıştır. Öte yandan, savaş zamanında hiçbir yerde ülkemizde olduğu kadar özgürlük olmamıştır. Sonra, işçiler arasında çok yüksek düzeyde bir örgütlenme var: Örneğin, Petrograd'daki maden işçilerinin yüzde 66'sı örgütlenmiş durumda. Son olarak, hiçbir yerde proletaryanın, Işçi ve Asker Vekilieri Sovyetleri gibi geniş bir örgütü yok. İşte bütün bunlar, işçi sınıfı kitlelerinin, ekonomik hayata müdahale etmeme olanağını dışlamaktadır. Ve bu, Rusya'da sosyalist devrim sorununu ortaya atmak için gerçek temeli oluşturuyor."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Stalin, raporunu şu sözlerle noktalıyor:
" ... 3 Temmuz'a kadar, barışçı bir zafer, iktidarın barış içinde Sovyetlere devri mümkündü. Şayet, Sovyetler Kongresi, iktidarı devralmaya karar verseydi, Kadetler, sanırım, Sovyetlere karşı harekete geçmeye cesaret edemezlerdi. Çünkü böyle bir hareket başanya ulaşamazdı. Ama şimdi, karşıdevrim örgütlendi ve yerini sağlamlaştırdı; bu durumda, Sovyetlerin iktidarı barışçı yollardan elde edeceğini söylemek budalalıktır. Devrimin barışçı dönemi sona ermiştir, barışçı olmayan bir dönem başlamıştır; bu bir çatışma ve patlama dönemidir."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Stalin'in sunduğu rapor ve karar sureti, uzun uzun tartışılmıştır. Bu tartışmalar şunu göstermiştir ki, Rus devriminin niteliği konusunda, Nisan Konferansı'nda partide mevcut bulunan görüş ayrılıkları henüz sona ermemiştir. Bazı delegeler, eski "Bütün Iktidar Sovyetlere!" sloganının devamını savunmuşlar ve Lenin'in, Rus devriminin sosyalist bir devrim olduğu konusundaki temel tezine karşı çıkmışlardır. Stalin'e, Nogin şöyle karşı çıkmıştır:
"Stalin Yoldaş'ın karar taslağı ile Nisan Konferansı'nın kararları arasında ne fark vardır? O sırada biz hala sosyalist devrime geçiş ile yüz yüzeydik. Yoldaşlar, yani ülkemiz iki ay içerisinde öyle büyük adımlar atmış ki, artık sosyalizm için hazır hale gelmişiz, bu mümkün mü?"Moskova delegesi N. S. Angarstki ise şöyle diyordu:
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
"Burjuva devriminden sosyalist devrime atlamamız konusundaki Yoldaş Stalin'in görüşleri ile aynı kanıda değilim. Stalin, ülkedeki koşulların uygun olduğunu, Rusya'daki işçilerin yüzde 70'inin örgütlü olduklarını falan. söylüyor ama bu, sosyalist devrim için yeterli değildir. Yedeğimiz yoktur. Yedek, köylülüktür ve o halen devrimcidir ama, ancak toprağı alana kadar böyle kalacaktır. Yoldaş Stalin'in önerdiği sıçrama, Marksist bir taktik değildir; bu, güvenilmesi olanaksız bir umutsuzluk taktiğidir."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Nogin'in tezlerini, Yurenev ile Volodarski de destekliyordu. Yuladoski şöyle diyordu:
"Eğer partimiz, Stalin'in karar taslağını benimserse, pfoletaryanın köylülükten ve geniş halk kitlelerinden soyutlamasına doğru hızla ilerlemiş oluruz. Burada önerilen şey, temelde, proletaryanın diktatörlüğüdür."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Buna benzer bir eleştiriyi Zalenski öne sürüyor ve Stalin'in, 5 Temmuz'da iktidarın karşıdevrimcilerin eline geçtiği konusundaki iddiasının doğru olmadığım söylüyordu. Oysa bu Zalenski, gizlilik amacıyla ve tutuklanmak korkusuyla kongreye, "Vladimir" takma adıyla katılmıştı!
Yaşanan olaylar, devrim konusunda Lenin'in politikasına karşı. çıkanlara hiçbir şey öğretmemişti.
"Burjuvazi ile köylülük arasında bir kopma kaçınılmazdır ve bu da ister istemez, iktidarın kimin elinde olacağı sorununu ortaya çıkartacaktır."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
diyordu Nogin ve bu tutumu ile burjuva devriminin henüz tamamlanmadığı düşüncesini tekrarlıyor, köylülüğün zaten parçalanmış olduğunu, üst tabakanın çoktarr burjuvazinin kariıpına girmiş bulunduğu gerçeğini inatla görmezlikten geliyordu.
Nisan Konferansı'nda Nogin, savaşın ortasındaki ekonomik bozukluğun, sosyalizme geçişi acil bir zorunluluk haline getirdiğini ve bu geçişin, ancak, yoksul köylüler ile birlikte porletarya tarafından gerçekleştirilebileceğini kavrayamamıştı. 6. Kongrede Nogin, tekrar sorunun bir "sıçrama", üretken güçlerin geçen bir iki ay zarfında olgunlaşması olmadığını, ama devrimi, en devrimci sınıfın iktidarı ele geçirpıesi zorunluluğu ile karşı karşıya bırakan sınıfsal güçlerin şimdiki yeni durumu olduğunu anlayamamıştı.
Bolşevik Partisi'nin Nisan Kongresinde alınan karara karşı yapılan itirazlar üzerine, kongrede Stalin şöyle diyordu:
"Ve şimdi sosyalizm konusunda Yoldaş Angarstki ile Nogin'e birkaç söz söylemek istiyorum. Nisan Konferansında bile, .biz ta o zaman, sosyalizme doğru adımlar atılması için zamanın geldiğini söylemiştik."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Bundan sonra Stalin, halihazır durum üzerinde Nisan Konferansı'nda alınan karardan pasajlar okumuştur:
"Avrupa'nın en geri ülkelerinden birinde ve küçük köylü nüfusun ortasında iş görmekte olan Rus proletaryası, önüne, sosyalizme dönüşümü hemen gerçekleştirme amacını koyamaz. Ama bu söylenenlerden, işçi sınıfının, burjuvaziyi desteklemesi gerektiği, ya da eylemlerimizi, küçük-burjuvazi için kabul edilebilir sınırlar içerisinde tutmamız gerektiği, ya da halka, pratik olarak olgunlaşan sosyalizme doğru bir dizi adımlar atmanın gerektiğini açıklama işinde proletaryanın öncü görevini reddetmemiz gerektiği sonucunu çıkartmak, büyük bir yanılgı ve bunun da ötesinde pratikte burjuvaziye tamamen teslim olmak anlamına gelir."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Bolşevik Partisi'nin Nisan Konferansı'nda saptanan çizginin, 6. Parti Kongresinin karar taslağında da devam ettiğine işaret eden Stalin, şöyle devam etti:
"Yoldaşlar zamanın üç ay gerisinde kalmışlar. Bu üç ay süresince neler olup bitti? Küçük-burjuvazi tabakalara bölündü; alt tabaka, üst tabakayı terk ediyor; proletarya örgütleniyor ve ekonomik bozukluk yayılarak, işçi denetiminin (örneğin, Petrograd'da, Donetz bölgesinde, vb.) uygulanmasını daha da acil hale getiriyor. Bütün bunlar, Nisan ayında benimsenen tutumların doğruluğuna işaret ediyor. Ama yoldaşlar bizi geriye doğru sürüklemek istiyorlar."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Stalin'in karar taslağına karşı çıkanlara kongrede Molotov tarafından sert bir çıkış yapıldı. Yoldaş Molotov şöyle diyordu:
" ... Karşıdevrimci burjuvazinin zafer kazandığı ve bütün özgürlükleri yok etmekte olduğu, bu nedenle de, 3-5 Temmuz bunalımından beri, iktidarın barışçı yollardan Sovyetlere devrinin artık söz konusu olamayacağı apaçık ortadadır. Bu nokta üzerinde, yoldaşlar arasında bir görüş ayrılığı bulunmamaktadır.
Burada dönüm noktası, devrimin barışçı niteliğinin sona ermesinde yatıyor.
Iktidar ancak kuvvetle alınabilir . ...
Proletarya ile yoksul köylülük, temsilcisi oldukları çoğunluğun yararına olarak, iktidarı almayı istiyor, iktidarı alabilecek durumdadır ve iktidarı alacaktır."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Buharin de Stalin'in raporunu eleştirenler arasındaydı. Devrimin gelecekteki gelişmesini birbirini izleyen iki aşamada gören Buharin şöyle diyordu:
Birinci aşama, toprak elde etmek isteyen köylülüğün katılımı ile olur; ikinci aşama, doymuŞ bulunan köylülüğün kopup ayrılmasından sonraki proletarya devrimi aşamasıdır ve bu aşamada Rus proletaryasını yalnız proleter unsurlar ile Batı Avrupa proJetaryası destekleyecekrir. "
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Görüldüğü gibi, Buharin'in dile getirdiği görüş, Nisan Konferansı'nda Kamenev'in savunduğu görüşe çok yaklaşıyordu: Ya proletarya köylülükle birlikte hareket edecek ve bu durumda, bu sos-yalist bir devrim olmayacaktır; ya da proletarya ;yalnız başına hareket edecekti ve ancak o zaman bu, sosyalist bir devrim olacaktır.
Sorulara verdiği yanıtlarda, tartışmalar sırasındaki konuşmalarında ve karar taslağında yapılması istenen değişikliklere itirazlarında Stalin tekrar, devrimin içinde bulunduğu belli aşama konusunda ayrıntılı çözümlemelerde bulundu. Şöyle diyordu:
"Biz şimdi, iktidarın, proletarya ile yoksul köylülüğe devri için bir ta-lep öne sürüyoruz. Dolayısıyla bu bir biçim meselesi değil, iktidarın devredildiği bir sınıf meselesidir; bu bir Sovyetlerin bileşimi sorunudur . ... Şurası açıkça anlaşılmalıdır ki, kesin sonuca götürecek olan biçim sorunu değildir. Gerçekten kesin sorun, işçi sınıfının, diktatörlük için yeterli olgunlukta olup olmamasıdır; bunun dışında her şey kendiliğinden gelecek, devrimin yaratıcı gücü tarafından oluşturulacaktır."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Stalin daha sonra, "Bütün Iktidar Sovyetlere!" sloganının çekilmesinin asla, "Kahrolsun Sovyetler!" sloganı ile değiştirilmesi anlamına gelmediğine işaret etmiştir. Bolşevikler, Sovyetler Merkez Yürütme Komitesi'nden, oynadığı rol ne kadar sefilce olursa olsun istifa etmeyeceklerdi. Bolşevikler Sovyetlerde kalacaklar ve Sosyalist Devrimciler ile Menşeviklerin taktiklerini teşhir etmeye devam edeceklerdi.
"Asıl görev, şimdiki iktidarı devirme zorunluluğu fikrini yaymaktır. Bu fikir için biz henüz hazır değiliz. Ama buna hazırlanmalıyız. Işçiler, köylüler ve askerler, şimdiki iktidar devrilmedikçe, özgürlüklerine ve de toprağa kavuşamayacaklarını anlamalıdırlar.Stalin, Buharin'in görüşlerini ciddi biçimde eleştiriyordu:
Ve şimdi yapılacak şey, iktidarı örgütlemek değil, iktidarı devirmektir; biz ne zaman iktidarı kendi ellerimize alırız, onu örgütleme olanağına da o zaman kavuşmuş oluruz."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
"Buharin, nasıl bir gelecek öngörüyor? Çözümlemeleri temelden yanlış. Onun düşüncesine göre, birinci aşamada, biz bir köylü devri. mine yaklaşıyoruz. Ama bunun bir işçi devrimi ile aynı ana rastlaması, çakışması kaçınılmazdır. Devrimin öncüsünü oluşturan işçi sınıfının, aynı zamanda kendi talepleri için mücadele etmemesi düşünüle-mez. Bu nedenle ben, Buharin'in planının iyice düşünülmeden yapıldığı kanısındayım. Buharin'e göre ikinci aşama, artık toprağa kavuşmuş bulunan, bu nedenle de bir sorunu kalmamış olan köylüler olmaksızın, Batı Avrupa tarafından desteklenen bir proletarya devrimi olacaktır. Peki ama bu devrim kime karşı yapılacaktır? Buharin bu soruya, o oyuncak planında bir yanıt getirmiyor."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Buharin, kapitalist emperyalistlerin, -Stalin'in söyleyişiyle- yalnız zengin mujikler ile bir blok oluşturduğunu unutarak, tüm köylülüğü tek bir kategori altında topluyordu. Yoksul köylüler, proletarya ile ve onun öncülüğünde yollarına devam ediyorlardı.
Preobrazenski'nin, tek bir ülkede sosyalizmin zafere ulaşamayacağı konusundaki Troçkist görüşüne de sert tepkiler oldu. Ülkedeki politik durum hakkında Stalin tarafından önerilen karar taslağı şöyleydi:
"Bu devrimci sınıfların (proletarya ile yoksul köylülüğün) amacı, şimdiki durumda, devlet iktidarını kendi ellerine almak için her türlü çabayı harcamak ve bu iktidarı, gelişmiş ülkelerin devrimci proletaryası ile ittifak halinde, barışa ve toplumun sosyalist yeniden kuruluşuna doğru yöneltmektir."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Preobrazenski bu ifadeye karşı çıktı ve şu şekilde bir değişiklik yapılmasını önerdi:
"Karar taslağının sonundaki ifadenin şu şekilde değiştirilmesini öneriyorum: 'iktidarı, barışa ve Batı'da bir proletarya devrimi olması halinde, sosyalizme doğru yöneltmektir."'
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Tek bir ülkede sosyalizmin zaferinin olanaksızlığı konusundaki Troçkist görüşü destekleyen Preobrazenski'yi eleştiren Stalin şöyle söylüyordu:
"Kararın bu biçimde sona ermesine karşıyım. Rusya'nın, sosyalizme gidecek yolu açabilecek ülkenin ta kendisi olma ihtimali dışlanmamalıdır. Şimdiye kadar hiçbir ülke, Rusya'nın şu andaki yaşadığı özgürlük ortamına sahip olmadı; hiçbir ülke, üretim üzerinde işçilerin denetimini benimsemeye kalkışmadı. Üstelik, bizim devrimimizin temeli, Batı Avrupa'nınkinden daha geniştir, zira orada proletarya, burjuvazi ile tamamen tek başına karşı karşıyadır. Burada ise işçiler, köylülüğün yoksul tabakası tarafından desteklenmektedir . ... Yalnız Avrupa'nın bize yol gösterebileceği konusundaki o eski antika "fikri bir yana bırakmalıyız. Bir dogmatik Marksizm, bir de yaratıcı Marksizm vardır. Ben ikincisinden yanayım."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Stalin'in raporu ile ilgili olarak kabul edilen karar,. daha önceki geçmiş- aşamayı incelemiş ve devrimin daha yüksek bir aşamaya nasıl ulaştırılacağı konusunda şu görüşe yer vermiştir:
"1. Sınıf mücadelesinin gelişmesi ve emperyalist bir savaşın ortasında, cephedeki bunalım ile Rusya'nın her gün daha fazla müttefiklere bağımlılığı ile birlikte partiler arası ilişkiler, askeri yüksek kumanda kliğine dayanan karşıdevrimci emperyalist burjuvazinin diktatörlüğüne yol açmış ve bu diktatörlük, küçük-burjuva sosyalizminin liderliği tarafından oluşturulan sözde devrimci bir perde ile gözlerden saklanmıştır ....
Bu partilerin egemenliği altındaki Sovyetler, kaçınılmaz olarak çukura yuvarlanmışlar, devrim ya da devlet iktidarının organları olmaktan çıkmışlar ve aldıkları kararlar, yaptırım gücü olmayan tavsiyeler, dindarca arzular şekline dönüşmüştür. Bu arada, 'sosyalist' bakanları maşa olarak kullanan burjuvazi, Kurucu Meclis seçimlerini ertelemiş, köylülere toprak verilmesini engellemiş, ekonomik bozukluğa karşı verilecek savaşı sabote etmiş ve -Sovyetlerin çoğunluğunun onayı ilecephede bir saldırı için hazırlık yapmış, yani emperyalist savaŞın devamından yana olmuş ve bütün . bu yollara başvurarak, karşıdevrim güçlerini örgütlemiştir. ...
6. Bütün bu olaylar göz önüne alındığında, bugün için devlet iktidarı artık fiilen, askeri kliğin desteklediği karşıdevrimci burjuvazinin ellerine geçmiştir. !şte bu emperyalist diktatörlük, politik özgürlüğü yok etmek için, sözü edilen önlemleri uygulamış, kitlelere karşı şiddet kullanmış, enternasyonal düşüneeye sahip proletaryayı zalimce izlemiş ve bütün bunlar olurken, Sovyetlerin merkez kuruluşu olan Merkez Yürütme Komitesi eli kolu bağlı kalmıştır.
Sovyetler, müthiş bir can çekişmenin acısını çekmektedir ve tüm devlet iktidarını ele almadığı için dağılma sürecini yaşamaktadır.
7. Devrimin ilk yükselişi sırasında ileri sürülmüş bulunan, iktidarın Sovyetlere devrini talep eden ve partimiz tarafından savunulan bu slo-gan, devrimin barışçı bir şekilde gelişmesi için öne sürülen bir slogan olup, iktidarın ıstırapsız bir şekilde burjuvazinin elinden proletarya ya geçmesini öngörüyordu.
İktidarın barışçı bir gelişme ile ıstırapsız bir şekilde Sovyetlere devri artık imkansız hale gelmiştir, zira iktidar artık fiilen, karşıdevrimci burjuvazinin ellerine geçmiş durumdadır. Şimdiki durumda biricik doğru slogan, karşıdevrimci burjuvazinin diktatörlüğünün tamamen tasfiye edilmesini talep eden slogandır. Yalnız devrimci proletarya, yoksul köylülüğün desteğiyle, bu görevi, bu yeni atılım görevini yerine getirebilir."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Bu yeni slogan, hükümete karşı derhal harekete geçilmesini öngörmüyordu. Tam tersine, kararın bütünü, proletaryanın, karşıdevrimci burjuvazinin provokasyonlarına kapılmaması gereğini belirtir bir anlam taşıyordu. Karar, ülkede doğacak genel bir bunalımın, ayaklanma ve devrim için uygun koşulları yaratabileceği düşüncesiyle bütün devrimci güçlerin örgütlenme ve hazır durumda bulunma gereğine işaret ediyordu.
Karar, dört çekimser ve hiçbir karşı oy verilmeksizin kabul edilmişti. Savaşın emperyalist bir kıyım olarak yayılmakta bulunduğu vurgulanmış, yeni bir emperyalist devin, Amerika'nın savaşa katilclığına dikkatler çekilmişti. Müttefikler Amerika ile Çin'i de savaşa girmeye zorlamışlardı. Emperyalist güçler arasında kıyasıya mücadele, dünyanın hemen her yanına sıçramıştı.
Rus devrimi, bütün ülkelerin emperyalistleri için büyük bir tehlike olarak görülüyordu. Rusya'nın devrimci kitleleri, bu yağma savaşına gittikçe daha fazla karşı çıkıyorlar ve bütün ülkelerin proletaryasını bu konuda uyarıyorlardı. Işte bu yüzden, dünya emperyalizmi, Rus devrimine karşı bir kampanya açmış bulunuyor ve bu kampanyacia bütün ülkelerin uzlaşmacılarından destek görüyorlardı. Cephelerdeki Rus saldırısını onaylamakla Menşevikler ile Sosyalist Devrimciler, emperyalistlerin kampına girmiş oluyorlardı.
Raporun son kısmında, Bolşevik Partisi 6. Kongresi tarafından savaş konusunda şu hususlar karar altına alınıyordu:
"9. Emperyalist savaşın tasfiyesi, önce proletarya ile yarı proletaryanın diktatörlüğünü kuran ve öteki ülkelerin savaşan proletaryasını (silahlı kuvvet dahil) her türlü araçla destekleme görevini yüklenen bir işçi sınıfı ile karşı karşıya gelecektir. Özellikle, çok büyük bir ola.s+l.ıkla, Rus devriminin yeni ve kaçınılmaz yükselişi, Batı'nın kapitalist ülkelerinde bir devrim gerçekleşmeden önce, işçiler ile yoksul köylüleri iktidara getirerek bu görev ile karşı karşıya bırakmış olacaktır.
10. Bu nedenle tek çıkar yol-; uluslararası proletaıyanın savaşın gerçek demokratik bir biçimde sona ermesini sağlaması ve Rusya'da da, işçiler ile yoksul köylülerin iktidarı ele geçirmeleridir. Yalnız bu sınıflar, bütün ülkelerin kapitalistleri ile bağları kopararak, uluslararası proleter devrimin gelişmesini gerçekten destekleyerek yalnız savaşa değil, kapitalist köleliğe de son vermiş olacaklardır."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Karşıdevrimci burjuvazinin diktatörlüğünü yıkma hedefini benimseyen Bolşevik Partisi 6. Kongresi, bunalımın sona erdirilmesi ve ekonomik hayatın, işçi ve yoksul köylülerin yararına olmak üzere canlandırılması ve düzenlenmesi için ayrıntılı bir ekonomik plan hazırladı. 6. Kongre tarafından kabul edilen ekonomik durum ile ilgili kararda, kapitalistler ile toprak beylerinin kendi çıkarları yönündeki uygulamaları ve buna savunmacıların destek ol-. ması sonucu, ülkenin ekonomik çöküşün eşiğine geldiği vurgulanmıştır. Kongre, sana,yi, tarım, maliye, belediye girişimleri vb. konularında, ülkenin bu bataktan kurtulması için ayrıntılı önlemleri saptamış, işçilerin üretim üzerindeki denetimleri, büyük malikanelerin zoralımı, toprağın, bankaların ve büyük sanayinin kamulaştırılması yolunda kararlar almıştır. Bolşeviklerin bu kesin ve vazgeçilmez talepleri, halk kitleleri tarafından büyük destek görmüştür. Ne var ki, bütün bu karar ve önlemler, savaşa son vermeksizin uygulanamazdı. Bu yağma ve toprak ilhakı savaşı, adil bir savaşa, bir iç savaşa dönüştürülmeliydi. 6. Kongrenin aldığı karar bu konuda şöyle diyordu:
"Bu bunalımlı durumdan kurtulmanın tek yolu, savaşın sona erdirilmesi, üretimin savaşa dönük değil, savaşın_yıktığı şeyleri düzeltmeye yönlendirilmesi ve bütün bunların bir avuç · mali oligarşinin değil, işçi ve yoksul köylülerin çıkarları doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerekir. Rusya'da üretimin genel çizgileriyle bu biçimde düzenlenmesi ancak, proletarya ile yarı-proleterlerin denetimi altında yapılacak bir ör-gütlenme ile mümkün olabilir ve bunun ilk koşulu da, devlet iktidarının bunların eline geçmesini gerektirir."
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Sosyalist Devrimciler ile Menşevikler devamlı olarak 1789 Fransız Burjuva Devrimi'nden söz ederler ve Fransız emekçilerinin, soylular ile bunların Ingiliz, Prusyalı ve Rus müttefiklerine karşı giriştikleri mücadeledeki, fevkalade kahramanlık ve olağanüstü cesaret gösterdiklerini söylerler. Peki, Rus emekçileri, devrimin savunması için, niçin aynı cesaret, heves ve tutku ile mücadele etmesinler?
Sosyalist Devrimciler ile Menşevikler, bu mucizenin Fransa'da gerçekleşmesini olanaklı kılan koşullardan hiç söz etmezler. Fransız halkı kendi monarşist hükümetlerini imha ettiler. Kendi devrimcilerinin -Jacoben Partisi'nin- yönetimi altında Fransız emekçileri, feodalizmin bütün kalıntılarını temizlediler. Fransız köylüleri, toprağı, toprak beylerinin ellerinden aldılar. Fransız devrimcileri, eski rejim ile hesaplaştılar ve halkı, kendi düşmanlarına karşı azirole yönelttiler. Bütün bunlar, Fransa'nın savaşını adil bir savaş, bir savunma savaşı yaptı. Devrimin azirole yürütülmüş olması, Fransa'nın ezilmiş sınıfla_rının, gerici Avrupa'ya karşı kahramanca, fedakarca ve büyük bir istekle verdikleri savaş için maddi koşulları yaratmış oldu.
Bu yağma savaşını bir iç savaşa dönüştürme ve Bolşeviklerin ekonomik platformunda ana hatlarıyla gösterilen önlemlerin uygulanması, ülkedeki mücadele gücünü iyiden İyiye artıracaktı. Ancak eski rejimi acımasızca yok ederek, ülkeyi Bolşevik platformuna uygun biçimde canlandırıp hayata geçirerek, Fransız devriminde olduğundan daha büyük mucizeler yaratmak mümkündür. Ve ancak kapitalizmin boyunduruğundan kurtulan bir halk, Bolşevik Partisi'nin öncülüğünde, gerçek devrimci canlanınayı başarabilir.
Ayrıca kongre, ·Bolşeviklerin sendika çalışmalarındaki etkinliklerini de dikkatle inceledi. Kongre, oportünistlerin öne sürdükleri, sendikaların "tarafsız" kalmaları teorisinin devrimci pratiğe ve gerçek bir proletarya devleti kurulmasına tamamen ters düştüğü gerçeğini de vurguladı. Savaş, sendikal hareket de dahil bütün işçi hareketini ikiye bölmüştü. Savaşı destekleyen, bu yağma savaşında, burjuva anayurdun sözde savunulmasını isteyen sendikalar, aslın-da, emperyalizmden yana bir tavır içine girmiş oluyorlardı. Sadece, burjuvazi karşıtı bir sınıf çizgisi izleyen sendikalar, işçilerin çıkatlarını koruma göre'vini yerine getirebiliyorlardı. Kongre bütün üyelerini sendikalara girmeye ve orada aktif olarak çalışmaya ve sendikaları militan sınıf örgütleri haline getirmeye çağırdı. Ancak bu suretle, karşıdevrimci burjuvaziye- k-arşı ekonomik 've politik bir mücadeleyi etkin bir biçimde vermek mümkün olabilirdi. Kongre kararında şöyle deniyordu:
"Karşıdevrimin büyümesi ile büsbütün artan ülkedeki ekonomik bozulma ile mücadele etmek ve başladığımız devrimi zafere ulaştırmak için sendikaların, üretimin örgütlenmesine ve dağıtırnın örgütlenmesine fiilen katılmaları ve aynı zamanda, ancak devrim dalgasında yeni bir yükselme ve yoksul köyliilüğün desteğini alan proletaryanın diktatörlüğü altında bu önlemlerin yürütülebileceğini hatırdan çıkarmamaları gerekir.
Bütün bunları göz önünde bulunduran Kongre sendikaların bu önemli görevleri, militan sınıf örgütleri olarak başarabileceklerini ve bu sırada, proletaryanın politik sınıf partisi ile sıkı temas halinde olmaları gereğini vurgular. Kurucu Meclis seçimlerinde de sendikalar, sosyalist partinin zaferi için canla başla çalışmalı, proletaryanın sınıf çıkarlarını daima ön planda tutmalı, savaşın bir an önce sona erdirilmesini savunmalı ve bunun için de bütün ülkelerin egemen sınıfiarına karşı kitlelerin girişecekleri devrimci mücadeleyi aktif olarak desteklemelidir. Savaşı en kısa zamanda sona erdirmek ve Enternasyonali yaratmak için, öteki ülkelerdeki sendikalar ile derhal temasa geçmeli, 'savaşa karşı savaş' mücadelesini hep birlikte el ele yürüterek, uluslararası kıyıma sosyalizm adına son vermelidirler.
Şunu unutmamak gerek: Uluslararası devrimci sosyalizm daima ve her yerde uluslararası emperyalizmin karşısındadır!"
Kongre, gençlik sorununu da, Bolşevik Partisi'nin yedeği ve desteği olarak ele almıştır. Gençlik dernekleri ile ilgili olarak kararda şu cümleler yer almıştır:
"İşçi sınıfının mücadelesinin, sosyalizm için doğrudan mücadele aşamasına geçtiği şu sırada kongre, genç işçilerin sosyalist bir örgüt içerisinde örgütlenmesini ve sınıfsal bir dayanışma içerisinde bütünleşmesini acil bir görev olarak kabul eder ve bütün parti örgütlerinin bu işe azami dikkatle sarılmalarını talep eder. "
E. Y aroslovski, Ekim Arif esinde, RSDIP (B)'nin 6. Kongresi,
Kongre, başlarında Troçki'nin bulunduğu, "Bölgeler-Arası" ismiyle tanınan bir grubu partiye kabul etmişti. Bu grup, Menşevikler ile partiden ayrılmış bulunan bazı eski Bolşeviklerden oluşuyordu ve 1913 yılında kendi örgütlerini kurmuşlardı.· Savaş sırasında bu grup, savunmacılar ile bir kopma olmasına karşı çıkmışlar, Bolşeviklerin, emperyalist savaşı, iç savaşa dönüştürme sloganına karşı mücadele etmişler, emperyalist savaşta Çarlık hükümetinin yenilmesini amaçlayan politikayı reddetmişler ve Rusya'da sosyalizmin zafere ulaşacağı tezini kabul etmemişlerdir. Bu Bölgeler-Arası örgütün 191 7'deki üyeleri arasında L. Troçki, A. Lunaçarski, K. Yurenev, A. Joffe, M. Uritki ve V. Voladarski vardı. Devrimin gösterdiği gelişmenin etkisi altında bu örgüt üyeleri, Bolşeviklerin tutumlarının doğruluğunu görerek, savunmacılardan ayrılmışlar ve Bolşevik Partisi'nin 6. Kongresinde, Bolşeviklerin programını kabul ettiklerini bildirmişlerdir.
Şurasını da kaydetmek gerekir ki, 6. Kongrede, bu BölgelerArası grup, Lenin'in karşıdevrimci hükümetin kuracağı mahkemeye çıkması talebinde bulunmuştur. Ayrıca bunlar, kongrede oportünist çizgiyi desteklemişler ve Stalin'in karar taslağı aleyhinde konuşmalar yapmışlardır.
Kongre yirmi bir daimi ve on yedek üyeli bir Merkez Komite seçmiştir. Bu üyeler şunlardı: Sergeyev Artyom, Berzin, Bubnov, Buharin, Jerzinski, Kamenev, Kollontay, Krestinski, Lenin, Milyutin, Muranov, Nogin, Rikov, Saumyan, Smilga, Sokolnikov, Stalin, Sverdlov, Troçki, Uritski, Zinovyev.
Bu 6. Kongre, Bolşevik Partisi'nin nasıl güçlü bir kuruluş haline geldiğini göstermiştir. Ne Sosyalist Devrimciler ile Menşeviklerin yalanları ne de hükümetin estirdiği terör, Bolşevik Partisi'nin üye sayısının artmasını, etkisinin büyümesini önleyebilmiştir. Tamamen yeraltına irildiği halde, Bolşevikler, yasal ve yasal olmayan mücadele yöntemlerini bir arada büyük bir ustalıkla kullanmışlardır. Aslında bunda gösterdikleri ustalık, Çarlık yılları sırasında bu konuda kazandıkları deneyimlerin bir ürünüydü. Parti, kitlelerin, burjuvazi ile uzlaşmacıların etkilerinden nasıl kopartılıp ayrılabile.. cekleri konusunda parlak bir ders vermiştir. Bolşevikler, alaylarda, fabrikalarda, kooperatif örgütlerinde, sendikalarda ve her yerde aktif çalışmalar yapmışlar ve kitleleri Lenin'in sloganları etrafında birleştirmişlerdir.
6. Kongre, partinin tarihinde çok önemli bir yer tutar. Bu kongre, devrim dalgasında yeni bir yükselişin arifesinde yapılmıştır. Bolşevikierin Nisan Konferansı, Partinin dikkatlerini, burjuva devriminin sosyalist devrime dönüştürülmesi üzerinde toplamıştır. 6. Kongre ise, dikkatleri silahlı bir ayaklanma üzerinde toplamıştır. Kongrenin bütün kararları tek bir amaca yönelmişti: Yani girilen aşamada devrimin zaferini sağlamak.
Lenin bu kongreye katılmadı. Geçici Hükümet sürekli peşindeydi ve saklanmak zorundaydı. Ama Lenin, kongre liderleri ile hep temas halindeydi ve onlara gerekli öğüt ve tavsiyelerde bulunuyordu. Lenin'in ruhu, düşünceleri, sağlam liderliği ile doğru ve kesin tavsiyeleri, kongrenin çalışmalarına ve Stalin'in konuşmalarına ışık tutmuştur. Stalin, Lenin'in amaç ve davasını ileri götürmüş ve partiyi, acil ve kesin görev etrafında toplamıştır: Burjuva hükümetinin devrilmesi ve iktidarın proletarya ile yoksul köylüler tarafından ele geçirilmesi.
1917 Sovyet Devrimi 1. Bölümünden
Gorki, Molotov, Voroşilov, Kirov, Zhdanov, Stalin
Gorki, Molotov, Voroşilov, Kirov, Zhdanov, Stalin
Çeviren İsmail Arkın