Header Ads

Header ADS

DEVRİMİN GREV.KIRICILARI

Stalin
Raboçi Put  (İşçi Yolu) No. 37, 15 Ekim 1917

Kornilov·'un adamı Kaledin, Moskova Konferansı'nda, Kadetlerin şiddetli alkışları arasında "Sovyetler ve Komi­teler bertaraf edilmelidir" dedi. 

Çok doğru, diye cevap verdi uzlaşmacı Tsereteli, ama henüz çok erken, çünkü "bu yapı iskelesi, hür devrim binası (yani karşı-devrim?) tamamlanmadan kaldırılmamalıdır". 

Bu, Ağustos başındaki Moskova Konferansı'nda, Korni­lov ve Rodziyanko, Milyukov ve Kerenski'nin karşı-devrimci komplosu ilk biçimlendiği sırada böyleydi. 

Bu komplodan "bir şey çıkmadı": Moskova işçilerinin siyasi grevi onu boşa çıkardı. Yine de, Tsereteli ve Milyukov, Kerenski ve Kaled.in arasındaki koalisyon oluştu.· Bu, Bol­şevik işçi ve askerlere karşı bir koalisyondu. Ve koalisyonun sadece, arkasında . Sovyetlere ve Komitelere karşı, devrime ve devrimin kazanımlarına karşı kaideli bir komplonun, 

Ağustos sonunda patlak veren bir komplonun biçimlendiği bir paravana olduğu ortaya çıktı.··. 

Sosyal-Devrimciler ve Menşevikler, Moskova Konferan­sfnın "yiğit güçleri" ile bir koalisyonu överken Kornilov komplocuları için çalıştıklarını bilebilirler miydi? "Dyelo Na­roda"nın küçük-burjuva liberalleri ve "İzvestiya"nın burju­va tellalları, Boişevikleri"tecrit ederken" ve Sovyetleri ve Komiteleri baltalarken, karşı-devrime hizmet ettiklerini ve devrimin grev kırıcıları olduklarını bilebilirler miydi?

Kornilov isyanı bütün kartları ortaya .çıkardı. Kadet­ lerin ve Kadetlerle koalisyonun karşı-devrimci niteliğini. ortaya çıkardı. Kadetlerle generallerin ittifakının devrim için nasıl bir ·tehlike olduğunu göz önüne serdi. "Anavatan sa­vnucuları" ve Kaledin'in onla:ra karşı uzlaştığı cephe ge­rısındekı Sovyetler ve cephedeki Komiteler olmasaydı dev­rimin ezilmiş olacağını inandırıcı bir şekilde kanıtladı'.

Kornilov isyanı nın tehlikeli saatlerinde Menşevikler ve Sosyal -Devrimciler, bir zamanlar Kaledinlerle ve diğer "yi­gıt guçler"le, onlara karşı bir koalisyon oluşturmuş oldukları Kronstadt denizcilerinin ve "Bolşevik" Sovyetlerin ve Komitelerin koruyuculuğuna sığınmak zorunda kaldılar. 

Bu değerli bir dersti, kuşkusuz etkileyiciydi. 
Ama - insan hafızası kıttır. "İzvestiya" ve karaktersiz Dyelo Narada)) hainlerinin hafızası özellikle kıttır. 
Kornilov isyanından bu yana en çok bir ay geçmiştir. Kornılovcu karşı-devrimin öldüğü ve işmin bittiği düşünü­lebilir. Oysa Kerenski'nin ve "kaderin isteği" ile, bu kısa donemde Kornilov macerasının yeni bir aşamasına girmiş bulunuyoruz. Kornilov "tutuklu"dur. Kornilovcu karşı-dev-· rımın elebaşları ıse ıktidardadır. "Yiğit güçler" ile yapılan  eski koalisyon boşa çıkarıldı. Ama onun yerine Kornilovcu­larla yeni bir koalisyon kurulmuştur. Moskova Konferansı, Kazak Atamanı Karavlov'un hayal ettiği gibi "Sürekli Par­lamento" haline gelmedi. Ama bunun yerine, misyonu "es­kı Sovyet örgütlenmesinin yerini almak" olan Kornilovcu ön Parlamento kurulmuştur. Karşı-devrimcilerin Moskova' daki ilk konferansı sahneyi terketmiştir. Ama onun yerine şu günlerde Moskova'da karşıdevrimcilerin ikinci konfe­ransı başladı ve önderi, çiftlik sahibi Rodziyanko, «Sovyetler ve donanma yenilgiye uğrarsa ve Petrograd Almanlar tara­fından ele geçirilirse çok memnun olacağı»nı açıkca ilan ediyor. Hükümet Kornilov'u yargılar gibi görünüyor. Ger­çekte ise, Kornilov ve Kaledin'le uzlaşarak, devrimci bölük­len Petrograd'dan geri çekmeye çalışarak, Moskova'ya kaç­maya hazırlanarak, Petrograd'ı teslim etme hazırlıkları ya­parak, sabırsızlıkla Baltık Donanmasının yok edilmesini, Petrograd'ın · Almanlar tarafından alınmasını, ve... Sir Kor­nilovun tahta çıkmasını bekleyen "kahraman müttefiklerimize" yaranmaya çalışarak Kornilov'un "yeniden sahneye çıkması" nı hazırlıyor ... 

İlkinden daha uğursuz olan yeni bir Kornilov ayaklan­masının arifesinde olduğumuz açık değil midir? 

Şimdi bizden beklenen şeyin daha faz1a uyanıklık ve mücadeleye tam hazırlık olduğu açık değil midir? 

Şimdi Sovyetlere ve devrimci Komitelere her zamankin­den daha çok ihtiyaç olduğu açık değil midir? 

Kornilovlardan kurtuluş nerede yatıyor, devrim, yakla­şan karşı-devrimci saldırıyı kitle hareketinin tüm kudretiyle ezebilme gücünü nerede bulacaktır? 

Aşağılık Ön Parlamento'da değil, kuşkusuz! Kurtuluşun, yalnızca Sovyetlerde ve onları destekleyen işçi ve asker kitlelerinde yattığı açık değil midir?

Devrimin yaklaşan karşı-devrimden kurtarılmasının,Sovyetlerin ve ,yalnızca Sovyetlerin görevi olduğu açık değil midir? 

Bu örgütlerin geliştirilmesinin ve güçlendirilmesinin, iş-­çi ve köylü kitlelerini bunların etrafında toplamanın, bun­ları bölgesel ve Tüm-Rusya kongreleriyle birbirine bağla­manın, devrimcilerin görevi olduğu düşünülebilir. 

Kornilov günlerinin «ciddi sınavlarınl)) unutan «İzves­tiyan ve «Dyelo Naradan dönekleri, bunun yerine, şimdi bir­kaç gündür Sovyetleri kötülemeye ve onlara karşı kışkırt­malar yapmaya, bölgesel ve Tüm-Rusya Sovyet Kongrelerini torpidolamaya, Sovyetleri dezorganize etmeye ve onları yık­maya uğraşıyorlar.
«Yerel Sovyetlerin önemi azalıyor», diyor «İzvestiya»; «Sovyetler, tüm demokrasinin örgütleri olmaktan çıkmış­lardır ...
Geçici Sovyet örgütünün yerine, kalıcı, çok yönlü ve tüm devletin yaşantısını ve yerel yaşantıyı kapsayan bir örgüt geçirmek istiyoruz. Otokrasi ve onunla birlikte tüm bürokratik rejim yıkıldığı zaman, bütün demokrasinin sı­ğınabildiği geçici barakalar olarak Temsilciler Sovyetini kurduk. Şiriıdi, barakanın yerine, yeni rejimin kalıcı tuğ-
la yapısı yükseliyor, ve her kat inşa edildiğinde halk do­ğal olarak, daha uygun bir binaya geçmek _için bu bara­kaları yavaş yavaş terkediyor.»
Yalnızca Sovyetlerin sonsuz hoşgörüsü sayesinde sefil varlığını sürdüren Sovyetlerin Merkez Yürütme Ko􀀆itesi:nin yayın organı, her türlü utanç hissinden yoksun cc!zvestıyaıı böyle konuşuyor.
Ve «İzvestiyaıı nın ardından topallaya topallaya . yuru­... yen karaktersiz «Dyelo Narodannın Lyapkin-Tyapkin'leri*, baştan kara edip şunu ekliyorlar: Sovyet Kongresi kesinlik­le boşa çıkarılmalıdır, çünkü devrimin ve Kurucu Meclis'in «kurtuluşun onda yatıyor. 

Duyuyor musunuz? Çarlığı ve onun istibdadını deviren devrimci Sovyetler - «geçici örgütıı oluyor. Alekseyev ve Ke­renski'ye dalkavukluk eden uşak Ön Parlamento ise - ((ka­lıcı ve her şeyi kapsayan örgütıı oluyor. Kornilov'un müfre­zelerini dağıtan devrimci Sovyetıer - ccgeçici barakalan olu­yor. Gör·evi, gevezelikleriyle karşı-devrimin seferberliğini giz­lemek olan Kornilovcu düşük, Ön Parlamento ise - «kalıcı tuğla yapın oluyor. Bir yanda,. yiğit devrimci yaşamın gü­rültüsü ve hareketliliği. Beri yanda, karşı-devrimci bir res­mi dairenin edepliliği . ve ((rahatlığın. ((İzvestiyaıı ve ccDyelo Narodaıı döneklerinin Smolny Enstit'üsü'nün «barakaıı sından Kışlık Saray'ın «tuğla yapısııı na taşınmada acele etmeleri, böylece kendilerini «devrimin önderlerin safından Sir Alek­seyev'in uşakları derekesine indirmeleri, şaşırtıcı mıdır? 

Sovyetler bertaraf edilmelidir, diyor Sir Alekseyev. 

Emriniz baş üstüne, diye cevap veriyor «İzvestiyaıı . Siz­ler, Kışlık Saray'ın "tuğla yapısı" nın son kat ını tamamla­yın ve bu arada "biz" de ,smolny Enstitüsü'nün "barakala­rını" yıkacağız.

Sovyetlerin yerine Ön Parlamento geçmelidir, diyor Mister Adjemov. ·

Emriniz başüstüne, diye cevap geliyor «Dyelo Narada» dan. Yalnız, önce bırakın Sovyetler Kongresini boşa çıka­ralım. 

Ve bunların şimdi, yeni bir Kornilov isyanının arife­sinde, karşı-devrim kendi konferansını Moskova'da zaten top­lamışken ve Kornilov çetesi daha şimdiden kendi güçlerini seferber etmişken ve kırsal bölgelerde ayaklanmalar örgüt­lerken, şehirlerde açlığa ye işsizliğe neden olurken, Kurucu Meclis'i boşa çıkarmak için hazırlanırken ve açıkça devrim üzerine yeni bir saldırı için cephe gerisinde ve cephede güç­lerini toplarken yaptıkları işte budur. 

Bu, devrime ve devrimin kazanımlarına düpedüz iha­net değil de nedir? 

Bunlar, devrimin· ve örgütlerinin alçak grev kırıcıları değil de nedir? 

Bütün bunlardan sonra, Sovyetlerde örgütlenen işçiler ve askerler, bu «İzvestiyaıı ve «Dyelo Narodaıı takımına, eğer bunlar yaklaşan Kornilov isyanının «ciddi anındaıı, «eskiden olduğu gibiıı «dilencinin uzattığı eleıı benzer şekil­de, karşı-devrimden korunmaları için yalvararak başvur duklarında nasıl davranmalıdır? 

İşçiler, bir grev anında, grev kırıcıları tekerlekli bir el arabasına bindirip -fabrikanın önüne bırakırlar. 
Köylüler, ortak davanın grev kırıcılarını, suçluları teş hir direğine bağlarlar. 

Sovyetlerin, devrimin ve örgütlerinin aşağılık grev kı­rıcılarını teşhir etmek için uygun yollar bulacağına kuşku muz yoktur.

Raboçi Put  (İşçi Yolu) No. 37, 15 Ekim 1917




Blogger tarafından desteklenmektedir.