Header Ads

Header ADS

BİR ARSIZLIK SINAVI

Raboçi Put (İşçi Yolu) No. 37, 15 Ekim 1917.

Stalin

Devrimin şiddetli saldırısı ile köşeye kıstırılan burjuva dalkavuklarının hükümeti, Petrograd'dan kaçmaya hiç ni­yeti olmadığı ve başkenti teslim etmeyi düşünmediği yolun­da sahte güvenceler vererek işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. 

Daha dün, Hükümetin, başkentin durumunun "kaygı ve­rici" olduğunu düşündüğü için Moskova'ya "taşınmakta" ol­duğu açıkça belirtiliyordu ("İzvestiya" !) . Daha dün, Petro­grad'ın teslim edilmesin açık açık konuşuluyordu ("Sa­vunma Komisyonu" !), ve Hükümet, başkent duvarında­ki topların uzaklaştırılmasını talep  ediyordu. Daha dün, devrime karşı komploda Kerenski ve Kornilov'un suç ortağı olan çiftlik sahibi Rodziyanko, Petrograd'ın, donanmanın ve Sovyetlerin yok oluşunu görmek istediği için, Hükümet'in [Petrograd'ı -ÇN] "teslim etme" kararını selamlıyordu. Da­ha dün "Londra" , Hükümet'in kendisini süratle Petrograd ve donanmadan kurtarmasını istediği için, bu karara or­taklık ediyordu., Bütün bunlar daha dün böyleydi ... Ama bugün Hükümet'teki paniğe kapılmış dalkavuklar, donan­manın ve garnizonun başkenti savunmak için kesin karar­lılığı karşısında düzensizlik içinde geri çekiliyor, kekeliyor ve birbirlerini yalanlıyorlar; daha dün öylesine beceriksizce ve etkisiz bir şekilde ihanet etmeye hazırlandıkları devrimin gözleri önünde, alçakça gerçeği örtbas etmeye ve kendile­rini temize çıkarmaya çalışıyorlar.

Ama Kerenski'nin "taşınması nın bahara kadar ertelen­miş olduğu yolundaki "kategorik" açıklaması, Kişkin'in bazı Hükümet dairelerinin "daha şimdiden Moskova'ya taşı­nabilir" olduğu yolundaki aynı kesinlikteki cümlesi de çü­rütülüyor. Ve "Savunma Komisyonuıınun sözcüsü B. Bog­danov (her şey olabilir ama bir Bolşevik asla!), aynı kesinlikte şunu açıklıyor: "Hükümet'te Petrograıd'ı terketme ar­zusu görülmüştür, ve demokrasinin geniş kesimleri, Hükü­rnet'in o [PetroO'rad'dan --'-ÇN] ayrılmasını, . Petrograt'ın teslim edilmesi olasılığına bağlamaktadırlar" ( Izvestiya). Akşam gazetelerine göre "Geçici Hükümet'in Moskova'ya ta­şınmasını destekleyenler (in) ... oyların çoğunluğuna sahip Russkiye Vyedomosti) olduğunun sözünü bile etmiyoruz. Geçici Hükümet'in bu zavallı cüceleri! Halkı her zaman aldatmış olan bunlar, düzensiz bir şekilde geri çekildiklerini saklama çabalarında tekrar halkı aldatmaktan başka neye sarılabilirlerdi? 

Ama dalkavuklar eğer kendilerini yalancılıkla sınırlasa­lardı, dalkavuk olamayacaklardı. Halihazırda geriye çekil­mekte ve bu geriye çekilişini gizlemek için aldatmaya baş­vurmakta olan Kerenski, aynı zamanda açık açık Partimi­zi ima ederek suçlamalar savuruyor ve "kargaşalıkların tek­rar canlanmasııı ,devrimin. tehlikeli düşmanları, şantajın, kitlelerin demoralize edilmesi, masum. kurbanların ka­larıyla lekelenen eller vb. hakkında atıp tutuyor. 

Kerenski, devrim düşmanlarınna karşı verip veriştiri­yor - Kornilov ve Savinkov'la beraber devrime ve Sovyet­lere karşı komplo düzenleyen ve hileli yollarla Üçüncü Sü­vari Kolordusu'nu başkente yürüten Kerenski! ... 

Kerenski, «kargaşalıkların yeniden canlanması»na kar­şı verip veriştiriyor - ekmeğin fiyatını arttırarak, kırsal nü­fusu kargaşalıklara ve kundakçılığa götüren Kerenski ! ccAna­vatan savunucusuıı Sosyal-Devrimcilerin organı Vlast Na­rodayı okuyun ve kendiniz karar verin:
"Bazı muhabirlerimiz, en son huzursuzlukların, belir­lenmiş fiyatların artmasına bağlanması gerektiğini yazı­yorlar. Yeni fiyatlar geçim. giderlerinde hemen genel bir pahalılığa yol açtı. Bunun sonucu, kütleyi kargaşalıklara başlamak için' eskisinden daha eğilimli yapan hoşnutsuz­luk, kızgınlık ve aşın sinirliliktir!. .. "No. 140). 
Kerenski, "kitlelerin demoralize edilmesi"ne karşı ve­rip veriştiriyor - devrimi kirleten ve Vonlyarlyarski ve Şcu­kin gibi mikropların yönetimi altında Okhrana ve hafiye kuruluşlarını canlandırarak [devrimin -ÇN) ahlakını yo­lundan saptıran Kerenski! ... 

Kerenski, "şantaj"a karşı verip veriştiriyor- tüm rejimi demokrasiye şantaj yapmakla geçen uzun bir masal olan, ((Demokratik Konferans))a, Finlandiya kıyısına askeri bir ,çı_kartma yapıldığı yolunda sahte bir hikayeyle açıkça şantaJ yapan ve bu konuda General Kabalov'la başarıyla yarışan Kerenski! ... 
Kerenski, "masum kurbanların kanlarıyla lekelenen el­ler"e karşı verip veriştiriyor - Haziran'da cephede başlatı­lan maceracı saldırının kurbanı olan onbinlerce askerin ma­sum kanıyla kendi elleri gerçekten kirlenmiş olan Kerens- ki !. . . 

Her şeyin bir sınırı vardır, denir. Aina, açıktır ki bur­juva dalkavuklarının arsızlığının sınırı yoktur ... 

izvestiya ,  Cumhuriyet Konseyi üyelerinin ,Kerens­ki'yi ((bütün sıralardan gelen alkış tufanı ile selamladığını yazıyor. Kornilov darbesinin düşüğü ve Kerenski'nin vaftiz evladı olan aşağılık Ön Parlamento'dan zaten başka bir şey de beklemiyorduk. 

Ama bu takım bilsin ki, hepsi - hem "Solcular"a karşı gizli olarak misillemeler tertipleyenler ve hem de bu misil­lemeleri önceden alkışlayanlar - bilsinler ki, kesin saat ge­lip çattığında, hepsi, ihanet etmeye çalıştıkları fakat aldat­mayı başaramayacakları devrim tarafından aynı şekilde he­sap vermeye çağrılacaklardır. 

Raboçi Put (İşçi Yolu) No. 37, 15 Ekim 1917.


Blogger tarafından desteklenmektedir.