Header Ads

Header ADS

TARTIŞMAYA YANIT - 27 Temmuz 1917

RSDİP (BOLŞEVİK) VI. KONGRESİNDE
KONUŞMALAR
26 Temmuz — 3 Ağustos 1917

27 Temmuz 1917
Stalin 

Yoldaşlar!

Tartışmadan görülebileceği gibi, yoldaşlardan hiçbiri,Parti Merkez Komitesi’n ki siyasi çizgisini eleştirmemekte ya da sloganlarına karşı çıkmamaktadır. Merkez Komitesi üç ana slogan ileri sürmüştür: Tüm İktidar Sovyetlere, Üretimin Denetimi ve Çiftlik Sahiplerinin Topraklarına El Koyulması.

Bu sloganlar, işçi kitleleri ve askerler tarafından sempatiyle karşılandı. Bunların doğru oldukları kanıtlandı ve biz kavgayı bu temelde sürdürdüğümüzden kitlelerin desteğini kazandık. Ben, bunu Merkez Komitesi lehine tayin edici bir olgu sayıyorum. Eğer o, en zor anlarda doğru sloganlar yayınlıyorsa, bu Merkez Komitesi’nin esas olarak doğru olduğunu gösterir.

Eleştiri, özsel noktalarda değil, tali noktalarda gelmiştir. Eleştiri, öz olarak, Merkez Komitesi’nin taşra ile ilişki kurmadığı ve faaliyetlerini esas olarak Petrograd'da yoğun­laştırdığı iddiasına varmaktadır. Merkez Komitesi'nin taş­radan tecrit olduğu eleştirisi temelsiz değildir. Ama tüm taş­rayı kapsamak kesinlikle olanaksızdı. Merkez Komitesi'nin fiilen .Petrograd Komitesi haline geldiği eleştirisi bir dere­ceye kadar haklıdır. Bu doğrudur. Ama Rusya'nın siyaseti burada, Petrograd'da biçimlenmektedir. Devrimin önder güçleri burada bulunmaktadır. Taşra, Petrograd'da olup-bi­tenlere tepki gösterir .. Son olarak bu, Petrograd'ın tüm ik­tidarı elinde toplamış olan Geçici Hükümet'in ve tüm ör­gütlü devrimci demokrasinin sesi olan Merkez Yürütme Ko­mitesi'nin oturduğu yer olmasından ileri gelmektedir. öte yandan, olaylar hızla ilerlemekte, açık bir şekilde mücadele edilmektedir ve varolan Hükümetin yarın yok olmayacağının guvencesi yoktur. Bu koşullar altında, taşradaki arkadaşla­rımızın görüşlerini belirtmelerini beklemek düşünülemeyecek bir şeydir. Bilindiği gibi, Merkez Yürütme Komitesi dev­rimi ilgilendiren sorunlarda taşrayı beklemeden karar ver­mektedir. Tüm hükümet aygıtı onların elindedir. Ya bizim elimizde ne var? Merkez Komitesi aygıtı. Ama. Merkez Ko­mitesi aygıtı kuşkusuz zayıftır. Bu· yüzden Merkez Komite­si'nin taşraya danışmadan adım atmamasını talep etmek, Merkez Komitesi'nin olayların önünde yürümesini değil, fa­kat bunları geriden izlemesini talep etmekle birdir. Ama o zaman bu bir Merkez Komitesi olmayacaktır. Yalnızca izle­miş olduğumuz yöntem sayesinde Merkez Komitesi durumla başa çıkabildi.

Ayrıntı sorunlarında suçlamalar· yapılmıştır. Bazı yol­daşlar, 3-5 Temmuz ayaklanmasının başarısızlığından söz ettiler. Evet, yoldaşlar, bu bir başarısızlıktı, ancak bu bir ayaklanma da değil, fakat bir gösteriydi. Bu başarısızlık, devrıme sırt çevirmiş. olan küçük-burjuva Sosyal-Devrimci ve Menşevik partilerin haince faaliyetleri sonucunda ' devrim cephesinin parçalanmasından ileri gelmiştir.

Bezrabotni yoldaş [581, Merkez Komitesi'nin Petrograd'ı ve taşrayı 3-5 Temmuz olaylarını açıklayan bildiri yağmu­runa tutmak için hiç çaba sarfetmediğini söyledi. Ama matbaamız yıkılmıştı ve diğer basımevlerine herhangi bir şey · bastırmak maddeten olanaksızdı, çünkü bu onları da aynı şekilde harap edilme tehlikesiyle karşı karşıya bırakacaktı. 

Her neyse, burada işler o kadar da kötü değildi: Eğer bazı semtlerde tutuklandıysak, diğerlerinde bize sevgi gös­terildi ve büyük bir coşkunlukla karşılandık. Ve şimdi bile Petrograd işçilerinin niorali şahane ve Bolşeviklerin prestiji çok yüksektir. 

Birkaç soru da ben ortaya atmak istiyorum.

Birincisi; önderlerimize karşı yönelen iftiralara nasıl bir tepki göstermeliyiz? Son zamanlardaki olaylarla· bağıntı için­de bütün gerçekleri halka açıklayıcı bir bildirinin kaleme alınması zorunlu hale gelmiştir. Bunun için bir komisyon seçilmelidir. Eğer seçmeye karar verecek olursanız, bu ko­misyonun, Almanya, İngiltere, Fransa, vb.nin devrimci iş­çi ve askerlerine, 3-5 Temmuz olayları hakkında bilgi veren ve iftiracıları damgalayan bir bildiriyi de yayınlamasını öne­riyorum. Bizler, proletaryanın öncü müfrezesiyiz, devrimden biz sorumluyuz, olaylar hakkındaki. tüm gerçeği anlatmal1 ve rezil iftiracıları teşhir etmeliyiz. 

İkincisi; Lenin ve Zinovyev'in «mahkemen önüne çıkma­yı · reddetmeleri hakkında. Şu anda, iktidarın kimin elinde olduğu hala açık değildir. Eğer teslim olacak olurlarsa, kaba şiddete maruz bırakılmayacaklarına da}r hiçbir güvence yok­tur. Eğer mahkeme demokratik bir 'şekilde örgütlenir ve zorbalık yapılmayacağına dair bir güvence verilirse, o za­man başka. Bizim bu konudaki başvurumuza yanıt olarak Merkez Yürütme Komitesi'nde bi:?;e, «neler olabileceğini bil­miyoruz» dendi. Dolayısıyla, durum açıklığa kavuşmadığı, resmi iktidarla gerçek iktidar arasındaki sessiz ve sert mü­tadele devam ettiği sürece, yoldaşlarımızın «mahkemeıı önü­ne çıkmalarının hiçbir anlamı yoktur. Ama eğer yoldaşla­rımıza zorbalık yapılmayacağına dair güvence veren bir iktidar başta olursa, o zaman mahkemeye çıkacaklardır.

RSDİP (BOLŞEVİK) VI. KONGRESİNDE
KONUŞMALAR
26 Temmuz — 3 Ağustos 1917

27 Temmuz 1917
Stalin 

Blogger tarafından desteklenmektedir.