Header Ads

Header ADS

Savaş Komisyonu na - Lenin 1905

ST. PETERSBURG PARTİ KOMİTESİ SAVAŞ KOMİSYONUNA

Değerli yoldaşlar! 

1 . Savaş Komisyonu"nun raporu için; 
2., ayaklanmanın örgütsel hazırlığı sorunu üzerine notlar için ve
3., örgütün şeması için size çok teşekkür ederim. Bu belgeleri okuduktan sonra, yoldaşça fikir alışverişi amacıyla doğrudan Savaş Komisyonu'na seslenmeyi görev biliyorum. Meselenin pratik yönünü değerlendirme hakkını kendimde görmediğimi ayrıca söylememe gerek yok; bunların hepsi, zorlu Rusya koşullarının olanak verdiği ölçüde gerçekleşiyor, buna kuşku yok. Ancak belgelere dayanarak değerlendirilirse, mesele, bir kırtasiyecilik sorununa dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya.

Savaş Komisyonunun bütün bu şemaları, örgütlenme planları bende bir kırtasiyeci rehaveti izlenimi bırakıyor Açık sözlülüğümü mazur görün, ama beni kusur bulma meraklısı olmakla itham etmeyeceğinizi umuyorum. Böyle bir meselede Savaş Komisyonu'nun fonksiyon ve hakları üzerine şemalar, tartışmalar ve uzun uzun konuşmalar hiç yerinde değildir. Burada zapt edilemez bir enerjiye ve yine enerjiye ihtiyaç var. Dehşetle, tanrı aşkına, dehşetle yarım yılı aşkın bir süredir bombalardan bahsedildiğini ama daha bir tanesinin bile imal edilmediğini görüyorum. Ve orada konuşanlar en bilgili kişiler... Gençliğe gidin beyler! Bu, her şeyi kurtaracak olan tek yoldur. Tanrı aşkına, aksi halde geç kalacaksınız (bunu gördüğüm her şeyden çıkarıyorum) ve "bilge" taslaklar, planlar, çizimler, şemalar ve mükemmel reçetelerle, ama örgütünüz olmadan, canlı eylem olmadan öylece kalakalacaksınız. 

Gençliğe gidin. Derhal her yerde ve her kentte, gerek öğrenciler içinde gerekse de özellikle işçiler vb. içinde savaş birlikleri kurun. Varsın hemen 3 'ten 10' ar, 30' ar vb. kişilik birlikler oluşsun.

Varsın bunlar, hiç zaman geçirmeden, kendilerini olabildiğince silahlandırsınlar:

Tabancalar, bıçaklar ve yangın çıkarmak için gaza batırılmış bezlerle vb. Varsın bu müfrezeler hemen önderlerini seçsin ve olanaklar ölçüsünde Petersburg Komitesi'nin Savaş Komisyonu'yla bağlantıya geçsin. Hiçbir formalite istemeyin, İsa aşkına, tüm şemaları bir kenara atın; tanrı aşkına tüm "görevleri, hakları ve ayrıcalıkları cehennemin dibine gönderin. RSDİP'e üyeliği şart koşmayın; bu, silahlı bir ayaklanmada abes bir talep olur. Yalnızca üç kişiden bile oluşsa, her çevreyle ilişkiye girmekten kaçınmayın. 

Gözetilecek tek koşul, polis karşısında güvenilir ve çarcı birliklere karşı savaşmaya hazır olmalarıdır. Varsın çevreler RSDİP'e katılma ya da RSDİP'e dayanma isteklerini dile getirsin, bu mükemmel olurdu; ancak bunu onlardan talep etmeyi, mutlak bir hata olarak görüyorum.

Petersburg Parti Komitesi'nin Savaş Komisyonu'nun rolü şu olmalıdır: Devrimci ordunun bu birliklerine yardımcı olmak; irtibat "bürosu" olarak hizmet etmek vb. Sizin hizmetlerinizi bu birliklerin her biri seve seve kabul edecektir, fakat böylesi bir meselede, şermalarla ve mücadele komisyonunun "hakları" üzerine konuşmalarla gelirseniz her şeyi mahvedersiniz, emin olun ki geri dönülemez bir biçimde mahvedersiniz.

Burada yapılması gereken, yaygın bir propagandayla hareket etmektir. Bırakın beş-on kişi her hafta yüzlerce işçi ve öğrenci çev­releriyle buluşsun; her yere, neresi olanak veriyorsa oraya girsin ve her yerde kısa, açık, doğrudan şu basit planı sunsun: Hemen bir müfreze kurun, olabildiğince iyi silahlanın, tüm gücünüzle çalışın, biz elimizden geldiği kadar size yardım edeceğiz, fakat bizi bekleme yin, kendiniz çalışın.

Böyle bir meselede ağırlık merkezi, küçük çevrelerin inisiyatifinde yatar. Onlar, her şeyi başaracaktır. Onlar olmadan sizin Savaş Komisyonu'nuz bir hiçtir. Ben, Savaş Komisyonu'nun performansı­ nı onunla ilişkide bulunan mücadele birliklerinin sayısıyla ölçmeye hazırım. Savaş Komisyonu bir iki aya kadar Petersburg'da kendine bağlı en az 200-300 birliğe sahip olmazsa ölü bir Savaş Komisyonu olacaktır. O zaman onu gömmek gerekir. Bugünkü kaynaşma orta­ mında, yüzlerce müfreze oluşturamamak, hayatın dışında durduğu­muz anlamına gelir.

Propagandacılar her müfrezeye kısa ve basit bomba imal reçeteleri vermeli, çalışma tarzının tamamına dair temel açıklamalarda bulunmalı ve sonra bütün faaliyeti onların ellerine bırakmalıdır.

Müfrezeler askeri eğitimlerine derhal doğrudan savaş eylemlerine geçerek başlamalıdırlar, hemen. Birileri hemen bir muhbiri öldür­meye, bir polis karakolunu havaya uçurmaya girişecek; başkaları ayaklanmaya sağlanacak para olanaklarına el koymak için bir ban­kaya saldırı düzenleyecek, daha başkaları başka bir eylem gerçekleştirecek veya eylem planları hazırlayacak. Ama her koşul altında hemen pratik çalışma içinde öğrenmeye başlamak gerekiyor: Bu deneysel saldırılardan çekinmeyin. Elbette bunlar aşırıya kaçabilir, fakat bu, yarının tehlikesidir. Bugünkü tehlike ataletimizdir, dokt­ rinciliğimizdir, bilge hantallığımızdır, inisiyatiften bunakça kor­kumuzdur. Bırakın varsın her müfreze, sırf  polislere düzenlenecek saldırılar olsa bile bundan öğrensin: Vereceğimiz düzinelerce kaybı, onlar tarafından eğitilen, yarın yüz binleri mücadeleye katacak olan yüzlerce deneyimli militan telafi edecektir.

Yoldaşlar, sizi sıkıca kucaklıyor ve başarılar diliyorum. Görü­şümü hiçbir şekilde zorla kabul ettirmek istemiyorum, ama öğütte bulunmayı görev biliyorum.

16 (3) Ekim 1 905'te yazıldı.
İlk kez 1 926'da "Lenin Seçme Eserler" cilt 5'te yayınlandı.
Tüm Eserleı; cilt 8, sf 437-439

Çeviren
Olcay Geridönmez

Blogger tarafından desteklenmektedir.