Header Ads

Header ADS

Kanlı Pazar Üzerine Konuşma Lenin

Lenin
Ocak 1917'de Almanca olarak yazıldı.
İlk kez 22 Ocak 1 925'te "Pravda" gazetesi sayı 18 

Genç yoldaşlar, partili erkek ve kadın yoldaşlar!

Bugün, haklı olarak Rus devriminin başlangıcı kabul edilen "Kanlı Pazar'ın" on ikinci yıldönümünü kutluyoruz.

Binlerce işçi -unutmayalım bunlar sosyal demokratlar değil, dindar, çara sadık insanlardı- Peder Gapon'un liderliğinde kentin her yanından başkent merkezine, Kışlık Saray'ın önündeki meyda­ na, çara bir dilekçe sunmak için yürüyordu. İşçiler ellerinde aziz resimleriyle yürüyor ve o zamanki liderleri Gapon, çara, kendisine zarar verilmeyeceğini yazılı olarak temin ediyor ve ondan halk önüne çıkmasını rica ediyor.

Ordu çağrılıyor. Süvariler ve Kazaklar kitleye silahla saldırıyor; diz çöken, Kazaklara çara ulaşmalarına izni vermeleri için yalvaran silahsız işçilere ateş açılıyordu. Polis raporlarına göre  binden fazla ölü, iki binden fazla yaralı vardı. İşçilerin öfkesi tarifsizdi.

Kanlı Pazar'ın, 22(9) Ocak 1 905'in genel tablosu böyledir...

... Katılımcılara, özellikle de gençlere, ulusal kurtuluş hareketinin o zamanki Rusya'da işçi hareketi ile bağlantılı olarak yerden bitercesine nasıl yükselişe geçtiğine dair bir örnek vermek için kısa bir olay anlatmak istiyorum.

Aralık 1905'te Polonyalı öğrenci çocuklar yüzlerce okulda, Rus kitaplarını, resimlerini ve çar portrelerini yaktılar ve " Rusya'ya defolun!" sloganı eşliğinde Rus öğretmenlerini, Rus öğrenci arkadaşla rını dövüp okullardan kovdular. Orta dereceli okullarda Polonyalı öğrencilerin taleplerinden bazıları şunlardı: "1. Bütün orta dereceli okullar, işçi delegeleri kuruluna tabi olmalıdır. 2. Okullarda öğrenci ve işçilerden oluşan karma toplantıların düzenlenmesi; 3. Liselerde, geleceğin proletarya cumhuriyetine taraftarlığı simgelemek için kızıl gömleklerin giyilmesi." vb... 

... Rus devrimi -tam da daha önce söz ettiğim özel anlamdaki proleter niteliği nedeniyle- geleceğin Avrupa devriminin bir ilk adımı niteliğini taşımaya devam edecektir. Çünkü, gelecek devrimin ancak ve ancak proleter -çok daha derinlemesine bir anlamda ve içeriği bakımından da- sosyalist bir devrim olabileceği tartışıl­mazdır. Yaklaşan bu devrim çok daha geniş çapta şunu göstere­cektir: Bir yandan, ancak şiddetli mücadeleler ve açıkça söylemek gerekirse iç savaşlar, insanlığı kapitalizmin boyunduruğundan kurtarabilecek yetenektedir; diğer yandan, sömürülenlerin büyük çoğunluğunun önderi olarak sahneye yalnızca sınıf bilinçli proleter­ler çıkabilecektir ve çıkacaktır.

Avrupa'da bugün hüküm süren ölü sessizliğinin bizi yanıltılması­ na izin vermemeliyiz. Avrupa, devrime gebedir. Emperyalist savaşın korkunç kırımları, hayat pahalılığının yol açtığı korkunç olaylar, her yerde devrimci bir hava yaratıyor ve egemen sınıflar, burjuvazi ve işbirlikçileri, hükümetler, en şiddetli sarsıntılar geçirmeksizin çıkış yolu bulamayacakları bir çıkmaza gittikçe daha fazla saplanıyor.

1905 yılında Rusya'da, demokrat bir cumhuriyet talebiyle çarcı hükümete karşı proletaryanın önderliğindeki bir halk ayaklanması nasıl doğmuşsa, gelecek yıllarda, işte bu talan savaşı bağlamında Avrupa'da, mali sermayenin egemenliğine, büyük bankalara, kapi­talistlere karşı proletaryanın önderliğindeki bir halk ayaklanması doğacaktır. Ve bu sarsıntıların son bulması, ancak ve ancak bur­juvazinin mülksüzleştirilınesi ve sosyalizmin zaferiyle mümkün olacaktır.

Biz yaşlılar, bu yaklaşan devrimin belirleyici çarpışmalarını belki yaşayamayacağız. Fakat İsviçre'de ve bütün dünyada sosyalist hareket içinde böyle mükemmel çalışma yürüten gençlerin, sadece mücadele etme şansına değil; aynı zamanda gelecek proleter dev­rimde zafer kazanma şansına da sahip olacakları umudunu büyük bir güvenle dile getirebilirim.


Lenin
Ocak 191 7'de Almanca olarak yazıldı.

İlk kez 22 Ocak 1 925'te "Pravda" gazetesi sayı 18 de Rusça olarak yayınlandı.

Blogger tarafından desteklenmektedir.