Header Ads

Header ADS

YENÎ HÜKÜMET

Raboçi i Soldat (İşçi ve Asker) No. 3, 

26 Temmuz 1917.
Stalin

Bakanların birbiri ardına  gelip  gitmeleri  sona erdi. Ye­ni bir hükümet kuruldu. Kadetler, yarı-Kadetler, Sosyal- Devrimciler, Menşevikler—-işte hükümetin bileşimi budur. Kadet Partisi tatmin olmuştur. Başlıca talepleri kabul edilmiştir.  Bunlar  yeni hükümetin faaliyetlerinin  temeli  ola­rak hizmet edeceklerdir.

Kadetler, hükümetin Sovyetlerin zararına güçlendiril­mesini, hükümetin Sovyetlerden bağımsız  olmasını  istiyordu.  Sosyal-Devrimcilerin  ve  Menşeviklerin  saflarından gelme «kötü çobanlar» tarafından yönetilen Sovyetler bu  tavizi ka­bul etmişler ve böylece kendi ölüm fermanlarını imzalamış­lardır.

Biricik otorite olarak Geçici Hükümet — işte Kadetlerin elde ettikleri budur.

Kadetler, «ordunun sağlığına kavuşturulması», yani orduda «çelik disiplin»! ve ordunun yalnızca dolaysız ku­mandanlarına tabi olmasını,  bunların  da  yalnızca  hüküme­te tabi olmasını istediler.

Sosyal-Devrimciler ve Menşevikler tarafından yönetilen Sovyetler bu tavizi de kabullendiler ve böylece  kendi  kendilerini  silahsızlandırdılar.

Sovyetler’in ordudan yoksun bırakılması, ordunun yalnızca Kadet taraftarı  unsurlardan  oluşan  bir  hükümete tabi  olması — işte  Kadetlerin  elde  ettikleri  budur.

Kadetler müttefiklerle kayıtsız-şartsız birlik talep  etti­ler.  Sovyetler,  «ulusal  savunma»...   yararına  «kararlılıkla» bu yolu tuttular ve «enternasyonalist» bildirgelerini  unut­tular. Bu arada 8 Temmuz programı denilen şey hükümsüz kaldı.

"Acımasız" savaş,   "sonuna   kadar  savaş" — işte  Kadet­lerin  elde  ettikleri  budur.

Kadetlerin  kendilerini  dinleyin:
"Kadetlerin talepleri kesinlikle bütün hükümetin faaliyetlerinin temeli olarak kabul edilmiştir... Tam da bu nedenden dolayı, başlıca isteklerinin kabul edilmiş olduğundan, Kadet Partisi,  özgül  parti  anlaşmazlıkları  yüzün­ den tartışmayı uzatmanın artık mümkün olmadığını dü­ şünmüştür.» Çünkü Kadetler biliyor ki, şimdiki  koşullar altında "kötü ünlü 8 Temmuz programının demokratik unsurları için  çok  az zaman  ve  fırsat kalacaktır"  (bkz. «Reç»).
Yeterince  açık.

Bir zamanlar Sovyetler, devrimci reformlar yaparak ve Geçici Hükümeti bu değişiklikleri karar ve tebliğlerle sağ­lama bağlamaya zorlayarak yeni bir yaşamın inşasına çalışıyordu.

Bu  Mart  ve  Nisan’da idi.

O  zamanlar  Geçici  Hükümet,  Sovyetlerin dümen  suyun da gidiyordu  ve  devrimci  olmayan  bayrağını  Sovyetlerin  dev rimci  önlemlerine  ödünç veriyordu.

Şimdi zaman değişti, Geçici Hükümet geri döndü ve karşı-devrimci «dönüşümler» yapmaktadır, Sovyetler ise kendilerini, bu  «dönüşümleri»  sulandırılmış  kararlarla  ses­  siz  bir  şekilde  onaylamak  «zorunda»   görmektedirler.

Şimdi Merkez Yürütme Komitesi, tüm Sovyetlerin bu temsilcisi, Geçici Hükümet’in dümen suyunda  gidiyor  ve onun karşı-devrimci yüzünü devrimci lafazanlıklarla maskeliyor.

Anlaşılan  roller  değişmiş, ama  Sovyetlerin  yararına  de­ğil.

Evet, Kadetlerin «tatmin» olmak için nedenleri var. Bunun uzun sürüp  sürmeyeceğini  yakın  gelecek  göste­recektir.

Raboçi  i  Soldat  (İşçi  ve  Asker)  No.  3, 
26  Temmuz 1917.
Başyazı.
Blogger tarafından desteklenmektedir.