KURUCU MECLİS SEÇİMLERİ ÜZERİNE
Raboçi i Soldat
(İşçi ve Asker) No. 4,
27 Temmuz 1917.
Stalin.
Burada, esas olarak askerlerden ve denizcilerden oluşan, Rusya’yı dolaşan ve köylülere şehirlerden haberler» getiren sayısız ferdi «delegelerin» sözünü bile etmiyoruz.
Anlaşıldığı kadarıyla, nüfusun en geniş kesimleri anın anlamının ve Kurucu Meclis’in büyük öneminin büincindedirler.
Ve herkes, nüfusun çoğunluğunu oluşturan kırın tayin edici rolü oynayacağını ve eldeki bütün boş güçlerin gönderilmesi gereken yerin buralar olduğunu hissetmektedir.
Bütün bunlarla bağ içinde, tarım emekçilerinin —Partimizin kırdaki esas desteği— dağınık ve örgütsüz olmaları olgusu, kırdaki çalışmamızı önemli ölçüde daha da karmaşık yapmaktadır. Şehir nüfusunun en örgütlü kesimi olan şehir işçilerinin aksine, kır işçileri en örgütsüz kitleyi oluştur maktadır. Köylü Temsilcileri Sovyetlerinde en başta doğal olarak «liberal çiftlik sahipleri ve kapitalistlerle» uzlaşmaya yatkın olan köylülüğün orta ve zengin kesimleri örgütlenmektedir. Kırın proleter ve yarı-proleter unsurlarını kendi peşinden sürükleyen ve onları uzlaşmacı Trudovik ve Sosyal-Devrimci partilerin etkisi altına sokan da bunlardır.
Tarımda kapitalizmin ve kırdaki sınıf mücadelesinin yetersiz gelişmesi bu tür bir uzlaşmacı siyaset için uygun koşullar yaratmaktadır.
Şimdi Partimizin görevi, köylülüğün en yoksul tabakalarını Trudovik’lerin ve Sosyal-Devrimcilerin etkisinden kurtarmak ve onları şehir işçileriyle kardeşçe bir ailede birleştirmektir.
Bizzat yaşam, uzlaşma siyasetinin işe yaramazlığını adım adım açığa vurarak bu yönde çalışmaktadır. Parti fonksiyonerlerinin görevi, bu siyasetin zararlı olduğunu açığa çıkarmak amacıyla, Kurucu Meclis seçimlerine tüm gücümüzle müdahale etmek ve böyleee köylülüğün en yoksul tabakalarının şehir proletaryası etrafında birleşmesini kolaylaştırmaktır.
Bu amaçla, kırda derhal Partimizin hücrelerini yaratmak ve onları şehirlerdeki Parti komiteleriyle sıkı bir şekilde birbirine bağlamak zorunludur. Her nahiyede, her kazada, her seçim bölgesinde, erkek ve kadın yoksul köylülerden oluşan parti grupları örgütlemeliyiz. Bu gruplar, ilgili vilayetin sanayi merkezlerindeki komitelerimize bağlanmalıdır.
Gruplara gerekli seçim malzemesi, yayın ve kadro sağlamak bu komitelerin görevidir.
Ancak bu tarzda ve bizzat kampanyanın seyri içinde şehir ve kır proleterlerinin gerçek birliğini yaratmak olanaklı olacaktır.
Biz, kapitalistlerle ve çiftlik sahipleriyle anlaşmaya karşıyız, çünkü biliyoruz ki işçilerin ve köylülerin çıkarları böyle bir anlaşmadan ancak zarar görebilir.
Ama bu, bizim genelde her türlü anlaşmaya karşı olduğumuz anlamına gelmez.
Yaşamın kendisinin çiftlik sahiplerine ve kapitalistlere karşı devrimci mücadele yoluna sevkettiği mülksüz köylülerin partisiz gruplarıyla anlaşma taraftarıyız.
Zenginlere değil yoksullara, burjuvazinin hükümetine değil halka ve her şeyden önce işçi sınıfına karşı güvenle dolu olan askerlerin ve denizcilerin partisiz örgütleriyle anlaşma taraftarıyız. Partimizle birleşemeyecekleri ya da birleşmek istemedikleri için bu tür grup ve örgütleri uzağa itmek akılsızca ve zararlı olacaktır.
İşte bu nedenle, kırdaki seçim kampanyamız,, bu tür grup ve örgütlerle ortak bir dil bulma hedefine, ortak bir devrimci platform hazırlama hedefine, bunlarla bütün seçim bölgelerinde «profesörleri» ve «bilginleri» değil, fakat halkın taleplerini sadakatle desteklemeye hazır olan köylüleri, askerleri ve denizcileri kapsayan birleşik aday listelerinin düzenlenmesi hedefine yönelmelidir.
Aneak bu yolla, kırın emekçi nüfusunun geniş tabakalarını devrimimizin önderi proletarya etrafında birleştirmek olanaklı olacaktır.
Böyle partisiz grupları uzun uzadıya aramanın gereği yoktur, çünkü her yerde günbegün ortaya çıkmaktadırlar.
Ve bunlar, Köylü Komitelerini toprak mülklerini tasarrufunda bulundurmaktan alıkoyan Geçici Hükümet’e duyulan güvensizliğin artması nedeniyle, ortaya çıkmaya devam edeceklerdir. Bunlar, Geçici Hükümet’in dümen suyunda ilerleyen Tüm-Rusya Köylü Temsilcileri Yürütme Komitesi’nin siyasetine duyulan hoşnutsuzluk nedeniyle büyüyorlar ve büyümeye devam edeceklerdir. Bunun bir örneği, yakın zamanda oluşmuş olan, şehrin tüm garnizonunu içine alan ve faaliyetinin ilk adımlarından itibaren Geçici Hükümet ve Tüm-Rusya Köylü Temsilcileri Yürütme Komitesi ile anlaşmazlığa düşen «Petrograd Köylü Temsilcileri Sovyeti» dir.
Köylülerin ve askerlerin bu tür partisiz örgütleriyle bir anlaşma temeli olarak hizmet edebilecek bir platform aşağıyukarı şöyle olabilir:
1 — Bizler, çiftlik sahiplerine, kapitalistlere ve onların «Halkın Özgürlüğü Partisi»ne karşıyız, çünkü onlar ve yalnızca onlar Rus halkının baş düşmanlarıdır. Zenginlere ve onların hükümetine hiçbir şekilde güvenilmemeli ve hiçbir destek sağlanmamalıdır!
2 — Bizler, güvenimizi ve desteğimizi işçi sınıfına, sosyalizmin sadık savunucusuna veriyoruz; bizler, köylülerin, askerlerin ve denizcilerin işçilerle birlikte çiftlik sahiplerine ve kapitalistlere karşı ittifakından ve anlaşmasından yanayız.
3 — Bizler, savaşa karşıyız, çünkü bu bir fetih savaşıdır. Savaş, Çar tarafından İngiliz ve Fransız kapitalistleriyle yapılan gizli anlaşmalar temelinde sürdürüldüğü sürece, ilhaksız barış hakkında yapılan tüm konuşmalar,, boş gevezelikler olarak kalacaktır.
4 — Bizler, halkların emperyalist hükümetlerine karşı verecekleri kararlı mücadele sayesinde, savaşa derhal son verilmesinden yanayız.
5 — Bizler, sanayide kapitalistler tarafından şiddetlendirilen anarşiye karşıyız. İşçüerin sanayii denetlemesinden yanayız; bizzat işçilerin ve onlar tarafından atanan bir hükümetin müdahalesiyle, sanayiin demokratik çizgilerde örgütlenmesinden yanayız.
6 — Bizler, şehirlere yeterli miktarda erzak ve kırsal bölgelere şeker, parafin, ayakkabı, tekstil ürünleri, madeni eşya ve diğer gerekli mallar sağlanabilmesi için şehir ve kır arasında normal bir ürün değiş-tokuşundan yanayız.
7 — Bizler, bütün toprakların —hâzineye, Çara, hanedanın diğer mensuplarma, çiftlik sahiplerine, manastırlara ve kiliselere ait toprakların— tazminatsız olarak tüm halkın eline geçmesinden yanayız.
8 — Bizler çiftlik sahiplerine ait bütün boş toprakların, sürülüp ekilebilir toprakların ve otlakların derhal, demokratik bir şekilde seçilmiş Köylü Komitelerinin kullanımına verilmesinden yanayız.
9 — Bizler, şimdi çiftlik sahiplerinin elinde ya da ambarlarda bulunan canlı ve cansız bütün tarımsal envanterin, çift sürmek, biçmek, hasat yapmak vb. amacıyla kullanılmak üzere derhal Köylü Komitelerinin kullanımına verilmesinden yanayız.
10 — Bizler, çalışamayacak durumdaki bütün savaş malullerine, aynı zamanda dul ve yetimlere, insanca bir yaşam sürdürmeleri için yeterli yardım ödenmesinden yanayız.
11 — Bizler, sürekli orduya, bürokrasiye ve polis gücüne dayanmayan halk cumhuriyetinden yanayız.
12 — Sürekli bir ordu yerine, kumandanlarının seçimle işbaşına geldiği bir ulusal muhafız gücü talep ediyoruz.
13 — Sorumsuz bürokratik devlet memurları yerine, seçimle işbaşına gelen ve azledilebilen hizmetliler talep ediyoruz.
14 — Halkı vesayet altmda tutan bir polis yerine, seçimle gelen ve azledilebilen bir milis gücü talep ediyoruz.
15 — Bizler, askerlere ve denizcilere karşı yönelik «emirlersin kaldırılmasından yanayız.
16 — Bizler, birliklerin dağıtılmasına ve askerlerin birbirine karşı kışkırtılmasına karşıyız.
17 — Bizler, işçi ve , asker basınının takibata uğratılmasına karşıyız; gerek cephe gerisinde, gerekse cephede olsun, söz ve toplantı özgürlüğünün kısıtlanmasına karşıyız; yargısız tutuklamalara, işçilerin silahsızlandırmasına karşıyız.
18 — Bizler, ölüm cezasının yeniden getirilmesine karşıyız.
19 — Bizler, Rusya'nın tüm halklarına, kendi yaşamlarını özgürce düzenleme hakkının verilmesinden ve bu halkların baskıya uğratılmamasından yanayız.
20 — Son olarak bizler, ülkede tüm iktidarın devrimci İşçi ve Köylü Temsilcileri Sovyetlerine geçmesinden yanayız.
Çünkü ancak böyle bir iktidar, ülkeyi savaş, ekonomik yıkım, pahalılık, ve halkın zaruretinden yararlanarak kendilerini zenginleştiren kapitalistler ve çiftlik sahipleri tarafından içine itildiği çıkmazdan kurtarabilir.
Parti örgütlerimizle köylü ve askerlerin partisiz devrimci grupları arasında bir anlaşma temeli olarak hizmet edebilecek olan platform işte kaba batlarıyla böyledir.
Yoldaşlar! Seçim zamanı yaklaşmaktadır. Çok geç olmadan işi ele alın ve seçim kampanyasını örgütleyin.
Erkek ve kadın işçilerden, askerlerden ve denizcilerden oluşan gezginci propaganda grupları kurun ve bu platform konusunda kısa konferanslar düzenleyin.
Bu grupları yayınlarla donatın ve Rusya’nın dört bir köşesine gönderin.
Bunların sesleri, yaklaşan Kurucu Meclis seçimleri için kırı ayağa kaldırsın.
Nahiyelerde ve kazalarda parti grupları kurun ve yoksul köylü kitlelerini bunların etrafında toplayın.
Kazalarda, nahiyelerde ve illerde Partinin devrimci ilişkilerini güçlendirme ve Kurucu Meclis’e adaylar gösterme amacıyla konferanslar düzenleyin.
Kurucu Meclis çok büyük bir öneme sahiptir. Ama Kurucu Meclis’in dışındaki kitlelerin önemi ölçülemeyecek kadar daha büyüktür. Güç, Kurucu Meclis’in' kendisinde değil, fakat mücadeleleriyle yeni bir devrimci hukuk yaratmakta olan ve Kurucu Meclisi ileriye götürecek olan işçi ve köylülerde
yatmaktadır.
Şunu aklınızdan çıkarmayın: Devrimci kitleler ne kadar örgütlü olursa, Kurucu Meclis onların sesine o kadar daha dikkatli kulak verecek ve Rus devriminin geleceği o kadar güvence altına almmış olacaktır.
Bunun için, seçimlerde ana görev, geniş köylü kitlelerini Partimiz etrafında birleştirmektir.
O halde iş başına, yoldaşlar!
Raboçi i Soldat
(İşçi ve Asker) No. 4,
27 Temmuz 1917.
İmza-. K. Stalin.