Header Ads

Header ADS

BAKANLIK MAKAMLARI İÇİN PAZARLIK

Stalin
Pravda No. 11, 17 
Mart 1917.

Birkaç gün önce, "Yedinstvo" grubunun Geçici Hü­kümet, Savaş ve Birlik konularında aldığı kararlar basında yayınlandı. 

Bu, Plehanov-Buryanov grubudur, ·"anavatan savunu­cuiarı" nın bir grubudur. 

Bu grubun niteliğini anlamak için, şu görüşlerini bil­mek yeterlidir: 

ı. «Geçici Hükümet'in eylemleri üzerinde gerekli de­mokratik kontrol, en iyi şekilde, işçi demokrasisinin Ge­çici Hükümet'e katılmasıyla elde edilebilir»; 

2. «Prole.tarya», diğer şeylerin yanısıra, «Avrupa'yı Avusturya-Alman gericiliğinin tehdidinden kurtarmak» için «savaşa devam etmelidir». 

Kısacası, onlar işçilerden şunu talep ediyorlar: Baylar, rehinelerinizi Guçkov-Milyukov Geçici Hükümeti'ne gönde­rin ve İstanbul'u alana kadar lütfen savaşa devam edin! 


Plehanov-Buryanov grubunun sloganı işte budur. 

Ve tüm bunlardan sonra bu grup, Rusya Sosyal-Demok­rat İşçi Partisi'ne kendisiyle birleşme talebinde bulunacak kadar küstah! 

ccYedinstvo» grubunun Heri gelenleri, Rusya Sosyal-De­mokrat İşçi Partisi'nin hem ((anavatan savunusu»nu hem de şimdiki hükümette, geçici bir hükümet bile olsa, (dev­rimci bir geçici hükümetle karıştırılmasın!) yer almayı reddeden Zimmerwald-Kiental kararlarını desteklediğini unu­tuyorlar! 
Onlar, Zimmerwald ve Kiental'in Guesde ve Sembat'ın bir reddi olduğunu ve tersi olarak da, Guçkov ve Milyukov' la birliğin, Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi ile birliği dışladığını anlamıyorlar... 

Onlar, zaten uzun süreden beri Liebknecht ve Scheide­mann'ın bir parti içinde· beraberce yaşamadıkları ve yaşa­yamayacakları gerçeğini görmezlikten gelmişlerdir ... 

Hayır efendiler, siz birlik çağrınızı yanlış adrese yönelt­tiniz! 

Kuşkusuz, Bakanlık makamları için pazarlık edilebilir, insan Milyukov ve Guçkov,la "savaşa devam" vb. şeyler için birleşebilir. Bütün bunlar zevk meselesidir. Fakat bu­nun Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi ile :he ilgisi var, ni-ye onunla birleşeceksiniz? 

Hayır efendiler, kendi yolunuza gidin.


Pravda No. 11, 17 
Mart 1917. 
İmzasız makale.
Blogger tarafından desteklenmektedir.