Header Ads

Header ADS

Stalinin karar maddesi değişikliği önerisine cevabı - 1917

"POLİTİK DURUM ÜZERİNE" KARARININ 9. MADDESİNE YÖNELTİLEN SORU İÇİN PREOBRASHENSKİ'YE CEVAP

3 Ağustos 1917

Stalin kararın 9. maddesini okur:

9. Bundan böyle, devlet iktidarını kendi eline al­mak ve onu, ileri ülkelerin devrimci proletaryası ile be­raberlik içinde--banşın ve toplumun sosyalist dönüşümünün hizmetine vermek için bütün güçleri toplamak, bu devrimcisınıfların ödevi olacaktır".

Preobrashenski: Ben kararın son cümlesi için başka bir metin öneriyorum:"Onu barışın hizmetine ve batıda bir proleter devrimi olması halinde - sosyalizınin hizmeti ne vermek". Eğer komisyonun metnini kabul edersek, Bukharin'in kabul edilmiş olan kararıyle çelişmiş olur.

Stalin: Ben böyle bir değişikliğe karşıyım. Asıl Rusya'nın sosyalizm yolunu açacak ülke olacağı olanak dışı değildir. Şimdiye kadar savaş koşulları içinde bulunan hiç bir ülke Rusya gibi böyle bir özgürlük tatmamıştır, ve hiç bir ülke üretime işçi' denetimini getirmeyi dene­memiştir. Bundan başka bizim devrimimizin tabanı, pro­letaryanın yalnız başına burjuva ile yüz yüze karşı dur­duğu batı Avrupa'dakine nazaran daha geniştir. Buna karşın bizde işçiler köylük yerlerin en yoksul tabakaları tarafından destekleniyorlar. Son olarak, Almanya'daki Devlet aygıtı, bizim burjuvazinin, kendisi Avrupa ser­mayesine haraç ödemekle yükümlü tamam olmayan ay­gıtına nazaran kıyaslanamıyacak kadar daha iyi çalışı­yor. Yalnız Avrupa'nın bize yol gösterebileceği yolundaki köhne düşünceyi atmak gerekir. Bir dogmatik ve bir de yaratıcı Marksizm vardır. Ben sonuncusunun zemi­ninde duruyorum

Başkan: Preobrashenski'nin değişiklik önergesini  oyluyorum............. önerge reddedilmiştir. (*)

RSDİP-B'nin VI. Parti Kongresi Protokolü 
"Komünist" Yayınevi, 1919

(*) Parti kongresinden ancak iki yıl sonra yayımlanan, "RSDiP (B) VI. kongresinin protokolü'nün bilinen yetersizİiği ve kısalığı dolayısıyle Redaksiyon, Stalin yoldaşın VI. parti kongresindeki konuşmalarının me­tinlerini saptarken, "protokol"ün yanında, 1917 Temmuz ve Ağustos ay­larında "Rabotschi i Soldat" _gazetesinin 7. ve 14., "Proletari" gaze'tesi­nin 3. sayılarında yayımlanan, Stalin yoldaşın parti kongresindeki konuş­malarına ilişkin resmi raporlardan da yararlanmayı uygun görmüştür ..
Blogger tarafından desteklenmektedir.