Header Ads

Header ADS

Tarih Çarpıtıcıları - Tarihsel bir not

ABD Dışişleri Bakanlığı, ingiliz ve Fransız Dışişleri Bakanlıklarının da katılımı ile, Ocak sonunda, raporlardan ve Hitler'in diplomatik memurlarının güncelerinden oluşan bir derleme yayınladı ve buna "Nazi Soviet Relations 1939-1941" (Nazi Sovyet ilişkileri 1939-1941) şeklinde gizemli bir başlık attı.

Bu derlemenin önsözünde belirtildigine göre, ABD, Büyük Britanya ve Fransa hükümetleri, Amerikan ve ingiliz askeri makamları tarafından Almanya'da ele geçirilen Alman Dışişleri Bakanlığı'nın 1918-1945 yılları arasındaki arşiv belgelerini yayınlama konusunda daha 1946 yazında anlaşmışlardır. Burada, yayınlanan derlemenin yalnızca 1939-1941 yıllarına ait belgeleri içermesi göze batmaktadır. ABD Dışişleri Bakanlığı buna karşı, daha onceki yıllara, öncelikle de Münih donemine ait belgeleri derlemeye almamış, yani dünya kamuoyundan gizlemiştir. Bu elbette bir raslantı degildir ve tarihsel doğrular karşısında nesnel ve güvenilir bir tutumla hiçbir ortak yanı olmayan bir niyetle yapılmıştır. 

Hitler memurlarının gözden geçirilmemiş ve keyfi seçilmiş anılarından oluşan bu tekyanlı derlemenin yayınlanmasını, dünya kamuoyu onünde herhangi bir şekilde de olsa haklı çıkarmak için, ingiliz ve Amerikan basını, Ruslar'ın "Batının Nazi diplomasisi üzerine tam bir raporu ortaklaşa yayınlama önerisini reddettigi" şeklinde tümüyle uydurma bir iddia ortaya atmışlardır.

İngiliz ve Amerikan çevrelerinin bu açıklaması olgulara uymaktadır.

Gerçekte, mesele aşagıdaki gibidir: 1945 yazında dış   basında, Almanya'da ele geçirilen belgelerin yayınlanması için ingiltere'de hazirlıkların yapıldığı şeklinde haberler çıkınca, Sovyet Hükümeti, Büyük Britanya Hükümetine başvurdu ve Sovyet bilirkişilerinin ingiliz ve Amerikan birlikleri tarafmdan ele geçirilen belgelerin ortaklaşa tasnifi ve yayınlanmasına katılmasmda ısrar etti. Sovyet Hükümeti, karşılıklı anlaşma olmaksızın bu belgelerin yayınlanmasının dogru gormedi ve ayrıca ozenli ve objektif bir denetim olmaksızın bu belgelerin yayınlanmasının sorumlulugunu üstlenemezdi; çünki bu temel önkoşul olmaksizın sozkonusu belgelerin yayınlanması, Anti Hitler koalisyonuna üye devletler arasındaki ilişkileri yalnızca kotüleştirebilirdi. Foreign Office, Sovyet Hükümetinin ele geçirilen Nazi belgelerinin kopyalarının degiştokuşunu zamansiz teklif ettigini öne sürerek Sovyet önerisini reddetti.

Amerikan delegasyonunun, 6 Eylül 1945'de Almanya Kontrol Konseyi Politik Direktorlügüne, Alman arşivlerinin ve belgelerinin kullanımına ilişkin taslak direktifler onerdigi de bilinmektedir. Bu proje, arşivlerin toplanmasında ve korunmasında bütün Almanya için bütünlüklü bir hareket tarzi ve Birleşmi Milletlere üye devletlerin temsilcilerine bu arşivlere bakma hakkı öngörüyordu. Bunun dışında, belgelerin kopyalarını hazirlama ve yayınlama olanagi öngörülmekteydi. Bu talep, Politik Direktorlügün oturumlarında tartışıldı, ama, kendilerine direktif verilmedigi bahanesi ile, ingilizlerin ve Amerikalıların talepleri üzerine ertelendi. ABD temsilcisinin, ABD Hükümetinin yeni bir öneri üzerinde çalıştığını ve sunulan projenin geçersiz sayılmasını rica ettiğini açıklamasından sonra, sorun Politik Direktorlügün gündeminden kaldırıldı. 

Sovyet Hükümetinin Alman arşiv malzemelerinin yayına hazırlanmasına katılmayi reddettigi iddiası bundan dolayi gerçek dışıdır.

Sozkonusu derlemenin yayınlanması ile birlikte, ABD ve ona bagımlı ülkelerde, sanki büyülü bir söz soylenmiş gibi konusunu 1939'da Sovyetler Birligi ile Almanya arasında imzalanan ve sözde Batılı  güçlere karşı yöneldigi iddia edilen saldırmazlık paktının oluşturdugu yeni bir kışkırtma ve dizginsiz bir iftira kampanyası başladı.

Sovyetler Birligi ile Almanya'nın 1939-1941 yılları   arasındaki ilişkileri üzerine belgelerin yayınlanması ile, ABD'de gerçekte hangi gayenin güdüldügüne ilişkin bir kuşku olamaz. Olaylar nesnel olarak ortaya konulmak istenmemekte; daha ziyade, gerçek olayların tahrif edilmiş bir tablosu verilmek, Sovyetler Birligi üzerine yalanlar ve iftiralar yayilmak ve onun saldirgan ve anti demokratik güçlere karşı gerçekten demokratik ve dürüst savaşçı olarak sahip oldugu uluslararası nüfuz kırılmak istenmektedir.

Bu düzenbaz hareket tarzı, AngloSakson ülkelerin yöneticisi çevrelerinde mtittefikler arası ilişkilerin ozüne ilişkin tipik olan gorüşlerden kaynaklanmaktadır. Bu gorüşler dogrultusunda, müttefikler arasında namuslu ve dürüst ilişkiler sürdürmek, karşılıklı güven vermek ve birbirlerini desteklemek yerine, mtittefikini zayiflatmak, onu bencilce kullanmak ve onun sırtından kendi konumunu güçlendirmek amacıyla, iftira da dahil olmak üzere her türlü aracın   kullanıldığı bir politika izlenmektedir. 

ABD yonetici çevrelerinin, Sovyetler Birligi'ne karşı iftira kampanyalarının yardımıyla, Sovyetler Birligi ile ilişkilerin düzelmesinden yana olan kendi ülkelerindeki ilerici unsurların etkisini ortadan kaldırma çabaları da gözden kaçırılmamalıdır. ABD'deki ilerici unsurlara karşı vurulan darbe, kuşkusuz ki, onlarm bu yılın sonbaharında yapılacak başkanlık seçimlerindeki etkilerini zaylflatma amacını da gütmektedir.

Derleme, Hitler'in diplomatik memurları tarafından Alman diplomatik kalem odalarının en gizli bolümlerinde üretilen bir yığın   belgeyi içermektedir. Tek başına bu durum bile; son derece tekyanlı ve tarafgir olan, olayları Hitler hükümetinin bakış açısından ortaya koyan ve bu olayları Hitler faşistleri açısıdan uygun bir tarzda gösterme amacına sahip bu belgelerin, tekyanlı kullanılmamas1 ve yayınlanmaması için bir uyarı olmalıydı. Sovyet Hükümeti, o dönemde Almanlardan ele geçirilen belgelerin özenle, ortak bir şekilde gözden geçirilmeksizin tekyanlı bir şekilde yayınlanmasına bundan dolayı karşı çıktı. Resmi Fransiz basın ajansı France Presse bile, belgelerin üç hükümet tarafından Sovyetler Birligi'nin bilgisi olmaksızın yayınlanma tarzının, "normal prosedüre tamamen uymadığını" itiraf etmek zorunda kaldı. 

İngiliz Hükümeti, her şeye rağmen, bununla hem fikir değildi. Amerikan, ingiliz ve Fransız Hükümetleri, Alman belgelerini tekyanlı yayınlarken, Hitler saldırısına karşı mücadelenin ana yükünü taşıyan Sovyetler Birligi'ni karalamak için tarihi çarpıtmaktan çekinmediler.

Bu hükümetler böylelikle, böyle bir tekyanlı   davranış tarzının sonuçlarının tam sorumluluğunu üstlendiler.

Boylesi koşullar altında Sovyet Hükümeti, Sovyet Hükümetinin eline geçen ve sözkonusu hükümetlerin kamuoyundan gizledigi; Hitler Almanyası ile ingiliz, Fransız ve ABD Hükümetleri arasmdaki ilişkiler üzerine belgeleri yayınlama hakkını kendinde görmektedir. Onlar bu belgeleri gizli tutmakta ve yayınlamak istememektedirler. Arna biz, bütün bu olup bitenlerden sonra, tarihsel gerçegin yeniden yerli yerine oturtulmasının mümkün kılmak için, bunların kamuoyuna açıklanmaları gerektigini düşünüyoruz.

Sovyet Hükümetinin elinde, Hitler Almanya'sının   yenilgiye uğratilması sırasında Sovyet birlikleri tarafından ele geçirilen önemli belgeler bulunmaktadır. Bunların yayınlanması, Hitler saldırısının ve ikinci Dünya Savaşının hazırlanma ve gelişme sürecini gün yüzüne   çıkarmaya katkıda bulunacaktır.

SSCB Bakanlar Kurulu nezdindeki Sovyetler Birliği Enformasyon Bürosu tarafından bugün yayınlanan tarihsel düzeltme: "Tarih çarpıtıcıları" da aynı goreve hizmet etmektedir.

Buna ilişkin gizli belgeler en yakın zamanda yayınlanacaktlr. 

Blogger tarafından desteklenmektedir.