Devrim Çırağı
Ben devrimin yer süpürücüsüydüm.
J. STALİN
DAHA SONRAKİ yıllarda Stalin bu deyimi, gençlik günlerinde devrimci hareketteki yerinin küçüklüğünü belirtmek için kullandığında, önemsizliğini abartıyordu. Aslında ne gençliğinde, ne de başka bir zaman "yer süpürücüsü" olmamıştı. Tiflis'teki marksist gruba katıldığı günden başlayarak devrimci önderlik mesleğinin çırağı olduğunu söylemek, gerçeğe daha yakın bir anlatım olur.
Bu çıraklık süresi uzun bir süreydi; 1894'te başlayıp 1905 ayaklanmasında son bulan onbir yıllık bir süre. Aynı zamanda bunun olağandışı bir yanı da vardı, çünkü bu çırağın kendini devrime adayışı, bir kimsenin kendisini bir tarikata adayışına benzetilebilirdi; ama onunki olsa olsa insan zihnini zincire vuran dini reddeden bir tarikata benzetilebilirdi.
Pratik alanda üç şey zorunluydu. Çırak, toplumun tarihini incelemek ve onun gelişmesinin yasalarını öğrenmek; işlerlik halinde olan güçleri berrak bir biçimde görmek ve bunların önemini değerlendirmek için toplumda şimdi var olan akımları kavramak ve işçi sınıfını devrimci hedefe yöneltmek için, önemi ne olursa olsun, her türlü durumda onun önderliğini gerçekleştirmek zorundaydı.
Kararını vermiş olan Stalin, dünyanın altını üstüne getirse, yeni mesleğini öğrenmek için, o yüzyılın başlangıcında Kafkaslarda var olan koşullardan daha elverişlisini bulamazdı. Rusya, sanayi devrimi yoluna girmişti. Kozmopolit kapitalizm, despot Çarlık rejiminin kanadı altında hızla yol alıyordu. Büyük ölçüde demiryolları ve fabrikalar inşa ediliyor, büyük bir hızla petrol kuyuları açılıyordu. Yeni işletmelere bütün milliyetlerden binlerce işçi akın ediyordu, îşçiler üretim süreci içerisinde yığınlar halinde bir araya toplanıyorlardı. Eşine rastlanmamış ölçüde kötü yaşam koşullannda yaşıyorlardı ve bu yaşam koşullarına karşı sendikalar kurarak mücadele etmeleri yasaklanmıştı; polis tarafından beslenen sendikaları saymazsak tabiî. Yaşam, insanca yaşanılır olmaktan çıkmıştı ve kim bu karanlığı aydınlatmaya kalkışırsa, kim bu ezilen ve korkunç bir biçimde sömürülen yığınların saflarına örgüt ve amaç getirmeye kalkışırsa, birkaç yıl içinde ya manen ya da bedenen çökertiliyor; ya da, başarıya ulaşmak için, eninde sonunda büyük adam sayılmasına yol açan olağanüstü niteliklere sahip olmak zorunda kalıyordu.
Stalin, bilimsel sosyalizmin temel ilkelerini, Messane Dassi (Sosyal-Demokratlar) adı verilen gizli örgütlenmiş marksist grupla çalıştığı yıllarda kavradı. Sonra bir gün geldi, Tiflis demiryolu atelyelerinde çalışan bir grup işçinin başına geçmesine izin verildi ve yeni öğretiyi öğrenmeye büyük istek gösteren işçileri seçti. Bu insanlarla konuşmak ona hiç de güç gelmedi. Ne de olsa, anasıyla babası da aynı sosyal tabakadandılar ve okul günleri Stalin'i o çevreden asla uzaklaştırmış değildi. O da onlar kadar yoksulluk çekmişti. Giysileri onlarınkilerden hiç farklı değildi. Stalin'le işçiler arasında yalnızca eğitim bakımından bir fark vardı. O, mantıklı düşünmeyi öğrenmiş ve daha o sıralar sorunları yalın ve duru bir biçimde açıklamada hayli uzmanlaşmıştı.
İşçileri eğitmek, büyüleyici bir çalışmaydı. Büyük bir zevk alıyordu bu çalışmadan. Yeni bir düşünceyi kavradıklarında öğrencilerinin gözlerinin pırıl pırıl ışıldadığını gördükçe, sonsuz bir coşkunluk duyuyordu.
Ama bu çıraklık, akademik eğitimden ve hatta başkalarını yetiştirmekten çok öte şeyleri de gerektiriyordu. Sosyal-Demokratların, ona fabrika işçilerine broşür dağıtılmasını örgütleme görevini verdikleri gün, dünyalar onun oldu. Böyle bir görev, milyonlarca broşürün fabrika kapılarında fazla bir müdahaleyle karşılaşmadan serbestçe dağıtıldığı İngiltere'de, bize önemsiz bir iş gibi gelebilir. Ne var ki, o günlerin Rusyasında politik ajitasyon illegaldi, broşürlerin basımı gizli olarak yapılmak zorundaydı ve basım için gerekli paranın grup üyelerinden ve sempatizanlardan toplanması gerekiyordu. Bu koşullar altında broşürlerin basılması ve dağıtılması büyük bir ustalık ve dikkat gerektiriyordu, yoksa broşürleri basanların, dağıtanların ve basımevinin polis tarafından ele geçirilmesi işlen bile değildi.
Daha sonraki çıraklık dönemi daha da zorluydu, çünkü politik ajitasyonun yapıldığı ve grevlerin ve yığın gösterilerinin düzenlendiği bir dönemdi. Bu gelişme, Sosyal-Demokrat saflardaki önemli bir bölünmenin sonucuydu; Le-nin'in St. Petersburg'a geldiği ve İşçi Sınıfının Kurtuluşu İçin Mücadele Birliği'ni kurduğu zaman meydana gelen bölünmeye benzer bir bölünmeydi bu.
İlk bakışta, bu bölünme, özellikle Rus sosyal-demokrat hareketinin gelişme aşamasında bulunduğu bir zamanda işçi sınıfının iktidar için savaşıp savaşmaması gibi temel bir sorunu pek fazla etkilememiş görünebilir. Ne var kî bu, çok geçmeden Sosyal-Demokratları Bolşevikler ve Menşevikler diye adlandırılan iki gruba bölen başlıca sorunlardan biri olarak ortaya çıkacaktı. Lenin, grevlere devrimci bir politik yön verilmesi ve bu yönün de Sosyal-Demokrat Parti tarafından saptanması gerektiğini ileri süren Bolşevik görüşü savunuyordu. Menşevikler olarak bilinenlerse, Sosyal-Demokrat grupların grevlere önderlik etmemesi, eğitim grupları ve propaganda dernekleri olarak kalması gerektiğini ileri süren görüşü savunuyorlardı. Bu ikinci görüşün mantıkî gelişmesi en klasik biçimiyle, grevlere önderlik etmeyi bütünüyle sendikalara terkeden ve bütün politik sorunları parlamentoya bırakan ingiliz işçi Partisi'nin evriminde görülmüştür. Elbette yirminci yüzyıl başlarında Rusya'da bir parlamento yoktu, ama gene de Menşevik görüş eninde sonunda grevlerin politik anlamlarından yoksun bırakılmalarına ve grev silâhının yalnızca ekonomik sorunlar için bir mücadele aracı olarak görülmesine yol açıyordu.
Sosyal-Demokratlar arasındaki bu ilk keskin bölünmede genç Stalin, Lenin tarafından saptanan yolu izledi. Neleri göze alan bir seçimdi bu karar! Tiflis demiryolu işçilerinin bir grevine katıldığı günden Şubat 1917 Devrimine dek, normal yaşama tarzını tamamen bırakmak zorunda kaldı. Sürekli arananlardan biri oldu, gizli yerlerde yaşamak, takma adlar kullanmak ve sokakta yürürken her an tetikte olmak zorunda kaldı.
1900 yılının 1 Mayısında bir mitingde beşyüz Tiflis işçisinin önünde konuştu. "Çok büyük bir iş değil," diyordu, "ama gene de bir başlangıç". Bu onun İlk yığın mitingiydi. 22 Nisan 1901'de ikibin kişilik bir gösteriye önderlik etti. Gene "çok büyük bir iş değildi", ama gösteriye katılanların sayısından çok daha büyük bir önem taşıyordu. Gösteri, Rus polisinin vahşice saldırısına uğramış, ama Stalin sağ kalmayı başarmıştı. Bu olay Tiflis işçileri için yeni türden bir deneyimdi, çünkü gösteri illegal olarak örgütlenmiş ve illegal olarak yapılmıştı. Dolayısıyla hu gösteri büyük bir olaydı ve daha sonra o sırada Sosyal-Demokratlar arasında azınlığı oluşturan Stalin ve arkadaşları, Lenin'in St. Petersburg'daki grubundan gelen V. Kurnatovski, İlahiyat Okulundan öğrencilik arkadaşı olan Zoda Ketşoveti ve Tsulukidze gösterinin sonucundan hoşnut olmakta yeterince haklıydılar.
Bu deneyimi daha da etkili bir biçimde tekrarlamak için devrimci bir gazeteye gereksinimleri olduğu kanısına vardılar ve böylece hep birlikle bu sorunu çözmeye koyuldular. Staiin'în eğitim gruplarından birinin üyesi olan Silvestiya Todriya, bu dönemle ilgili olarak, onun acı alaycılığını dile getiren bir anısını anlatıyor. Jozef, Todriya'ya, ılımlı Sosyal-Demokratların onun da katıldığı legal olarak düzenlenen pazar okullarında neler öğretildiğini sormuş. Genç Todriya da, orada, güneşin nasıl ilerlediğini ve öteki gökbilim olgularını öğrendiğini söylemiş. Bunun üzerine Stalin şöyle demiş ona: "Bak arkadaş, güneş için kaygılanma, yörüngesinden çıkmaz. İyisi mi sen devrimci davanın nasıl ilerlemesi gerektiğini öğren. Küçük bir gizli basımevi kurmam için gel bana yardım et."
1901 Eylülünde Stalin ve grubu Baku'da böyle bir basımevi kurdular ve Brdzola ("Mücadele") adlı ilk Gürcü Sosyal-Demokrat gazetesini yayınladılar. Başyazılar Stalin ve Ketşoveti tarafından kaleme alınıyordu. Çırak gelişiyordu. Aynı yılın Kasım ayında Tiflis Sosyal-Demokrat örgütü yirmibeş delegenin katıldığı ilk konferansın yaptı ve Kafkaslar yöresindeki Rus Sosyal-Demokratlarının ilk yönetici komitesini seçti. Stalin bu komiteye seçildi ve Batum'da da benzer bir hareket yaratmak üzere hemen oraya gönderildi, örgütlemedeki yeteneği çabucak anlaşılmıştı. Batum'da işlerin üstesinden gelmesini bildi. Çok geçmeden Batum polisi onun tehlikeli bir kişi olduğunu fark etti. Kayıtlarda şöyle yazıyor:
... RSDİP'nin Tiflis Komitesinin, üyelerinden biri olan Tiflis ilahiyat Okulu eski altıncı sınıf öğrencisi Jozef Cugaşvili'yi fabrika işçileri arasında propaganda yapmak üzere Batum'a gönderdiği 1901 sonbaharından bu yana Sosyal-Demokrat hareket büyük ilerleme kaydetti. Cugaşvili'nin faaliyetleri sayesinde, Batum'daki bütün fabrikalarda ilk başla Tiflis Komitesi tarafından yönetilen Sosyal-Demokrat örgütler ortaya çıkmaya başladı.
Batum, Rothschildlerin, Nobellerin, Mantaşevlerin ve öbürlerinin büyük petrol rafinerileri kurdukları büyük bir işçi sınıfı merkeziydi. Orada, genç Stalin'in dört elle sarıldığı olanaklar vardı. İlkönce bütün fabrikalarda işçi eğitim grupları örgütledi, sonra bu çalışmayı hızla broşürler ve gazete izledi. Hiç kuşkusuz, büyük bir coşkuyla çalışıyordu. Bir yılbaşı eğlencesi perdesi altında düzenlenen bir işçi grubu konferansında yaptığı konuşmayı şu sözlerle bitiriyordu: "Bakın, şafak söküyor! Az sonra güneş doğacak. Güneş bizim için parıldayacak. İnanın sözlerime, yoldaşlar."
Hazırlık çalışmalarının iyi yapılması sonucunda Sosyal-Demokrat gruplar, grev komiteleri kurmaya ve grevlere önderlik etmeye giriştiler ve 7 Mart 1902'den başlayarak yetkililer izlemeyi bırakıp yığm ölçüsünde tutuklamalara başladılar. Ertesi gün Stalin, Rothschild ve Mantaşev fabrikalarındaki grevcilerin serbest bırakılmasını istemek üzere bir gösteri düzenlediler. Polis, göstericilerden üçyüzünü tutukladı. Stalin tutuklanmaktan kurtuldu ve ertesi günü dok ve demiryolu işçilerini de katılmaya ikna ettiği daha büyük bir gösteri düzenleyerek polis harekâtına karşı çıktı. Başlarında Stalin'in bulunduğu kızıl bayraklar taşıyan göstericiler tutukluların serbest bırakılmasını istemek üzere sürgün barakalarına yürüdüler. Polis tüfeklerle ateş açarak karşılık verdi: Onbeş işçi öldü, ellidört işçi de yaralandı. Stalin'in kurşunlardan nasıl kurtulduğunu ne kendisi, ne de başkaları anlatamadı. Gösteri dağıtılmış, ama tutukluların serbest bırakılmasını da sağlamaktan geri kalmamıştı. Olay sırasında Stalin yaralıların kalabalıktan çıkarılmasına yardım etmişti.
Üç gün sonra Stalin, mücadelede öldürülenler için bir cenaze töreni düzenledi. O günlerde Stalin durmadan polisle cebelleşmek zorunda kalmasına karşın bir broşür kaleme aldı ve onun gizli bir basımevinde basılmasını, Batum ve çevresinde dağıtılmasını sağladı. Onun hem devrimci coşkusunu, hem de ilk gençlik günlerinin dinî çağrışımlarını dile getiren broşürün üslûbu ilginçtir:
Doğruluk uğruna canlarını feda edenler, tüm şeref sizin! Tüm şeref sizi emziren anaların! Başlan şehitlik tacıyla süslenenler, ölüm saatinde solgun ve titreyen dudaklarından mücadele sözünü düşürmeyenler, tüm şeref sizin! Tüm şeref, üstümüzde dolaşan ve kulaklarımıza 'kanımızın öcünü koymayın!" diye fısıldayan ruhlarınızın!
Ama bir gün gelecek, polis tarafından yakalanacaktı. Birçok kez adresini değiştirmiş, baskı makinasmı ve kâğıtlarım gizlemek için ardı ardına bir sürü yer bulmuştu. Ama 5 Nisan 1902'de önder parti grubunun bir toplantısı sırasında tutuklandı ve Batum'daki devrimci harekette baş önder ve öğretmen olmaktan hüküm giydi. İlkönce Batum hapishanesine, sonra da Kutay'da bir hapishaneye götürüldü. Böylece çıraklığının başka bir dönemine varmış oluyordu.
Rusya'daki hapishaneler asla İngiltere'dekiler kadar yeterli değildi. Bazı bakımlardan çok daha amansız, bazı bakımlardan da daha gevşektiler. Rus hapishanelerinde, Avrupa'dakilerin çoğunda olduğu gibi ve İngiltere'dekilerin tersine, siyasi mahkûmlar öteki suçlardan hüküm giyenlerden ayrılırdı. Bunun, İngiltere'nin politik geriliğini mi, yoksa bizim yöneticilerimizin Avrupa'dakilerden daha kurnaz olduğunu mu gösterdiği tartışmaya açık bir sorundur, ingiltere'de hüküm giymiş bir kimse suçu ne olursa olsun bir cani olarak kabul edilir ve bir kez mahkûm oldu mu, suçu ister düzene karşı politik muhalefet, ister vicdanen savaşa karşı çıkma olsun, hırsızların, soyguncuların, cinsî sapıkların, en aşağılık suçluların arasına atılır. Ruslar ise, siyasî mahkûmları ötekilerden ayırıyorlar ve bazan onlara daha gaddar davranıyorlardı. Ama siyasîler esas olarak tek tek tecrit edilmiyorlardı. Çoğu zaman toplu halde geniş hücrelere dolduruluyorlar ve diledikleri her şeyi tartışabiliyorlardı. Kitap da yasak değildi.
Jozef Stalin bu hapishane ortamına yeni bir şey getirdi. Gerçi o da aynı koşullarda başkalarının yaptıklarının aynısını yapıyor, dış dünyayla temasın nasıl korunacağım öğreniyordu. Ama onun farklı katkısı bütün devrimci yaşamını belirleyen olağanüstü bir özelliğini yansıtıyordu: Yapılması gereken her şeyin örgütlü bir biçimde yapılması gerektiği görüşünü savunuyordu. Bu yüzden hapishaneye geldiğinde, politika heveslilerinin ve özellikle Rus politika heveslilerinin toplantılarında çok sık rastlanan o dedikoducu bireysel tartışmalara yanaşmadı. Bunlar sonu gelmeyen tartışmalardır, vakit geçirmenin ve arasıra da katılanların sinirlerini yıpratmanın dışında hiçbir sonuca ulaşmadan ve yeniden başlamak üzere son bulurlar. Stalin'in gözünde bu tartışmalar vakit kaybından başka bir şey değildi. "Tartışma mı? Evet, elbette," diye karşılık veriyordu, "ama örgütlü bir tartışma olmalı. Konu üzerinde anlaşmaya varılmalı. Sözcüler saptanmalı. Kararlara varılmasını hedef alan örgütlü bir tartışma olmalı."
Özellikle, Kutay hapishanesinde bir yıl kaldıktan sonra Sibirya'nın İrkutsk ilindeki Balajants bölgesinin Novaya Uda köyüne sürüldüğü zaman da bu yöntemde diretti. Kafkaslardan üç bin mil kadar uzakta bulunan Novaya Uda'da iklim çok daha serttir, ama neyse ki yolculuk yaz aylarına rastladı. Sürgünler yığınlar halinde gönderiliyorlardı. Kısmen gemiyle, kısmen trenle, çoğunlukla da perişan bir halde yaya yapılan uzun, çok uzun bir yolculuktu. Artık yirmidört yaşında olan Stalin, anavatanı Gürcistan'dan ilk kez ayrılıyordu.
Uda köyü, uygarlık merkezlerinden çok uzaklardaki birçok hapishane kampından biriydi. Oldukça güçlü bir polis koruması bulunduğu halde, hapishane yöneticileri, mahkûmların kaçmasını önlemek için daha çok kampın bu uzaklığına güveniyorlardı. Gelgelelim, bu köylerde az da olsa bir sosyal yaşam ve hiç kuşkusuz geniş bir politik tartışma ortamı da vardı. Her yer Narodniklerden, Sosyalist-Devrimcilerden ve çeşitli eğilimlerde Sosyal-Demokratlardan sürgüne gönderilmiş siyasî suçlularla doluydu. Bu sürgün merkezleri, çoğunlukla, birçok devrimcinin Lenin'in izleyicisi haline geldiği "Komünizm Okulları" oldular. Stalin, Lenin'den ilk mektubu burada aldı. Mektubu aldığı zaman nasıl büyük sevinç duyduğunu, ama hapishanedeki ispiyonculuk yüzünden onu yok etmek zorunda kaldığı için çok üzüldüğünü anlatır.
Bu mektup, devrim çırağımızın büyük devrim ustasıyla kişisel tanışıklığını başlatmıştır. O sırada Lenin çok uzaklarda, Londra'da, Rusya'dan gelen delegelerin katıldığı bir konferansta, çok geçmeden Rus tarihinin akışını belirleyecek olan fikirler uğrunda mücadele etmektedir. Gene o sıralarda, Kafkaslarda Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi'nin bir bölge konferansı toplandı. Konferans, Jozef Stalin'i yokluğunda yönetici komiteye seçti.
Stalin, çıkma olanağı bulunduğunu görüp de bir hapishane kampında öyle uzun zaman oturup kalacaklardan değildi. 4 Ocak 1904'te hapishaneden kaçtı ve Sibirya'nın karları arasından, Urallar'dan ve Volga'dan geçerek Gürcistan'a döndü. Kaçışından altı hafta sonra, Natalya Kistadze'nin Batum'daki bir zamanlar Stalin'in oturduğu evinin kapısı çalındı. Gece yansıydı. "Kim o?" diye seslendi Natalya Kistadze. "Benim, aç kapıyı" diye yanıtladı Stalin. Birden büyük bir heyecan kapladı evin içini. Hiç kuşkusuz Stalin'i beklemiyorlardı. Arkadaşları, yolculuğu sırasında başından geçenleri öğrenmek istiyorlardı. Stalin ise yokluğunda olup bitenleri öğrenmek istiyordu. Lenin'in mektubunu aldığı andan başlayarak, kafası yalnızca faaliyet tasarıyla dolu olmuştu. Mektubun gelişinden sonra kendini farklı hissetmişti, öylesine uzak ve kocaman gelen karaltı, şimdi artık çok yakın görünüyordu. Yeni bulduğu önderinin, önlerindeki hedeflere ulaşabilmek için hiçbir şeye aldırış etmeyeceğine inanmıştı; daha fazla eylem için sabırsızlanıyordu. Çünkü Lenin'in, zamana karşı korkunç bir yarış içinde oldukları konusundaki olağanüstü bilinçliliğini bütünüyle paylaşıyordu.
Stalin'in Sibirya'dan kaçtığı ay, Japonlar Rusya'ya karşı, son zamanlarda "Pearl Harbour" stratejisi adım verdiklerini öğrendiğimiz bir savaş başlattılar. Niyetlerini önceden hiç açığa vurmadan ve savaş ilân etmeden Port Arthur'u ve limanı kuşattılar, oradaki Rus donanmasını yenilgiye uğrattılar ve Mançurya'ya girdiler. Hiç kuşkusuz, bu olaydan önce "gelişmeler" olmuştu. Gerçekten de, Rus İçişleri Bakanı Plehve, General Kropotkin'e, Rusya'nın devrimin eşiğine geldiğim ve bunu durdurmak için yapılacak biricik şeyin "küçük bir savaş zaferi" olduğunu söylemişti. Japonlar onlara bu savaşı sağladılar, ama zaferi değil. Rusya uzun zamandır Uzak Doğu'da ilerliyordu; Mançurya'yı kontrolü altına almıştı. Japonlar da yıllardır Kore'yi kendilerine bağımlı kılmak için dolaplar çeviriyorlardı. Eğer Ruslar onların Kore'yi elde etmelerine razı olsalardı, Mançurya'yı hiç değilse bir dönem için seve seve Ruslara bırakacaklardı. Ama Çar Nikola bu öneriyi bir küstahlık olarak nitelendirdi. O sırada Japonlar, tam yetkiye sahip elçileri Ito'yu bir anlaşma sağlaması için Rusya'ya gönderdiler. Ruslar elçiye kaba davrandılar, Japonlar da buna İngilizlerle bir antlaşma yaparak karşılık verdiler. Bu antlaşmaya göre, Japonya'ya karşı bir savaşta eğer Fransa ve Almanya Rusya'yı destekleyen bir müdahalede bulunurlarsa, İngiltere de Japonya'yı destekleyecekti.
Bu güvence sağlandıktan sonra Japonlar hiç vakit kaybetmeden Rusya'ya saldırdılar ve Rusya'yı hazırlıksız yakaladılar. Rus politikası tam bir karışıklık içindeydi. Bir yandan Çar Nikola "ordusunun tehlikelerini ve yoksunluklarını paylaşıp paylaşmama" konusunda kendi vicdanıyla mücadele ederken, bir yandan da yöneticilerin ve kuvvetlerin durmadan yerleri değiştiriliyordu. Ve sonunda Çar Nikola bunu paylaşmadı. Rus kuvvetleri yenilgiden yenilgiye, kıyımdan kıyıma sürüklendiler. Savaş patlak verir vermez Port Arthur'daki Uzak Doğu donanmasını kaybeden Çar, Baltık donanmasının ta oradan dolaşıp gelmesini ve Amiral Togo'nun donanmasıyla savaşmasını emretti. Rus amirali ve komutanları sarhoş muydular, yoksa Kuzey Denizine vardıklarında karşılarında Japon donanmasının dikildiğini mi sandılar; orası belli değil. Ama Rus gemilerinin Dogger Bank'taki İngiliz balıkçı filosuna ateş açmalarına "bir kaza" denildi. Rus gemileri 27 Mayıs 1905'te Japon Denizine ulaştıklarında Tsuşima'da belalarını buldular. Amiral Togo'nun donanması kırkbeş dakika içerisinde onüç Rus gemisini batırdı, dört gemiyi tutsak aldı.
Bu arada, Rus ordusunun ana kuvvetleri hiçbir zaman doğuya gönderilmemişti ve Kropotkin'in kuvvetleri tüm bir hat boyunca geri çekiliyordu. Yalnızca Mukden muharebesinde 300.000 kişilik Çarlık ordusu ölen, yaralanan ya da tutsak edilen 120.000 askerini kaybetti. Bütün bu olayların ortasında Kafkaslara döndüğünde Jozef Stalin ülkeyi öfkeyle kaynar bir durumda buldu. Böyle bir savaşın bir ulusu şevke getirmesi beklenemezdi elbette. Tam tersine, böyle bir savaş, yönetici güçlerin çürümüşlüğünü, yetersizliğini, sahtekârlığını, akıl almaz vurgunculuğunu ve halkın refahına karşı olan kesin kayıtsızlığını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyordu. "Küçük bir savaş zaferi", devrimci duyguları saptıracağı yerde; istenilmeyen korkunç bir savaş, devrim alevlerini körükledi. "Küçük bir savaş zaferi" deyimini kullanmış olan Plehve, Sazanov adlı bir Sosyalist-Devrimcinin attığı bombayla paramparça oldu.
Çar, Plehve'nin yerine bir liberali, Prens Svyatopolk-Mirski'yi atadı. Bu atamayı, Zemstvo (yerel meclisler) temsilcilerinin bir ulusal konferansı izledi. Bu konferans, insanların keyfî olarak tutuklanmaması; vicdan, söz, basın, toplantı ve dernek kurma özgürlükleri gibi insan hakları için istemde bulundu. Aynı zamanda, bir ulusal temsilciler meclisinin kurulmasını istedi. Ama konferansa, kendi işine bakması ve politikaya karışmaması bildirildi. Dolayısıyla Lenin ve Stalin, çalışmalarını hızlandırmadıkları takdirde, işçi sınıfının hazır olamayacağını ve kendisini zafere götürecek önderlikten yoksun bir devrimci ayaklanmanın patlak vereceğini tüm açıklığıyla gördüler.
Bu yüzden Stalin'in eyleme geçmek için sabırsızlanmasının nedeni kolayca anlaşılabilirdi. Arkadaşlarıyla buluşmak ve aşağı-yukarı iki yıllık mahpusluğu sırasında meydana gelen değişiklikleri öğrenmek amacıyla hızla Tiflis'in yolunu tuttu. Sosyal-Demokrat hareket tanınmayacak ölçüde gelişmişti, ama gene de Lenin'in Ne Yapmalı? adlı kitabında savunduğu türden bir örgüt olmaktan uzaktı.
Bu dönemdeki Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi'nin iç durumunu anlatmanın iki yolu vardı. Partinin kavgalar, doktriner çekişmeler ve kıskançlıklarla parçalandığını da söyleyebiliriz. Henüz olgunlaşmamış bir durumda olduğunu, gittikçe artan her türden ağrı çektiğini ve gelişirken el yordamıyla ilerlemeye çalışan bir hareketin bütün tersliklerini yansıttığım da söyleyebiliriz. Stalin'in değerlendirmesi kesinlikle ikinci görüşe dayanıyordu. Onun gözünde, anlaşmazlıklar, üniversite öğrencilerinin doktriner çatışmaları değildi; sözkonusu her sorunun devrimin gelişmesiyle doğrudan bir ilişkisi vardı.
Dönüşünden birkaç ay önce, daha Sibirya'dayken, Sosyal-Demokratlar Londra'da ikinci konferanslarını toplamışlar ve partinin Bolşevikler ve Menşevikler biçiminde kesin bölünmesi meydana gelmişti. Stalin, konferansın çok öncesinde, Bolşeviklerin önderi Lenin'in bayrağı altında saf tutmuştu. Stalin'in arkadaşı Tsulukidze'ye Londra Konferansındaki tartışmaların "bir kaşık suda fırtına koparmaktan" başka bir şey olmadığını söylediği yolunda bir sürü dedikodu çıkarılmıştı. Kaldı ki, böyle bir şey söylemiş olsa bile hiç önemi yok. Asıl önemli olan, bu konferanstan gerek önce, gerek sonra Lenin'in ileri sürdüğü görüşleri sonuna dek savunmuş ve Menşeviklere karşı canla başla mücadele etmiş olmasıdır. Öyle ki Kafkaslarda kimsenin toplamadığı nefreti toplamıştı.
Şimdi, "Bolşevik" ve "Menşevik" terimlerinin ne anlama geldiğini açık-seçik ortaya koyalım. Çünkü Londra Konferansından hemen sonra, Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi'ndeki başlıca iki politik akımı tanımlamak için her yerde bu terimler kullanılmaya başlandı. Tek bir hareket içinde iki akım olarak ortaya çıktılar, sonra ayrılarak iki düşman hareket haline geldiler ve en sonunda biri ötekini yok etti. "Bolşevik" sözcüğü çoğunluk anlamına gelen "bol-şinstvo" sözcüğünden, "Menşevik" sözcüğü de azınlık demek olan "menşistvo" sözcüğünden türetilmişti. 1903'teki Londra Konferansında, RSDIP'nin nasıl örgütlenmesi gerektiği sorununda Lenin'in anlayışını destekleyenler çoğunluktaydılar. Plehanov, Akselrod, Martov ve Troçki'nin görüşlerini destekleyenlerse azınlıktaydılar. Bölünmeye yol açan sözkonusu sorun, ilk bakışta bir rastlantı gibi görülebilir ve gerçekten de "bir kaşık suda kopardan fırtına"dan başka bir şey olmadığı sanılabilirdi. Konferansta, parti örgütüne üye olma koşullarıyla ilgili öneriler tartışılıyordu. Lenin şöyle bir kural önerdi: "Partinin programını benimseyen, onu malî bakımdan destekleyen ve partiyi oluşturan örgütlerden birine bağlı olan bir kimse, parti üyesi olabilir." Buna karşılık Martov ise başka bir öneride bulundu: "Partinin programım benimseyen, onu malî bakımdan destekleyen bir kimse, parti üyesi olabilir; mutlaka partiyi oluşturan örgütlerden birine bağlı olması gerekmez."
Öyleyse, fırtına neden kopuyordu? Lenin, her üyenin bir parti örgütüne bağlı olması ve dolayısıyla onun disiplini altına girmesi bir zorunluluk haline getirilmezse, herhangi bir kimsenin partiye girebileceğini ve partinin o kimse üzerinde hiçbir denetim sağlayamayacağını ileri sürüyordu. Martov ve yandaşları ise, durum ve niteliklerine pek fazla bakılmaksızın geniş yığınların partiye kabul edilmesi gerektiğini söylüyorlardı. Yandaşları o sırada bunu farketmişler miydi bilinmez, ama Lenin, partiye alınacak kişinin niteliğine bakılmamasını, partinin ve devrimin geleceği için büyük bir tehlike olarak görüyordu. Giderek ayrılık büyüdü. Gerçi hepsi bir araya gelmişler ve parti için marksist bir programı benimsemişlerdi. Ama Martov'un görüşlerini kabul edenlerin, Lenin ve Bolşeviklerin görüşlerini kabul edenlerden hemen bütün sorunlarda farklı düşündükleri çok geçmeden ortaya çıktı.
Stalin'in 1903 Konferansı üzerindeki ilk izlenimleri ne olursa olsun, Tiflis'e döndükten sonraki izlenimlerinin ne olduğu konusunda en küçük bir kuşkuya yer yoktur. Stalin Tiflis'e döndüğünde, Sosyal-Demokratlar Londra Konferansının kararlarını tartışıyorlar ve önde gelen partililerin çevresinde gruplaşıyorlardı. Stalin hiç duraksamadan hemen Lenin'in safında yer aldı ve aylarca Kafkasya'nın kent ve kasabalarını dolaşarak Lenin'in görüşlerini var gücüyle savundu. Korkusuz bir tartışmacıydı ve örgütlü tartışmaları her tür konuşmaya yeğ tutuyordu. O sırada yanında bulunan arkadaşları, onun bu anlaşmazlıklarla ilgili konuşmalarının ne kadar sakin ve düzgün olduğunu anlatıyorlar: Hasımları heyecanlanırken, o her zaman soğukkanlı ve ölçülü yanıtlar verirmiş. Bu anlatılanlardan kuşku duymuyorum, çünkü daha sonraki yıllarda kendisini ne zaman dinlesem, konuşma tarzını hep bu özelliklerin belirlediğine tanık olmuşumdur. Bunlar sonradan edinilmiş özellikler değildi, gelişmesinin doğal özellikleriydi.
Ama oradan oraya dolaşırken durmadan değiştirdiği takma adlarla polis görevlilerim maymun gibi oynattığı halde, zamanını sözlü ve yazılı polemiklerle doldurmuyordu. O sıralarda üstlendiği en önemli iş gizli bir basımevinin kurulmasıydı. Sonraları Alvabar basımevi olarak bilinen basımevi, Rus Devrimi tarihinde yasak kitapların basılması için titizlikle planlanmış belki de en büyük basımeviydi. Rus polisi basımevini iki yıl aramasına karşın bir türlü bulamadı. Bu arada basımevinden Rusça, Gürcüce, Ermenice ve Azerice yazılmış bildiriler, duyurular, kitaplar, broşürler ve dergiler fişleniyordu. Bunların birçoğu Stalin tarafından yazılıyordu. Burada, bu basımevinde basılan yayınların uzun bir listesini verebilirdik, ama bakalım 16 Nisan 1906 tarihli Kavkas ("Kafkaslar") gazetesi polisin en sonunda buldukları üzerine ne yazmış:
Gizli Basımevi: 15 Nisan cumartesi günü Alvabar'da, Bulaşıcı Hastalıklar Kent Hastanesine 150-200 adım kadar uzaklıkta D. Rosto-maşvili'ye ait ve içinde kimsenin oturmadığı bir evin bahçesinde, yirmi metre kadar derinde bulunan ve makaralı bir halatla inilen bir kuyu bulunmuştur. Onbeş metre derinlikteki bir koridor başka bir kuyuya açılmaktadır. Bu ikinci kuyuda bulunan onbir metre yüksekliğindeki bir merdivenle, evin kilerinin altındaki bir mahzene çıkılmaktadır. Mahzende tam teçhizath bir basımevi bulunduğu görülmüştür. Basımevinde Rusça, Gürcüce ve Ermenice yirmi kutu hurufat, binbeşyüz-ikibin ruble değerinde olan ve elle çalıştırılan bir baskı makinası, bomba yapımında kullanılan çeşitli asitler, yanıcı jelatin ve başka araç ve gereçler, çeşitli askeri birliklere ve devlet kuruluşlarına ait mühürler, çok sayıda gizli yayın ve içinde otuz kilo dinamit bulunan bir saatli bomba ele geçmiştir. Basımevi, gaz lambalanyla aydınlatılmış ve elektrikli alarm sistemiyle donatılmıştı. Evin bahçesindeki bir sundurmada patlamaya hazır üç bomba, bomba sandıkları ve benzer maddeler bulunmuştur. El-va (Şimşek) gazetesinin yazı odasında toplantı yapmakta olan yirmidört kişi yakalanmış ve olayla ilgili görülmüşlerdir. Elva gazetesinin yazı odasında yapılan bir arama sonucunda, çok sayıda illegal yazı ve broşür, ayrıca yirmi kadar boş pasaport bulunmuştur. Yazı odası mühürlenmiştir. Gizli basımevinden çeşitli yönlerde çıkan elektrik tellerine rastlandığından, yeraltında daha başka odalar bulma umuduyla kazılar yapılmaktadır. Basımevinde ele geçirilenler beş arabayla taşınabilmiştir. Aynı akşam bu olayla ilgili görülen üç kişi daha tutuklanmıştır. Tutuklananlar hapishaneye götürülürlerken yol boyunca Marseilaise'i (Fransız burjuva devriminin marşı) söylemişlerdir.
Devrimciler, hiç kuşkusuz, basımevinde yazı basmanın Ötesinde bazı şeyler hazırlamaktaydılar. Ama gazetede çıkan bu haber basımevinin ele geçmesinden önce Rusya'yı bir ucundan öbür ucuna dek sarsan büyük olaylardan çok sonra yayınlanmıştı. Eğer polis basımevini 1906'da değil de 1905'te keşfetmiş olsaydı herhalde hurufattan çok silâh bulacaktı. 1904 güzünde basımevi bir an durmadan çalışıyordu. Kasım ayında Jozef Stalin Bolşeviklerin Tiflis'teki bir konferansına başkanlık ediyor ve "Çarlık istibdadına karşı kesin bir saldırı" için Sosyal-Demokratlann bütün kesimleri arasında tam bir eylem ve oybirliği istiyordu. Bir ay sonra Baku'da işçiler büyük ve iyi örgütlenmiş bir grev düzenlediler. Grevin yönetim kurulu Bolşeviklerden oluşuyor ve Stalin de onlarla birlikte çalışıyordu. Grev, işçilerin büyük zaferiyle sonuçlandı. İşçiler patronlarla bir toplu sözleşme imzalamayı başardılar. Böyle bir şey Rus işçi sınıfı tarihinde ilk kez oluyordu. Olay, Rusya'nın dört bir yarımda yankılandı. Daha yankıları dinmemişti ki, dört işçinin işten atılması üzerine St. Petersburg'daki Putilov Fabrikası işçileri greve gittiler ve grev büyük kentin hemen bütün fabrika ve imalâthanelerine yayıldı.
Bu grev Baku'dakinden çok daha kendiliğindendi. Üstelik yönetimi Sosyal Demokratlarda da değildi. St. Petersburg işçileri, sonradan bir polis ajanı olduğu anlaşılan ve polis denetiminde bir sendika kuran Peder Gapon diye birinin tuzağına düşmüşlerdi. Sendikanın adı "Rus Fabrika İşçileri Meclisi"ydi ve St. Petersburg'un bütün mahallelerinde kolları vardı. Grev patlak verir vermez Gapon yönetimi ele aldı ve işçilerin bağışlanması için bir dilekçeyle Çann huzuruna dek bir yürüyüş yapılmasını önerdi. Sosyal-De-mokratların en fazla yapabildikleri, işçileri dilekçelerinde bazı değişiklikler yapmaya ve bir kurucu meclisin kurulmasını istemek gibisinden istemlerde bulunmaya razı etmek oldu. 9 Ocak 1905'te gösterinin başında haç, kilise bayrakları ve dilekçeyle Gapon vardı. 140.000 kadar işçi Kışlık Saraya yürüdü.
Bu gösterinin ruhu, en iyi, Çara verilen dilekçeye bakılarak değerlendirilebilir. Bundan daha safça ve acınası bir şey olabilir mi!
Biz işçiler, St. Petersburg sakinleri, sana geldik. Bizler bahtsız, horlanmış köleleriz. Despotluk ve zorbalık tarafından ezilmişiz. En sonunda sabnmız tükendiğinde, işi bıraktık ve bize yalnızca yaşamın dayanılmaz olmayacağı kadarını vermeleri için efendilerimize yal-vardık. Biz buradakiler, binlercemiz, tıpkı tüm Rus halkı gibi, bütün İnsan haklarından yoksunuz. Sizin memurlarınızın etUkleri yüzünden köleler haline geldik....
... Efendimiz, kullarınıza elinizi uzatmayı reddetmeyiniz! Sizi kullarınızdan ayıran duvarı yıkınız. Ricalarımızın kabul edileceği konusunda emir veriniz ve yemin ediniz, Rusya'yı mutlu edeceksiniz; yoksa İşte lam burada ölmeye hazırız. Önümüzde yalnızca iki yol var: ya özgürlük ve mutluluk, ya da mezar.
Hiç de cömert bir "Küçük Baba" değildi onları karşılayan. Onları karşılayan makinalılar, tüfek ateşi ve bir Kazak saldırısıydı. Her yeri kan götürüyordu. Polis raporlarına göre bin kişi öldürülmüş, iki bin kişi de yaralanmıştı. O gün bugündür bu olaya "Kanlı Pazar" denir.
Eğer Baku grevi artık Rusya üzerinde patlayan fırtınayı haber veren ilk gök gürültüsüydü ise, "Kanlı Pazar" da bentleri yıkan sel olmuştu. İşçi sınıfı, "Küçük Baba" hayalinden büsbütün kurtulmuştu. "Kahrolsun istibdat!" her işçi gösterisinin ve her grevin baş sloganı haline geldi. Lenin ve Bolşeviklerin ajitasyon ve propagandayla yıllardır yapmaya çalıştıkları şeyi, Çarın "Kanlı Pazar"ı bir günde yapmıştı. Geniş ülkenin her bir yanında grevler ve gösteriler birbirini izliyordu. Çarın amcası ve kayın biraderi Grandük Serj 1905 Şubatında Moskova'da öldürüldü. St. Petersburg'da, Moskova'da, Varşova'da, Riga'da, Baku'da, Lodz'da, Odessa'da grevler yaygınlaştı. İlkbaharda ayaklanma köylülere yayıldı ve illerin yedidebiri bundan etkilendi. Haziranda Lodz'da barikatlar kuruldu, işçiler üç gün boyunca ordu birliklerine karşı savaştılar. İvanovo-Voznesensk'te 70.000 işçi işi bıraktılar ve ikibuçuk ay dayandılar. Başkaldırı ruhu donanmaya da yayıldı ve Potemkin Zırhlısı başı çekti. Gerçi denizciler yenilgiye uğratıldılar, ama o yıl "devrim umacısı" Rusya'nın yöneticilerinin karşısına hiçbir olayda böylesine dikilmemişti.
Bütün sınıflar harekete geçmişti. Ve ülkeyi uzaktan bir kartal gibi izleyen bir adam şu uyarıcı mesajı yazıyordu: "Proletarya savaşıyor; burjuvazi sinsice iktidara yaklaşıyor." Gerçekten de öyleydi. Olayların akışı karşısında telaşa kapılan burjuvazi, ödünler vermesi için Çara baskıda bulunuyordu. Hükümet Ağustos ayında toprak ağası temsilcilerinin ağırlıkta bulunduğu bir danışma meclisi kurmak niyetinde olduğunu açıkladı. Bu, sonradan Bulyigin Anayasası olarak anılacaktı. Bu açıklama halkı hoşnut etmedi. Tersine halkın daha da şiddetli protestosuna yol açtı. O yıl köylüler 2.000 çitfliği yakıp yıktılar, Artık illerin üçte-biri olayların etkisi altındaydı.
Her yanda tehlikeyi doğrulayan belirtiler vardı. Eylül ayında Moskova'da başlayan basımevi işçileri grevi gelişerek yaygın bir politik grev haline geldi. Ekim ayında Moskova-Kazan demiryolunda başlayan demiryolu işçileri grevi birkaç gün içinde telgrafhanelere, fabrikalara, imalâthanelere ve madenlere dek yayıldı. Buna öğrenciler, avukatlar, mühendisler de katılınca, tüm Rusya'yı kaplayan bir grev oluştu. Ülkede her şey durdu ve hükümet vurgun yemiş gibi felce uğradı.
30 Ekim 1905'te, panik içindeki Çar bir manifesto yayınlayarak, "insan özgürlüğünün sarsılmaz temellerini, gerçek kişi dokunulmazlığını ve vicdan, söz, toplanma ve dernek kurma Özgürlüğünü" ve bir Yasama Duması (parlamento) vaat etti. Ama işin içinde bir aldatmaca vardı. Aslında bir değil birçok aldatmaca vardı. Manifestoda, parlamantonun kendi insiyatifiyle yasa çıkarabileceği, ya da devlet görevlilerinin davranışlarına hükmedebileceği vaat edilmiyordu. Gerçekte, Bulyigin Anayasasının yürürlüğe konulması için girişilen hazırlıklara izin veriliyor ve "genel oy hakkı ilkesinin daha da geliştirilmesinin" bu toprak ağası temsilcileri meclisine bırakılması öneriliyordu.
Çarın gerçekte ne düşündüğü, annesine yazdığı mektuplarda tüm açıklığıyla görülebilir. Sir Bernard Pares'in Rus Monarşisinin Yıkılışı adlı değerli eserinden, manifestonun yayınlanmasından iki gün sonra yazılmış bir mektubu aktaracağım:
Hiç kuşkusuz. Ocak ayında Çarskoye'de birlikte olduğumuz gönleri anımsıyorsunuzdur. Ne kadar sıkıntılı günlerdi, değil mi? Ama şimdi olup bitenlerle karşüaştınyorum da, onlar hiçbir şey değilmiş. ... Moskova'da, Durnovo'nun niçin izin verdiğini bilmediğim bir sürü konferans toplandı. ... Üniversitelerde neler oldu, allah bilir. Tüm ayaktakımı sokaklara döküldü, ayaklanma açıkça ilân edildi ve sanki kimse aldırış etmedi.... Haberleri okudukça hasta oluyorum! ... Ama bakanlar, hızlı kararlar alacakları gibi bir araya toplanıyorlar ve bakanların ortaklaşa hareket etmesini sağlamaktan sözediyorlar. ... Trepov, yayınladığı bildirilerle, düzeni bozan herhangi bir hareketin amansızca bastırılacağını halka oldukça açık bir biçimde bildirdi. ... İnsan, bir yaz fırtınası öncesindeymiş gibi bir duyguya kapılıyor!... Bütün o dehşet verici günlerde Vitte ûe sürekli buluşuyordum. Çoğu zaman, sabahın erken saatlerinde buluşuyor, ancak geceleyin ayrılıyorduk. .... Ortada yalnızca iki yol vardı: Enerjik bir asker bulmak ve ayaklanmayı şiddet kullanarak ezdirmek.... Bu, çok kan dökülmesi demek olacak ve sonunda gene başladığımız yerde olacağız.... Öteki çözüm yoluysa, halka insan haklarını tanımak, söz ve basın özgürlüğünü vermek ve aynı zamanda bir Devlet Dumasının onaylayacağı bütün yasaları çıkartmaktı; tabii bu da, bir Anayasa demek olacaktı. Vitte hararetle bunu savunuyor.... Danışma fırsatını bulduğum hemen herkes aynı fikirde. Vitte. Bakanlar Konseyi Başkanlığını, ancak kendi programının benimsenmesi ve işlerine karışılmaması koşuluyla kabul edeceğini bana açıkça söyledi.... Bu sorunu iki gün boyunca tartıştık ve sonunda tanrının yardımına sığınarak imzaladım.... Telgrafımda, beni her şeye karşın bilinçli olarak aldığım bu korkunç karara vardıran bütün koşullan açıklayama-dım.... Dürüst Trepov dışında, güvenebileceğim tek bir kimse yoktu. Tanrının büyüklüğüne sığınıp herkesin istediğini vermekten başka çıkar yol yoktu. ... Bütün bakanlar istifa ediyor, yenilerini bulmamız gerekiyordu, ama bu işi Vitte halletmeli. ... Tamamen dağılmış bir yönetim cihazıyla bir devrimin ortasındayız ve esas tehlike de burada işte.
26 Ekimde St. Petersburg İşçi Temsilcileri Sovyetinin (ya da Konseyinin) ilk toplantısı yapıldı. Bu, yasal sendikacılığın bastırılmasının doğrudan bir ürünü olan, illegal, kendiliğinden, yeni bir olaydı. Baskı sonucu, fabrika ve tüm işyerlerindeki ajitasyon yoğunlaşmıştı, işçi temsilcileri buralardan çıktı; Gapon'un sendikasında olduğu gibi, her bin işçiyi bir kişi temsil ediyordu. Sovyet, Bolşeviklerin önderliğinde olmadığı gibi, onların insiyatifiyle de kurulmuş değildi. Başkanı Çustalev-Noser adlı bir avukat, ikinci başkanı da St. Petersburg'a toplantı günü gelmiş olan Leon Troçki'ydi. Toplantıda yüz fabrikadan 226 temsilci vardı. Oniki yıl sonra meydana gelecek olan ikinci devrimin biçimini bağrında taşıyan bu toplantı çok önemliydi. Çoğu Menşevik olan Sosyal-Demokratlann önderliğindeydi. Sekiz saatlik işgünü, bir Kurucu Meclis ve halkın silâhlanmasını istiyordu. Ama Sovyet, silâh sağlamak ya da iktidarı ele geçirmek yönünde hiçbir adım atmadı. Halkın silahlandırılması için yaptığı çağrı, yerel görevlilerin denetimi altında bir halk milisi biçimini alacaktı. Bu aşamada Sovyet, politik genel grev için bir araçtan başka bir şey değildi.
Çarın manifestosunun yayınlanması, St. Petersburg'daki grevi zayıflattı. Birkaç gün sonra da grev kaldırıldı. Ancak 13 Kasımda Kronstadt denizcileri arasında ayaklanma çıktığı ve Polonya'da sıkıyönetim ilân edildiği haberi alındığında grev yeniden başladı. Yüzbin işçi greve gitti. Grev telgrafhanelere dek yayıldığında hükümet harekete geçti. Önce Sovyetin başkanını, sonra da 18 Aralıkta hemen bütün üyelerini tutukladı. Bunun üzerine Moskova eyleme geçti. 20 Aralıkta Moskova Sovyeti bir politik genel grev çağrısında bulundu. Moskova Sovyeti, Sosyal-Demokrat işçi Partisi'nin Bolşevik kesiminin elindeydi. Bolşevikler bir silâhlı ayaklanma hazırlığına başladılar. îki gün sonra sokaklarda barikatlar kurulmuştu. Sekizbin silâhlı işçi Çarın kuvvetlerine karşı dokuz gün direndi. Askerlerin başkaldıranlara katılmasından korkan hükümet, Moskova Garnizonunu kışlaya hapsetti. Hükümet ayaklanmayı ancak St. Petersburg'daki Semanovski alayını getirerek bastırabildi.
Moskova çarpışması, 1905 Devriminin en yüksek noktasını oluşturur. Bu devrim, yüzlerce kent ve kasabaya, köylülüğün büyük bir kesimine, Kara ve Deniz Kuvvetlerine ve ezilen milliyetlere dek yayılmıştı. Bu mücadeleler sırasında dörtbin kişinin öldüğü ve onbin kişinin yaralandığı sanılıyor.
Peki, devrimci önderlik çırağı Jozef Stalin bu fırtınalı günlerde neredeydi? Onun olayların içinde olmadığını göstermek amacıyla düşmanları ve daha sonraları onu eleştirenlerce çok şey yazılmıştır. Lenin, Troçki ve ötekilerin "1905" üzerine yazarken dikkatlerini St. Petersburg ve Moskova, Kara ve Deniz Kuvvetleri içinde olup bitenler üzerinde topladıkları doğrudur. Bütün öteki merkezlerden, genel istatistik bilgilere bağlı olarak ikincil bir biçimde sözedilmektedir. 1938'de yayınlanan Sovyetler Birliği Komünist Partisi resmî tarihinde bile durum budur. Hiç kuşku yok ki, Rusya'nın en büyük kentleri olan St. Petersburg ve Moskova, olayların en yoğun olarak meydana geldiği yerlerdi ve elbette, devrim içinde çalışan belli bir kimsenin faaliyetiyle değil de, esas olarak devrimle ilgilenenler en çok bu kentlere önem verecekler ve en çok bu kilit noktalardaki önderlerle ilgileneceklerdi. Ne var ki, ortalıkta dolaşan söylentiler her zaman güvenilir bir gösterge değildir. Çoğu zaman gerçeğin dışına düşer ve gerçek önderleri açığa çıkaramazlar.
Stalin başkentte bulunmuyordu. Kalabalıkları büyük söylevlerle harekete geçiren bir konuşmacı değildi. 1904 ve 1905 yıllarında St. Petersburg'un yoğun ortamından uzakta, daha çok Kafkaslarda bulunuyordu. Ama mücadele 1904 Aralığında Kafkaslarda başlamış ve mücaledelenin en uzun sürdüğü ve en büyük başarıları elde ettiği yer Kafkaslar olmuştu. Jozef Stalin, sürgünden döner dönmez gizlilik koşullarında çalışmak zorunda kalmıştı. St. Petersburg'daki Ekim grevinden çok önce Stalin, Alvabar basımevinde basılmış ve silâhlı bir ayaklanma için hazırlık çağrısında bulunan bildiriler dağıtıyordu. 15 Temmuz 1905 tarihli Proletariatis Brdzola gazetesinde Stalin'in "Silâhlı Mücadele ve Taktiklerimiz" başlıklı bir yazısı vardı. Stalin bu gazetede Kafkaslarda çoğunlukta olan Menşeviklere karşı sürekli bir mücadele yürüttü. 1905 Ekiminde Tiflis yakınındaki Nazdaladevi'deki bir toplantıda bulunan birisinin anıları, onun artık bir çırak değil, devrimin bir "kalfası" olduğunu kanıtlıyor.
O anda —diyor anlatıcı— Koba Yoldaş (Stalin) kürsüye çıktı ve dinleyicilere seslendi? "Sizi açıkça uyarmam gereken kötü bir alışkanlığınız var" dedi. "Kürsüye kim çıkarsa çıksın, ne söylerse söylesin, hepsini yürekten bir alkışla karşılıyorsunuz! 'Yaşasın Özgürlük!' deniyor, alkışlıyorsunuz. 'Yaşasın Devrimi' deniyor, alkışlıyorsunuz. Bu elbette çok doğru bir şey. Ama birisi çıkıp da 'Kahrolsun silâhlar' dediği zaman gene alkışlıyorsunuz. Acaba silâhsız bir devrimin basan ya ulaşma şansı olabilir mi? 'Kahrolsun Silahlar!' diye bağıran bir kimse acaba nasıl bir devrimcidir? Bunu söyleyen konuşmacı bir devrimci değil, bir Tolstoycu olsa gerek. Ama neci olursa olsun, bir devrim düşmanıdır, halkın özgürlüğünün düşmanıdır. ... Kazanmak için gerçekten neye gereksinimimiz var? Üç şeye. Bunu İyi kavrayalım ve akıldan çıkarmayalım: Birincisi silâh, ikincisi silâh, üçüncüsü gene silâh."
Bu belki öyle büyük bir konuşma değildi, ama en kalın kafalıların bile anlamazlık edemiyeceği açık bir konuşmaydı. Stalin 1905 Kasımında Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi Kafkasya Federasyonunun Bolşevik Konferansını yönetiyordu. Baku, İmeretino-Mingrelyan, Tiflis ve Batum Komitelerinden ve Guria'dan gelmiş delegeler vardı. Guria Sovyeti en iyi sovyetlerden biriydi ve en son bastırılanlardan biri olacaktı. O bölgedeki yaşamı birkaç hafta boyunca tamamen denetimi altında tutmayı başarmıştı.
Stalin Aralık ayında Bolşeviklerin Tammerfors'taki (Finlandiya) Tüm Rusya Konferansına katıldı. Lenin'le ilk kez orada tanıştı ve konferansın yönetici politik komitesinde onunla birlikte çalıştı. Komite, delegelerin bir an önce çalışma alanlarına dönebilmeleri için, çalışmalarını çabuk bitirdi. Lenin St. Petersburg'a gitti, Stalin de Kafkaslara döndü. Yalnızca partideki Bolşeviklerden oluşmasına karşın bu konferans, Stalin'in merkezi konseylere yükselişini belirler. O günden sonra Lenin'le arasında sağlam bir bağ kuruldu. Ama Stalin, başında Lenin'in bulunduğu Merkez Komitesinin resmî bir üyesi oluncaya dek yıllar geçecek ve parti içindeki iki kesim iki ayrı bağımsız partiye bölünecekti. Artık Stalin, Kafkaslardan ayrılmadığı ya da sürgüne gitmediği halde, devrimci ustanın sadık bir yandaşı olacak ve onunla sürekli bağını koruyarak onun emirlerini o büyük yeteneğiyle sonuna dek yerine getirecekti.
Artık bir önder olmuştu; çetin çıraklık dönemi onu yıldıramamıstı. Tam tersine, onu çelikleştirmiş ve sorunları berrak bir biçimde ortaya koyma yeteneğini ve zorlukların üstesinden gelme gücünü geliştirmişti. İlerdeki daha zorlu mücadelede bütün bu niteliklere gereksinimi olacaktı.