Header Ads

Header ADS

Vietnam ve Troçkizm - Ho Chi Minh -Üçüncü Mektubu

Vietnam ve Troçkizm - Ho Chi Minh -Üçüncü Mektubu

Sevgili Yoldaşlar,

En son mektubumda Troçkistlerin Japonlardan maaş aldıklarını, onların Shanghai da Kahramanca mücadeleyi ve Kal Gan daki vatansever hareketimizi nasıl sabote etmeye çalıştıklarını anlatmıştım. Bugün, sizlere onların diğer suçlarından bahsedeceğim.

Fukiene geri  çekilmiş olarak, 19 Ordu tekrar mücadelesine başladı. Bir Anti-Japon Hükümeti kurdu ve Çin Kızıl Ordusu ile bir anlaşma imzalanması sayesinde, birleşik cephe propagandası bailattı. Bundan kısa bir süre önce, 19uncu ordu en anti-komünist güçlerden biriydi. Ancak anavatan tehditi tehlikesi ile karşı karşıya gelince, "işgalcilere karşı mücadele" bu tek amacı hedefleyebilmek  amacıyla,  iç çatışmaları ve nefreti unutmayı kabul etti.

Japonların emirlerini yerine getiren Troçkistler hemen harekete geçtiler: bir tarafta, yeni hükümete karşı mücadele etmek için bunlar kitleler arasında  bölgeci duyguları kışkırttılar, -19uncu ordu  Kwangtung-dan gelmişti . Diğer taraftan, Kızıl Ordu'yu zayıflatmaya çalıştılar. İkinci görevin üstesinden gelmek için şu yolları takip ettiler: Birçok devrimci militanları arasında, Kızıl Orduya katılmaya başvurdular. Başlangıçta, güven kazanmak için, olumlu tavırlar aldılar. Az ya da çok önemli sorumluluklara yerleştirildikten sonra, hainliklerine başladılar. Size birkaç örnek alıntılayacağım: savaşta, geri çekilmek gerekli iken, onlar ilerlemek için emir verdiler. İlerlemek  gerekli olduğunda, onlar geri çekilme emrini verdiler. Onlar ihtiyaç duyulmayan yerlere takviyeler ve silahlar gönderdiler. Ama nerede ihtiyaç vardı , bunları göndermediler. Onları kollarını ve bacakları nı kesilecek hale gelmesi amacıyla, ordunun kadrolarını, savaşçıların yaralarını zehirle kapattılar. Neyseki bu suç eylemleri  zamanında keşfedilmiştir. Komünistler için Ne şans!

1935 yılından bu yana, komünistler Japonyaya karşı ulusal Cephe oluşturmak için büyük çapta bir kampanya açmıştır. Halk, özellikle, işçiler ve köylüler, aktif olarak bu programa katıldılar. Kuomintang da, bir ulusal Cephe fikri ilerleme kaydetmektedir. Bu süre boyunca, Troçkistler in yalanları ve ihaneti aynı anda uyguladıkları, ikili oynadıkları kanıtlanmıştır. Onlar kitlelere " gördünüzmü komünistler sizi burjuvaziye sattı",  "Kuomintang Japonlara karşı savaşmaz!' Kuomintang'ı hitaben : 'Ulusal Cephe! Bu Komünistlerin bir aldatmacasından başka bir şey değildir. " "Japonyayla  savaşmak için,  komünistleri yok etmelisiniz". 

1936 sonlarına doğru Japonlara karşı birleşme siyaseti Tay An olaylarıyla zafer kazandı. İç savaş siyasetlerinin yenilgi ile karşı karşıya kalmasıyla,  Truong Mo Dao ve Ta Duy Liet ,  gibi Troçkistler Milli Cephe'nin en ikna olmuş takipçilerinden  birisi olan  Vuong Di Triet e karşı suikast düzenlemeye karar verdiler.

Şimdi, size 1937 hakkında, savaş öncesi döneminden bahsediyorum. Troçkistler dışında herkes Japonyaya karşı mücadelede birleşmişdi. Bu hainler gizlice bir araya geldiler ve burada bazı alıntılar vereceğim kararı  benimsediler: ""Japonlara karşı savaşta, bizim tutumumuz açıktır: savaş isteyenler ve Kuomintang hükümeti hakkında hayalleri olanlar, onlar somut olarak ihanet ettiler. Komünist Partisi ve Kuomintang arasındaki birlik 'bilinçli ihanetden başka bir şey değildir."""   Ve buna benzer diğer rezillikler.

Savaş yaklaştığında, Japonların verdikleri sözler hayata geçirildi. Şangay lı Troçkistler ülkenin merkezi ve güneyindeki faaliyetleri için ıher ay 100.000 dolar aldılar.Tientsin ve Peking 'dekiler  kuzeyde Hoa Bac ta,  8inci ordu ve yurtsever örgütlere karşı faaliyetleri için her ay 50,000 dolar aldılar. 

1937 ortasına doğru, 'özel bölge' (Dac Khu) da Troçkistler keşfedildi ve  tutuklandı. Ton Ngia Ha  nın itiraflarına göre, bunlar şu amaçlara çöreklenmişler. 1.8inci orduyu yok etmek:   2. Ulusal Cephenin gelişmesine engel olmak. 3. casusluk 4. aktivistlere suikast düzenlenmek.

'Özel bölge' popüler mahkemesinden önce, Troçkist Hoang Phat Hi, diğer itirafları arasında, Truong Mo Dao ile dördüncü görüşmesi esnasında, onun aşağıdaki talimatları kendisine verdiğini beyan etti: "Kızıl Ordu'nun yöntemleri veorganizasyon sistemini aktif olarak incelemelisin. Ondan sonra, sabotaj görevlerini yürütmek için gençlik tugayını düzenleyeceksin. Amacımız Kızıl Ordu içinde karışıklğı kışkırtmak ve aktivistlerini tasfiye etmektir."" Truong Mo Dao : 'Bazı kadroların bir bölümünü bizi takip etmeleri için ikna etmemiz, doğdukları topraklara olan nostaljilerini yükseltmemiz , onların firar etmezini teşvik etmemi  ve biraz para vermemiz gerekir . İşte bu , ordunun parçalanmasını yaratacak yöntemlerden birisi.""

Troçkist Quach Uan Kinh,  Ton Ngia Ha nın onu savaşçılar arasında "mağlubiyetci" liği yaymakla görevlendirdiği üzerine yemin etti. Bunu yaparken "Çin kazanamaz" , Japonları sonunda atsak bile, Amerikalılar ve İngilizler bizi ezmek için  hala burada olacaklar' " sadece savaşı kazanamıyacağımız gibi, eğer savaşa devam edersek ülkemiz mahvolacak"", "" Çin aynı anda Japonya, İngiltere ve Amerika'ya karşı savaşabilmek için çok zayıf ". Truong Mo Dao  talimatlarını şu sözlerle tamamladı: "" Biz komünistleri kınamalı ve işçi sınıfını sattığını söyleyerek, Ulusal Cephe'nin politikalarını istismar etmemiz gerekir Amacımız savaşçıların arasında hoşnutsuzluk yaratmaktır""

Onları eğitmek adı altında, troçkistler , ordunun en geri elemanlarını küçük gruplar halinde örgütlediler.Sonra orduda yaşamın sert koşullarından faydalanarak, onları silah ve mühimmat larıyla birlikte firar etmelerini  teşvik ettiler. Tam savaşın ortasında iken haydutlarla işbirliği halinde, 8inci ordunun cephe gerisinde bozgunluk yarattılar.

Bu Troçkistlerin 8inci ulusal devrimci ordusuna karşı mücadelelerinin  arka plandır. Bir sonraki mektup, bu hainlerin diğer anti-Japon güçlerini yok etmeye çalışırken uyguladıkları onursuz yöntemler hakkında  olacaktır.


PC
(Ho Şi Min)

Kaynak
Sözü geçen kitap

Çeviri
Erdoğan Ahmet
Kasım 14, 2017

VIETNAM VE TROÇKIZM - HO CHI MINH DEN ÜÇ MEKTUP-1
VIETNAM VE TROÇKIZM - HO CHI MINH -İKINCI MEKTUBU
Blogger tarafından desteklenmektedir.