Header Ads

Header ADS

N. Krupskaya; Ekim (Devriminin) Dersleri


Çeviri; Erdogan A, 

kaynak Communist Party of Great Britain 1925 , Errors of Trotskyism, A symposium. pp 365-371


İki yıl önce, Vladimir llyitch, Moskova Sovyetin bir genel kurul toplantısında ki konuşmasında , “şimdi biz, Sosyalizmi artık sadece övgü ile açıklanan parlayan renkli bir ikon olarak görmenin ötesindeyiz artık pratik çalışmanın yolunu arşınlıyoruz,” demişti . “Biz doğru yolu almalıyız,' ' her şeyi denemek gerekli, kitlelerin ve tüm nüfusun, bizim yöntemlerimizi denemesi gerekir , “Evet, bu düzen eskisinden daha iyidir , kendimize belirlediğimiz görev budur...” dedi

Toplam nüfusa göre küçük bir grup olan Partimiz, bu görevi yüklendi. Bu küçük grup her şeyi değiştirmeyi üstlendi, ve her şeyi değiştirdi. Bu bir hayal değil, ama içinde yaşadığımız, kanıtlanmış bir gerçektir. Hepimiz bunun yapıldığını gördük. Bunu proleterler ve köylülerin büyük çoğunluğunun kabul etmek zorunda kalacağı bir şekilde yapmak zorundaydık:” kendini öven siz değilsiniz, sizi öven biziz “. Size diyoruz ki, öyle sine daha iyi sonuçlara ulaştınızki hiçbir mantıklı insan eski düzene dönüşü düşünmez “

Parti sürekli ve bıkmadan çalışıyor. 1924 de “Lenin Recruitment” gerçeği (partiye ve Komsomola üyelik kampanyası), kitlelerin komunist partiye kendi partileri olarak baktıklarını gösterdi. Bu önemli bir noktadır. Bu gerçek ve kalıcı bir başarıdır, ve (bu başarı) kendi içinde küçük bir övün değildir. Şimdiden birçok şey için ülkede övgü alıyoruz, ancak bunlar henüz az. Partimiz köylülüğe çok zaman ayırıyor ve sadece bütün köylülerdeğil, ama yoksul ve orta tabakalarınada. Parti Sovyet alt cihazların geliştirilmesi için çalışıyor, köylünün temel işlerinde yardımcı oluyor ve daha fazlasısını yapmayı umut ediyor. Parti, her çeşit büyük çapta uygulamalı çalışmaları başarıyor, muazzam bir alanı kapsayan faaliyet, ve tarihin lokomotifine, Lenin tarafından belirlenen yolda rehberlik yapıyor.

Parti ciddi bir şekilde pratik çalışmaların başarısına kendini adadı. Bizim içinde bulunduğumu koşullar altında bu son derece zor bir görev, bu nedenle parti her tartışmaya düşmancadır. Bu nedenle Troçki'nin son barikat ta konuşması, Onüçüncü Parti Konferansı'na çok garip göründü. Ve bu nedenle Yoldaş Troçki'nin en son “edebi” çabaları büyük öfke uyandırdı.. 

Yoldaş Troçki nin suçlandığı bu tüm ölümcül günahları işleyip işlemediğini bilmiyorum – anlaşmazlıkların abartılması kaçınılmazdır. Yoldaş Troçkinin bundan şikayet etmesi gereksiz. O dünyaya dün gelmedi ve “ Ekim Dersleri “ tonuyla yazılmış bir makalenin, aynı tonda tartışmalara yol açacağını biliyordu. Ama sorun bu değil. Sorun Yoldaş Troçki bizi “Ekim Dersler” ini incelemeye çağırıyor, ama bu çalışma ya doğru çizgiler ortaya koymuyor.. O bizim Ekim Devriminde şu ve ya bu kişinin oynadığı rolu incelememizi öneriyor, Merkez Komitesinde şu ya da bu eğilimin , vb. Ama bu bizim incelememiz (gereken şey) olmamalı. 

İncelememiz gereken ilk şey Ekim (devrimi dönemin)de var olan uluslararası durum ve o dönemde Rusya'daki sınıf güçlerinin ilişkileri olmalı. 

Yoldaş Troçki bizi bunun üzerine çalışmaya çağırıyormu? Hayır . Halbuki, zafer, tarihsel belirli bir anın analizi yapılmadan , güçlerin gerçek ilişkilerinin hesaplaması yapılmadan imkansız olurdu. . Marksizmin devrimci diyalektiğinin belirli bir anda ki somut koşullarına uygulanması, bu anın, sadece sözü geçen ülke açısından değil, fakat uluslararası ölçekte doğru tahmini, Leninizmin en önemli özelliğidir. Son on yılın uluslararası deneyimi bu Leninist yöntemin doğruluğunun en belirgin onayı olmuştur. Bu dur bizim bütün ülkelerin Komünist Partilerine öğretmemiz gereken, ve budur bizim gençliğimizin Ekim (devrimi) eğitiminden öğrenmesi gereken. 

Ama Yoldaş Troçki bu soruyu görmemezlikten geliyor. O Bulgaristan veya Almanya dan bahsettiğinde, kendisini içinde bulunduğumuz anın doğru tahlili ile meşgul etmiyor . Eğer biz Yoldaş Troçki'nin gözlüğü aracılığıyla (bakış açısıyla)olaylara bakarsak , olaylara yön vermek son derece basit görünür. Marksist analiz Yoldaş Troçki'nin hiç bir zaman güçlü noktası olmadı. 

Bu nedenle dir ki o köylülüğün oynadığı rolün önemini küçümsüyor. Bu konuda zaten yeteri kadar söylenmiştir.

Ekim (devrimi) dönemi boyunca ki Partiyi daha da ileri incelemek gerek. Troçki Parti hakkında çok şey söylüyor, ama onun için Parti, liderlerden oluşan bir kadro, başlar(.kelleler, yöneticiler). Ama Ekim i gerçekten incelemek isteyenler, Parti yi Ekim (Devrimi dönemindeki) gibi incelemesi gerekir . Parti yaşayan bir organizma idi, Merkez komitesi ('kadro”) Parti den kopuk değildi, en alt Parti örgütlerinin üyeleri merkez Komitesi üyeleri ile günlük iletişim içindelerdi . Sverdlov ve Stalin Yoldaşlar Petrograd'da her bölgesinde, her ilinde, ve orduda ne olup bittiğini gayet iyi biliyorlardı. Ve Lenin de ,kaçak yaşamasına rağmen, bütün bunları biliyordu. O organizasyonun yaşamında gelişen her konudan haberdar edildi ve mektuplar aldı. Ve Lenin sadece nasıl dinlemesini bilmekle kalmadı, açıkca ifade edilmeyenleri de nasıl okuyacağını çok iyi biliyordu. Zafer, kesin olarak, merkez komitesi ile kollektif örgütlerin arasındaki yakın bağlantının varlığı gerçeğinden (sayesinde) olanaklı kılındı

Üst tabakasının örgütü ile temasını kaybetmiş bir parti , asla zafere ulaşamazdı. Tüm Komünist Partiler bunu kendilerilerine vurgulamaları , ve buna uygun bir şekilde örgütlenmelidirler.. 

Parti nin böylesine bir örgütlenme içinde olduğunda , kadrolar “adece kararlara bakarak değil”, kollektif örgütlerin iradesini bilirse,ve bu iradeyle uyum içinde çalışırsa, kadroların bireysel üyelerinin bocalama ve bireysel hataları, Troçki yoldaş tarafından atfedilen bellirleyici önemi oluşturmazlar. Ne zaman ki tarih Partiyi tamamen yeni ve şimdiye kadar örneği görülmemiş bir acil durumla yüzleştirir, (o zaman) doğaldırki durum herkes tarafından uyum sağlayan bir biçimde tahmin/tahlil edilemez, ve o zaman örgüt ün görevi ortak doğru çizgiyi bulmaktır.. 

Lenin herzaman Partinin kollektif örgütüne büyük önem vermiştir. Onun Parti Konferanslarıyla ilişkisi bu temelde idi. Her Partisi Konferansı'nda , son Parti Konferansından beri düşünmüş olduğu her şeyi ortaya koydu. O kendisini esas olarak Parti Konferansı'na, bir bütün olarak örgütün kendisine karşı sorumlu gördü. Görüş farklılıkları olduğunda , Partisi Konferansı na başvurdu (örneğin Brest Barış sorunu). 

Troçki, Parti tarafından bir bütün olarak , bir parçada biçimlenmiş bir organizasyon olararak oynadığı rolü tanımaz. Ona gore Parti “kadro” ile eş anlamlıdır. Bir örnek verelim: ' Komünist Partisinin Bolshevikleştirilmesi nedir?' – diye soruyor “Ekim Dersleri”nde.' .. O partileri böyle eğitmekte ısrar eder ,ve böylece de onların Ekim (devrimi) geldiğinde , liderlerini seçmede yanlışlık yapmazlar…. “

Bu tamamen idari 've tamamen yüzeysel bir yaklaşım. Evet, liderlerin kişilikleri çok önemli bir noktadır. Evet, kadrolarımızın bu en üstün yetenekli, en iyi, sağlam karakterli üyelerimizden oluşması gerekli ,: ama bu sadece onların kendi kişisel kapasitelerinin bir sorunu değil, sorun kadronun tüm organizasyonla yakından bağlantılı olup olmadığıdır. 

Ekim devrimi zaferi sayesinde kazandığımız başka bir faktör daha var, ve buda kitlelerin rolü ve öneminin doğru tahlil edilmiş olmasıdır..Eğer Lenin in kitlelerin devrimde oynadığı ve sosyalizmin gelişiminde oynadığı rol ile ilgili bütün yazılarını okursanız, Lenin'in, kitleler tarafından oynanan rolün Leninizmin köşe taşlarının birisi olduğu tahlilini göreceksiniz. Lenin için kitleler hiç bir zaman bir araç değildir, tam tersine belirleyici faktör dür. Eğer Parti milyonlara önderlik edecekse, bu milyonlarla yakın temas içinde olması gereklidir, kitlelerin yaşamını, acılarını ve umutlarını anlaması gerekir. Bela Kun, Lenin le Almanya'ya karşı devrimci bir savaş hakkında konuştuğunda , Lenin in"Ben sizin sadece geveze olmadığınız biliyorum - yarın ön cepheye bir yolculuğa çık ve gör eğer askerler devrimci bir savaş için hazır mı değilmi”” yanıtıyla bağlantı kurar. “Bela Kun cepheye yolculuk alır ve Lenin in doğru olduğunu görür. “

Biz (Troçkinin)' “Ekim Dersleri” (yazısı) nde , Ekim Devriminin bu yanlarını incelemek için herhangi bir çağrı sını bulamıyoruz. . Tersine. Alman olaylarının tahlilini oluşturduğunda, Yoldaş Troçki kitlelerin pasifliğini küçümser. 

Bilinen Syrkin, John Reed'in kitabına çok aptalca bir yorum koymuştur. Birçok kişi bizim John Reed'in kitabını gençlerin eline koymamamız gerektiği görüşündedir. (Kitapta)yanlışlıklar ve efsaneler mevcuttur. Parti tarihi Reed in kitabından öğrenilmemeli. Neden o zaman Lenin bu kitabı oldukça sıcakca tavsiye etti? Çünki John Reed'in kitabında bu sorun ana nokta değildir. Kitap bize, devrimi gerçekleştiren işçiler ve asker kitleler arasında psikoloji ve duygu eğilimlerinin mükemmel ve sanatsal açıklamasını, burjuvazinin ve onun uşaklarının beceriksizliklerini verir. John Reed (in kitabı) en genç Komünist in bile, onlarca protokol ve kararlardan daha çok, daha hızlı, devrim ruhunu kavramasını sağlar. Bizim gençler için sadece Partisi'nin tarihini bilmek yeterli değildir, Ekim devriminin nabzını hissetmeleri eşit öneme sahiptir. Bizim gençlerimiz eğer en daraltılmış şekliyle Parti koşullarından başka bir şey bilmezlerse, savaş ve devrim in ne olduğunu hissetmezlerse nasıl komünist olabilirler? 

Yoldaş Troçki Ekim (devrimi) incelemesine yanlış taraftan yaklaşıyor. Ekim in yanlış incelenmesi , gerçeğin yanlış değerlendirilmesinden ve büyük önem taşıyan bir dizi olayların yanlış tahlillerinden bir adımın çıkarılmasıdır. Yanlış tahlil yanlış kararlara ve pratiklere yol açar. Herkes bunu anlayabilir. Olan geri alınamaz. Mademki (Troçkinin) Ekim Dersleri gün ışığını gördü, tam olarak basında ve parti örgütünün içinde tartışılmalı . Bu her Parti üyesinin erişilebileceği bir şekilde yapılmalıdır. 

Partimiz şimdi büyük bir şekilde sayıca artmıştır. İşçilerin Geniş kitleleri partiye katılıyor, ve bu işçiler Yoldaş Troçki tarafından ortaya atılan sorular da yetersizce aydınlantılılar. Şeyler (sorunlar), Leninist hat içinde mücadele etmiş olan eski bir Bolşevik için çok bariz, ama genç parti üyesi için net değildir. Leninist, her şeyden önce,: 'Bu sorunun tartışılması bizim öğrenimimizi aksatıyor' dememeli. Tam tersine, bu sorunun tartışılması bizim Leninizmin daha derin anlayışının kazancını sağlayacaktır. 

Troçki Yoldaş devrimin belirleyici yıllarında bütün gücünü Sovyet iktidarı için mücadeleye adamıştır. Zor ve sorumlu konumunda kahramanca direndi. Devrimin zaferinin korunması çıkarları doğrultusunda görülmemiş enerji ve başarı yla çalıştı. Parti bunları unutmayacak. 

Ama Ekim (devriminin) başarıları henüz bütün olarak tamamlanmamıştır Biz bunların yerine getirilmesi için kararlı bir şekilde çalışmaya devam etmeliyiz. Ve burada tarihi olarak denenmiş Leninizmin yolundan sapmak tehlikeli ve yıkıcı olacaktır. Ve Troçki gibi bir yoldaş, bilinçsizce bile olsa, Leninizmin revizyonu yoluna adım atarsa, o zaman Parti bir bildiri yapmalıdır.

Çeviri; Erdogan A, 

kaynak Communist Party of Great Britain 1925 , Errors of Trotskyism, A symposium. pp 365-371
Blogger tarafından desteklenmektedir.