Header Ads

Header ADS

Komintern - İRAN, ERMENİSTAN VE TÜRKİYE'NİN EZİLEN HALK KİTLELERİNE

Komünist Enternasyonal Yürütme Kurulu 
1920

Komünist Enternasyonal Yürütme Komitesi, 1 EyIül'de Baku'da İran, Ermenistan ve Türkiye'nin köylü ve işçilerinin bir kongresini topluyor.

Komünist Enternasyonal nedir? Komünist Enternasyonal, Rusya'daki, Polonya, Almanya, Fransa, İngiltere ve Amerika'daki milyonlarca devrimci işçinin örgütüdür. Bu işçiler, savaşın gümbürtüsüyle uyanmış, açlığın baskısı altında, artık zenginler için değil kendileri için çalışmak, bundan böyle silahlarını kendi kardeşlerine, ezilen ve horlanan kardeş halklara karşı değil, kendi öz savunmalan için sömürücülere karşı kullanmak amacıyla ayaklanmışlardır. Bu emekçi kitleler, güçlerinin ancak birleşmekte ve kuvvetlerini toparlamakta yattığını, zaferlerinin tek güvencesinin bu olduğunu anlamışlardır. İşte geçen yıl Komünist Enternasyonal'i kurarak bunun için mutlaka gerekli olan örgütü yarattılar. Bu örgüt, bir buçuk yıllık hayatı içinde kapitalist hükümetlerin bütün baskı ve takiplerine rağmen, bütün dünyanın işçileriyle, devrimci köylülerinin kurtuluş mücadelesinin ruhu haline gelmiştir.

Komünist Enternasyonal, neden İran, Ermenistan, 'Türkiye köylü ve işçilerinin bir kongresini topluyor? Onlara ne verebilir? Onlardan ne isteyebilir? Avrupa ve Amerika'nın mücadele eden işçi ve köylüleri size sesleniyoruz; çünkü siz de onlar gibi dünya sermayesinin boyunduruğu altında inliyorsunuz; çünkü siz' de onlar gibi dünya sömürücülerine karşı mücadele etmek zorundasınız; çünkü İran, Türkiye ve Ermenistan köylü ve işçilerinin, Avrupa ve Amerika'nın büyük proletarya
·ordusuyla birleşmesi bu cepheyi güçlendirecek, sermayenin ölümünü hızlandıracak ve böylece bütün dünyanın işçi ve köylülerinin kurtuluş yolunu açacaktır.


İranlı köylü ve işçiler! Tahran'daki Kaçar hükümeti ve onun uşağı olan yerel hanlar, sizleri yüzyıllardırsoymuş, sömürmüşlerdir. Tahran hükümetiııin uşakları, şeriat yasasına göre ortak mülk olan toprağı hep kendi mülkiyetlerine geçirmişlerdir. Toprağı istedikleri gibi satıyorlar. Size keyfi vergi yüklüyorlar. Ülkeyi kötü yönetimleriyle iliğine kadar sömürüp bitirdikten sonra, bu kez de geçen yıl iki milyon sterlin karşılığında İngiliz kapitalistlerine sattılar. İngilizlerin İran'da sizi eskiden olduğundan da fazla ezecek bir ordu kurmasını istiyorlar. Bu ordu hanlar ve Tahran hükümeti
için vergi toplayabilsin diye Güney İran'daki zengin petrol kaynaklarını İngiliz kapitalistlerine peşkeş
çektiler ve ülkenin talan edilmesine yardımcı oldular.
·
Mezopotamyalı köylüler! İngilizler ülkenizin bağımsız olduğunu ilan etti, ama 80 bin İngiliz askeri hala topraklarınızda duruyor; sizleri soyup yağı;nalıyor, öldürüyor, kadınlarınızın ırzına geçiyor.
Anadolu köylüleri! İngiliz, Fransız, İtalyan hükümetlerine tutsak kıldılar. Onu, su katılmamış Türkiye
metleri İstanbul'u top ateŞ'ine tutuyorlar. Sultanı kentoprağının parçalanmasına bile razı olması için zorluyorlar.

Altı yıllık savaşta yoksullaşmış, dilenciliğe mahkum edilmiş olan Türkiye halkını daha iyi sömürebilmek için, Sultanı ülkenin maliyesini yabancı kapitalistıere teslim etmeye zorluyorlar. Zonguldak kömür ocakların􀋢 ve limanları işgal ettiler. Ülkenize askerlerini çıkarıyor, tarlalarınızı çiğniyorlar. Barışsever; Türkiye köylüsüne, kendi yabancı yasalarını dayatıyorlar.
Sizi yük hayvanlarına çevirerek bütün yükleri sırtınıza vurmak istiyorlar. Kendilerin ve beylerin bir bölüğü kendini yabancı kapitalistlere sattı. Başka bir bölüğü ise sizleri silah başına çağırıyor, sizi yabancı istilacılara karşı örgütlüyor. Ama onlar da sizlerin kendi ülkenizin hükümetinin başına geçmenize, asalakların Sultandan armağan diye aldığı toprak ve tarlalara sahip çıkmanıza, kendi ekip kendi yemenize izin vermiyor.

Ve yarın, yabancı kapitalistler efendilerinize daha elverişli barış koşulları tanıdığında, bugünkü önderleriniz sizi, yabancı efendilerin de yardımıyla zincire vurur; tıpkı büyük toprak sahipleriyle eski memurların yabancı orduların bulunduğu bölgelerde şimdiden yaptığı gibi!

Ermenistanlı köylü ve işçiler! Yıllar boyunca Kürtlerin Ermenileri kestiğinden dem vurup sizi Sultana karşı mücadeleye kışkırtan ve bu mücadeleden her gün yeni karlar elde eden yabancı sermayenin çevirdiği dolapların kurbanı oldunuz. Savaş sırasında bunlar size bağımsızlık vaadetmekle kalmadı, tüccarlarınızı, öğretmenlerinizi, papazlarınızı Türk köylüsünün topraklarını
istemeleri için kışkırttı. Böylece Ermeni ve Türk halkı arasında bir mücadeledir sürecek, onlar da bu
mücadeleden sürekli kar sağlayacaklardı!'-; çünkü sizlerle Türkler arasında huzursuzluk hüküm sürdükçe, İngiliz, Fransız ve Amerikan kapitalistleri Türkleri, bir Ermeni ayaklanmasıyla tehdit ederek gemleyebilir, Ermenileri ise Kürt kıyımı tehlikesiyle korkutabilirler.

Suriye ve Arabistan köylüleri! İngilizler, Fransızlar sizlere 'bağımsızlık vaad ettiler. Bugün ise orduları ülkenizi işgal altında tutuyor. Yasalarınızı İngilizler ve Fransızlar yapıyor. Ve siz, Türk Sultanından ve İstanbul hükümetinden kendinizi kurtaran siz, şimdi de Faris ve Londra hükümetlerinin kölesisiniz. Sultanın hükümetiyle bunların arasındaki tek fark, daha güçlü olmaları
ve sizi daha iyi sömürebilmeleridir.

Siz de bunu gayet iyi görüyorsunuz. İranlı köylüler ve işçiler hain Tahran hükümetine karşı ayaklandı. Mezopotamya'da köylüler, İngiliz işgal kuvvetlerine karşı isyan halindedir. İngiliz gazeteleri işgal birliklerinin Bağdat'da halk kitlelerine karşı çarpışırken verdiği kayıpları yazıyor.
Anadolu köylüleri! Yabancı istilacılara karşı mücadele etmek üzere Kemal Paşa'nın bayrağı altına çağrılıyorsunuz. Ama biz sizin, kendi Halk ve Köylü Partinizi kurma çabasında olduğunuzu da biliyoruz. İşte bu parti, paşalar sömürücü İttifak Devletleriyle barış yapsalar bile, mücadele etme yeteneğine sahip olacak tek partidir.

Suriye'de huzursuzluk bir türlü sona ermiyor ve siz Ermeni köylüleri, siz de İttifak Devletleri kapitalistlerinden kurtuluş beklemenin , anlamsızlığını gittikçe daha iyi anlıyorsunuz. O . ittifak Devletleri ki size bin türlü vaadde bulunduğu halde, sizi pençesinin altında tlaha iyi tutabilmek için açlıktan ölüme terketmiştir. İttifak Devletlerinin uşağı burjuva Taşnak hükümetinizin
pile, barış ve yardım dilemek için Rusya İşçiKöylü hükümetine avuç açmak zorunda kaldığını gittikçe daha iyi görüyorsunuz. İşte, sizin kendi çıkarlarımzı kavramaya başladığınızı gördüğümüz için, değerli tecrübel􀋤r kazanmış Avrupa işçilerinin temsilcisi olarak, mücadelenize yardım etmek üzere sizlere sesleniyoruz.

Diyoruz ki:· Avrupa ve Amerikan kapitalistlerinin sizleri silahlarının gücüyle ezebildiği günler artık
geride kalmıştır. Avrupa•nın her yerinde işçiler" ayağa kalkıyor, kapitalistlere karşı silahlanıyor ve on
lara karşı kanlı kavgalar veriyorlar. 

Gerçi işçiler henüz zafere ulaşmadılar, ama kapitalistler de artık halkı diledikleri gibi ezebilecek durumda değildir. Rus Devrimi, tam iki buçuk yıldır kendini yedi düvele karşı kahramanca savunuyor. Fransız, İngiliz ve Amerikan kapitalistleri Rus işçilerini her yola başvurarak, silah zoruyla, açlık tehdidiyle yenmeye, onların boynuna ilmik geçirmeye, onları kendilerine
köle etmeye çalıştılar. Başaramadılar. Rus işçi ve köylüleri kendi hükümetlerini kararlılıkla savundular. İngilizlerin, Fransızların kurduğu orduları geri püskürten bir Kızıl Ordu kurdular.

Yakın Doğunun köylü ve işçileri! Ancak örgütlenir, silahlanırsanız, Kızıllarla, Rusya•nın işçi-köylü: ordusuyla birleşirseniz, Fransız, İngiliz, Amerikan kapitalistlerine karşı direnebilirsiniz; Fransız, İngiliz, Amerikan kapitalistlerinin üstesinden gelebilir, sizleri ezenlerden kurtulabilir, dünyadaki işçi cumhuriyetiyle serbestçe ittifak yapıp kendi çıkarlarınızı kollayabilirsiniz.

Ancak o zaman· ülkenizin zenginlikleri sizin olur. Ancak o zaman emeğin ürünleri hem sizin çıkarlarınıza hem de dünyadaki tüm emekçilerin çıkarlarına uygun olarak hakça değiş-tokuş edilir, ancak o zaman birbirimizle yardımlaşabiliriz. İşte tüm bu sorunları da sizinle Kongrede görüşmek istiyoruz.

Komünist Enternasyonal Yürütme Komitesi, İngiliz, Fransız, Amerikalı, Alman ve İtalyan işçilerinin temsilcisi olarak Bakfı.'ya gelecek ve ortak düşmana karşı mücadelede Avrupa proleteryasının çabalarıyla sizinkilerin nasıl birleştirilebileceği sorununu sizinle
orada tartışacaktır.

Sizler de, 1 Eylül'de Bakü'ya olabildiğince çok sayıda gelebilmek. için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayın. Kutsal yerlere erişmek amacıyla az mı çöller aştınız. Şimdi de birbirinizle buluşmak için, kendinizi kölelik zincirinden nasıl kurtarabileceğinizi, özgür ve eşit insanlar olarak yaşamak için nasıl kardeşçe birleşebileceğinizi tartışmak amacıyla aşın bu çölleri, dağları, ırmakları.Öncelikle Yakın Doğunun işçi ve köylülerine sesleniyoruz. Ama daha uzaklarda yaşayan ezilen halk
kitlelerinin, Hindistan'ın temsilcilerini, Sovyet Rusya ile ittifak içinde özgürce gelişen Müslüman halkın temsilcilerini de delegeler arasında selamlamaktan büyük bir 'sevinç duyacağız.
ı Eylül'de Bakü'da, binlerce İranlı, Türk, Ermeni köylüsüyle işçisi, Yakın Doğu halklarının kurtuiiışu
uğruna barış içinde toplansın.

Kongreniz, hem Avrupa ve Amerika'daki hem de kendi ülkelerinizdeki düşmanlarınıza, kölelik, çağının artık gerilerde kaldığını, sizlerin artık ayaklandığınızı, zaferin sizin olacağını bildirsin.
Bu Kongre, tüm dünya işçilerine sizlerin kendi çıkarlarınız uğruna 'bizzat mücadeleye atıldığınızı, her
türlü sömürüye karşı ölüm kalım savaşını başlatmış olan büyük devrimci orduya şimdi sizin de katıldığınızı bildirsin.

Bu Kongre, tüm dünya işçilerine, f!izlerin kendi haklarınızı savunduğunuzu, şimdi her türlü haksızlığa, yağmaya karşı savaşan güçlü devrimci orduya sizin de katıldığınızı bildirsin.

Kongreniz, tüm dünyada boyunduruk altında yaşayan milyonlarca insana güç ve inanç versin, onlara
kendi güçlerine güvenmeyi aşılasın, nihai zafer ve nihai kurtuluş,gününü daha da yaklaştırsın.

Komünist Enternasyonal
Yürütme Komitesi
Başkan : G. Zinovyev
Yazman : K. Radek

Britanya Sos(Yalist Partisi adına : W. Maclaine. Tom Quelclı
Britanya İşyeri Temsilcileri Komitesi adına : Jack: Tanner, G.
T. Murphy.
Fransız heyeti adına : A. Rosmer, C. Deliniers, J. Sadoıul.
İtalyan heyeti adına : Bombacci, A. Graziadei.
Amerikan Komünist İşçi Partisi adına : A. Bilan.
Amerikan Komünist Partisi adına : L. Frain:a, A. Stocklitzki.
İspanyol İşçi Federasyonu aml'la : Angel Pestana.
Rusya Komünist Partisi Merkez Komitesi adına N. Buharin,
V. VorOV!3ki, A. Balabanov, G. Klinger.
Rusya Sendikalar Birliği Merkez Konseyi adına A. Looovski.
Polonya Komünist Partisi adına : J. Marchlevski (Karski).
Bulgar Komünist Partisi ve Komünist Balkan Federasyonu
adına : N. Schablin.
Alman - Avustıurya Komünist P1J.rtisi adına : Reisler.
Macaristan Komünist Partisi adına. : Rakosi, RuW.yanazky.
Hollanda Komünist Partisi adına : D. Wijnkoop.

Komünist Enternasyonal,
1920, Sayı 12. s. 327-331.

Blogger tarafından desteklenmektedir.