Header Ads

Header ADS

Komintern - Doğu Meselesi Üzerine tartışma 12 Temmuz 1921

Komünist Enternasyonal üçüncü Kongresi
22 Haziran - 12 Temmuz 1921

( ..... . )

Türkiye, özgürlüğünü yitirmemiş olan ve tüm devrimci örgütlerin bir üssünü oluşturan biricik ülkedir.

Türkiye'deki yoldaşlarımız, Sovyet Rusya'nın bundan böyle bir barış ve yeniden inşa evresine girmesiyle ellerinden silahlarını bırakmamışlardır, zulüme ve baskı dünyasına karşı savaşlarını sürdürmektedirler.

Türkiye'deki durumun geçen yıla göre bu yıl çok daha iyi olduğunu kabul etmek gerekir. Emperyalist Ermeniler olan Taşnakların devrilmesini izleyen koşullar (-bilindiği gibi Taşnaklar iktidarı komünistlere terketmek zorunda kalmışlardır-), Batılı emperyalistlerin işine yarayan, ama mücadele eden halklara zerre kadar yararı olmayan kanlı Türk - Ermeni kıyımına son verdi. Türkiye, kendisini Doğu'dan tehdit eden bu tehlikeyi ortadan kaldırdıkdan sonra, İngilterenin bilinçsiz aleti Yunanistan'a hissedilir iki darbe indirdi. Bu tehlikenin de çok yakında ortadan kalkacağına ve zaferin, Anadolu halklarının şiddetle ihtiyaç duydukları barışı sağlayacağına inanıyoruz.

Bu başarılı savunma, Anadolu halklarının sıkıca birbirlerine kenetlenmeleri ve güçlerini birleştirerek
düşmana karşı çıkmaları sayesinde gerçekleşti. Halklar, ortak tehlike karşısında aralarındaki tüm görüş ayrılıklarını ve birbirinden farklı amaçlarını unuttular. Tüm ezilen halklar, kurtuluş  mücadelesinde onları örnek almalıdır.

Komünist Enternasyonal
Üçüncü Kongre Tutanağı
Almanca s. 1004 - 1005./
Blogger tarafından desteklenmektedir.