Header Ads

Header ADS

KADETLERİN BİR ZAFERİ

Raboçi i Soldat (İşçi  ve  Asker)  No. 2
24  Temmuz 1917.
Stalin

Anlaşılan, yeni yeni Bakanların  birbirini  izlemesi  henüz son bulmamıştır. Kadetler ile Kerenski arasındaki pa­zarlık hâlâ devam ediyor. Bir «kombinezon» diğerini izliyor. 

Kadetler elbette ki hükümete katılacaklardır, çünkü çalgıyı çalan onlardır. Çernov muhtemelen kalacaktır. An­laşılan Tsereteli artık «istenmiyor». Tsereteli, işçileri silah­ sızlandırma amacıyla «gerekli» idi. Şimdi, işçiler silahsızlandırıldığına  göre,  artık  ona  gerek  yoktur.  «Zenci  işini bitirdi, gidebilir».  Onun  yerine  Avksentyev geçecek.

Ama bu elbette bir kişiler sorunu değildir. Çernov, Tse­reteli, ya da aynı cinsten bir başkası —hepsi  aynı  soydan  değil mi? Bu sahte  Zimmerwald’cilerin  emperyalizm  davasına  Henderson  ve  Thomas’dan   hiç  de  aşağı  kalmaya­cak  şekilde  hizmet  ettiklerini  kim bilmez?

Ama,   tekrar  ediyorum,  bu  bir  kişiler  sorunu  değildir.

Sorun şudur ki, tüm bu karışıklıkta, temelinde iktidar mücadelesi yatan bu makam veya benzeri şeyler yarışında, Kadetlerin çizgisi, iç siyasette karşı-devrim çizgisi ve dış si­yasette  «sonuna kadar  savaş»   çizgisi,  üstünlük kazanmıştır.


Çünkü  sorunun  koyuluşu şöyleydi:

Ya savaşın sürdürülmesi ve böylece İngiliz ve Amerikan para piyasalarına tam bağımlılık, Kadetlerin
egemenliği, devrimin dizginlenmesi, çünkü ne Kadetler  ne  de  «Mütte­fik»  sermaye,  Rus devrimine  yakınlık duyamaz.

Ya da iktidarın  devrimci  smifa  geçmesi,  Rusya’nın  eli­ni ayağını bağlayan Müttefik sermayenin, mali zincirlerinin parçalanması,   barış   koşullarının  ilan  edilmesi,  karışıklığa itilen ulusal ekonominin, çiftlik sahiplerinin ve  kapitalist­ lerin  kârlarının  sırtından  eski  haline   getirilmesi.

Üçüncü bir yol yoktur, ve üçüncü bir yol arayan Menşevikler ve Sosyal-Devrimciler, kaçınılmaz olarak gemiyi karaya oturtacaklardı.

Bu konuda Kadetler daha aklı başında-olduklarını ka­nıtladılar.

«Devlet iktidarı kesin olarak Zimmerwaldizm ve ‘ütopik’ sosyalizmin felaket getiren eğilimleriyle ilişkisini kesmelidir» diye  yazıyor  «Reç».

Başka  bir  deyişle:  Koşulsuz  savaş,  sonuna  kadar savaş.

«Kesin bir sonuç çıkarılmalıdır», dedi Nekrasov bilinen konferansta: Ya iktidarı kendiniz alın  (Sovyet’i kastederek), ya  da  izin  verin,  iktidarı  başkaları alsınlar!

Başka  bir  deyişle:  Ya  devrim  ya  da karşı-devrim.

Menşevikler ve Sosyal-Devrimciler, devrimin yolunu terketmişlerdir, dolayısıyla kaçınılmaz olarak 
Kadetlerin, karşı-devrimcilerin  hükmü  altına  girmek  zorundaydılar.

Çünkü  Kadetler,  iç  borçların  güvencesi demektir.

Çünkü Kadetler, Müttefik sermaye ile dostluk, yani dış borçların  güvencesi demektir.

Ve  cephe  gerisindeki  ve  özellikle  cephedeki  yıkım nede­niyle paraya öylesine gerek  var  ki... İşte  «bunalım»ın  tüm  özü  budur.

İşte,  Kadetlerin  zaferinin  tüm  anlamı budur.

Bu zaferin uzun süre dayanıp dayanmayacağını yakın gelecek  gösterecektir.

Raboçi i Soldat (İşçi  ve  Asker)  No. 2
24  Temmuz 1917.
Başmakale.

Blogger tarafından desteklenmektedir.