Header Ads

Header ADS

SOSYAL-DEMOKRASl VE DUMA SEÇİMLERİ

Lenin

Sosyal-Demokrat işçi Partisi demokratik biçim­de bütün parti işleri —dolaysız olarak ya da temsilciler yoluyla— tüm parti üyeleri tarafından eşit çerçevede yerine getirilir. Bu arada tüm önde gelen yöneticiler, tüm yürütücü organlar, tüm parti kuruluş­ ları seçimle işbaşına getirilirler, hesap vermekle yükümlü­ dürler ve görevden alınabilirler. Petersburg örgütünün işle­ rini, seçimle kurulan RSDİP Petersburg komitesi yürütür. Ama Petersburg örgütünün en yüksek kuruluşu, tüm parti üyelerini (6.000 kadar) bir toplantıda biraraya getirme ola­nağı bulunmadığı için, örgütün temsilciler kuruludur. Örgü­ tün tüm üyeleri, bu kurula temsilci yollama hakkına sahip­ tir: belli sayıda parti üyesi için bir delege, örneğin son olarak kurulun saptadığı gibi, 50 üye için bir delege. Bu temsilcile­ rin tüm parti üyeleri tarafından seçilmesi gereklidir ve tem­ silcilerin karan, tüm yerel örgüt için bir konu üzerinde en yüksek ve kesin karardır.

Ama hepsi bu kadarla bitmez. Bir konu üzerinde gerçek­ ten demokratik bir karar vermek için, örgütün seçilmiş tem­ silcilerinin biraraya getirilmesi yeterli değildir. Örgütün tüm üyelerinin, temsilcilerin seçiminde aynı zamanda ba­ ğımsız olarak ve kendi başına, tartışılan ve tüm örgütü ilgi­ lendiren konuda tutum alması gereklidir. Demokratik biçim­ de örgütlenmiş partiler ve dernekler, en başta, son üyesine kadar herkesin görüşünü almaktan —hiç değilse en önemli durumlarda ve özellikle yığının bağımsızca ortaya çıktığı si­yasal bir eylemin sözkonusu olması halinde, örneğin grev halinde, seçimlerde, herhangi bir önemli yerel kuruluşun boykot edilmesi halinde, vb.— vazgeçemezler.

Böyle durumlarda temsilci yollamayı niçin yetersiz gör­ mek zorunluluğu vardır? Niçin tüm parti üyelerinin oyuna başvurmak ya da "referandum" denilen şeye gitmek gerekli­ dir? Kuşkusuz, yığınsal eylemlerin başarısı için her işçinin buna bilinçle ve isteyerek katılması gerekli olduğu için. Her işçi gerçekten bilinçle ve kendi isteğiyle konu üzerinde karar vermemişse, grevler oybirliğiyle yürütülemez, seçimler bi­ linçle gerçekleştirilemez. Grev yapmalı mı, yapmamalı mı? Kadetler için oy vermeli mi, vermemeli mi? Tüm siyasal ko­ nularda tüm parti üyelerinin oyu ile karara varmak olanaklı değildir; bu, sonsuz, yıpratıcı ve verimsiz bir oylamacılık olur. Ama özellikle önemli konular, yığınların kendisinin belli bir eylemi ile dolaysız bağıntılı konular, gerçekten de­ mokratik işlevde bulunulmak isteniyorsa, yalnız temsilci yollama yoluyla değil, tüm parti üyelerinin oyuna başvurma yoluyla karara bağlanmak zorundadır. [...]

13-14 (26-27) Ocak 1907
Blogger tarafından desteklenmektedir.