Header Ads

Header ADS

BURJUVAZİ BİR TUZAK HAZIRLIYOR

Proletariatis Brdsola
Proletaryanın Savaşı No. 12
15 Ekim 1905
İmzasız - Stalin - Gürcü Dilinde

Eylül ortalarında "taşra ve kent adamlarının" bir kongresi oldu. Bu kongrede, başında bir merkez ko­mitesi bulunan ve çeşitli kentlerde yerel organları o­lan yeni bir "parti" kuruldu. Kongre bir program kabul etti, taktik saptadı ve henüz doğmuş olan "par­tinin" halka sesleneceği bir çağırısını hazırladı. Kısa­cası, "taşra ve kent adamları" kendi "partilerini " kur­dular. 

Bu "adamlar" nasıl insanlardır, kendilerini ne o larak adlandırıyorlar? Liberal burjuvalar. 

Nedir bu Liberal burjuvalar?

Varlıklı burjuvazinin bilinçli temsilcileri, Varlık­lı burjuvazi bizim uzlaşmaz düşmanımızdır, zengin­likleri bizim yoksulluğumuzdan, sevinçleri bizim acı­larımızdan kaynaklanır. Bunların bilinçli temsilcilerının bizim can düşmanlarımız olacakları ve bilinçli olarak bizi parçalamaya çalışacakları açıktır. 

Demek ki, çağrısı ile halka seslenmek niyetinde olan bir halk düşmanları "partisi" kurulmuş oluyor. 

Ne istiyorlar bu sayın baylar, çağırılarında nele­ri savunuyorlar? 

Bunlar sosyalist değildirler, tersine sosyalist ha­reketten nefret ederler. Bu, bunların burjuva durum ve koşullarını sağlamlaştırmaları ve proletaryaya karşı kıyasıya bir savaşım sürdürmeleri anlamını ta­şır. Bunların burjuva çevrelerinde büyük sempati görmelerinin nedeni budur. 
Bunlar demokrat da değildirler, tersine demok­ratik cumhuriyetten nefret ederler. Bu, bunların Ça­rın tahtını sağlamlaştırmaları ve ağır yaşam koşulla­rı altındaki köyülere karşı da azgın bir savaş sürdür­meleri anlamını taşır. II. Nikolaus'un bunların top­lantılarına izin verilmesine özen göstermesinin ve bir "parti kurultayı" toplamalarına müsaade etmesinin nedeni budur. 

Bunlar Çarın yetkilerini sadece birazcık azalt­mak istiyorlar, onu da bu yetkilerin burjuvazinin ­eline geçmesi koşulu ile. Fakat kanılarınca, varlıklı burjuvazinin proletaryaya karşı kullanacağı güveni­lir bir kale olarak Çarlığın varlığını mutlaka sürdür­mesi gerekiyor. Bu nedenle "anayasa tasarınlarında", "Romanow'lar" tahtının dokunulmadan kalması ge­rektiğini söylüyorlar, yani bunlar sınırlı bir monarşi ile birlikte güdük bir anayasa istiyorlar. 

Halka seçim hakkı verilse bile sayın liberal bur­juvaların buna karşı hiç bir itirazları yoktur, ancak sadece bir koşulları var, o da, halk temsilcileri mec­lisinin üzerinde, bu meclisinin kararlarını mutlaka değiştirmeye ve kaldırmaya çalışacak olan bir zenginler meclisinin taht kurmasıdır. İşte bundan dola­yıdır ki programlarında; "bizim iki meclise gereksini­mimiz var", diyorlar. 

Eğer konuşma, basın ve koalisyonlar özgürlükleri verilirse çok "sevineceklerdir", ancak yeter ki grev özgürlüğü sınırlandırılmış olsun. Herhangi "ekono­mik" reformlara ilişkin belirsiz sözleri gevelemenin dışında grev özgürlüğü ile ilgili olarak açık ve kesin hiç bir şey söylemedikleri halde, "insan ve yurttaş hakları" hakkında iri laflar etmelerinin nedeni bu­dur. 

Bu gülünç baylar iyilik severliklerini köylülerden de esirgemiyorlar, çiftlik topraklarının köylülere geç­mesine karşı "hiç bir itirazları yoktur", ancak bir ko­şullan var, o da köylülerin bu toprakları "bedava" değil de, çiftlik sahiplerinden para ile satın almaları­dır. Bu merhametli bayların ne kadar iyiliksever oldukları görülüyor. 

Eğer bütün bu isteklerinin yerine getirilmesini sağlarlarsa, Çarın yetkileri sonunda burjuvazinin elin­de bulunacak ve Çar otokrasisi yavaş yavaş bir bur­juva otokrasisi haline gelecektir. Taşra ve kent tem­silcileri bizi buraya doğru sürüklüyorlar. İşte bu ne­denledir ki halk devrimi bunları uykularında bile kor­kutuyor ve o kadar çok, "Rusya'nın kurtuluşundan" söz ediyorlar. 

Bu durumda bu uğursuz ,"adamların" sözümona Devlet Dumasına büyük umut bağlamalarında şaşı­lacak bir yön yoktur. Bilindiği gibi, Çarlık Duması halk devriminin yadsınmasıdır, bunun ise bizim libe­ral burjuvalar için büyük yararı vardır. Bilindiği gibi Çarlık Duması varlıklı burjuvaziye "belirli bir" etki alanı tanıyor, bizim liberal burjuvaların ise buna büyük gereksinimleri var. Tüm "programlarının" ve tüm eylemlerinin Dumanın varlığını amaç edinmesi­nin nedeni budur, Dumanın başarısızlığa uğramasıy­la ister istemez bunların bütün "planları"da yıkıla­caktır. İşte bunun için Dumanın boykot edilmesinden korkuyorlar, asıl bunun için bize Dumaya gitmeyi ö­ğütlüyorlar. Liderleri Jakuschkir'in ağzından, "Çar­lık Dumasına katılmamamızın büyük bir hata olaca.­ğını", açıklıyorlar. Gerçekten de bu büyük bir hata olur, ama kimin için, halk için mi yoksa onun düş­manları için mi? Asıl sorun budur. 

Çarlık Dumasınm amacı nedir, "taşra ve kent temsilcileri" bununla ilgili olarak neler söylüyorlar? 

"... Dumanın ilk ve en önemli görevi, Dumanın kendisini değiştirerek düzeltmesidir", diyorlar çağı­rılarında. Aynı çağırıda, "seçmenlerin seçecekleri de­legelere, her şeyden önce dumayı değiştirmek iste­yen adayları seçme ödevi vermeleri gerektiğini" de bildiriyorlar, 

Ancak değiştirilmek istenen nelerdir?

Şunlar : Duma,yasaların hazırlanmasında ... ,

Devlet gelirlerinin ve giderlerinin görüşülmesinde kesin oy ve bakanların çalışmaları üzerinde dene­tim hakkına sahip olmalıdır. Demek ki delegelerin her şeyden önce Dumanın yetkilerinin genişletilmesini istemeleri gerekiyor. O halde bu, Dumanın de­ğiştirilmesi; anlamına geliyor. Duma kimlerden olu­şacak? En büyük kısmı itibariyle büyük burjuvazi­den. Dumanın yetkilerinin genişletilmesinin büyük burjuvaziyi siyasal bakımdan güçlendirme anlamına geldiği açıktır: "Taşra ve kent adamları" halka libe­ral burjuvaları Dumaya seçerek her şeyden önce bun­ları büyük burjuvazinin güçlenmesinde etkili olmak­la görevlendirmesini öğütlüyorlar. Demek ki bizim öncelikle ve özellikle kendi elimizde kendi düşmanlarımızın güçlenmesini sağlamamız gerekiyor, sayın liberal burjuvalar bize bugün bunu öğütlüyorlar. Çok "dostça" bir öğüt, başka ne diyelim! Ya halkın yetki­leri, onları kim sağlayacak acaba? Onlar mı, kuşku­ya kapılmaya hiç gerek yok, sayın liberal burjuvalar halkı unutmayacaklar. Dumaya gelir gelmez, oraya yerleşir yerleşmez halk için de yetkiler isteyecekleri­ne ilişkin güvence veriyorlar. Bu şekildeki bir iki yüz­lülükle de "taşra ve kent adamları", amaçlarına ula­şacaklarını umuyorlar ... Demek ki, Dumanın yetki­lerinin genişletilmesini bize bunun için öğütlüyorlar.

Bebel, düşmanın bize verdiği her öğüt bizim za­rarımızadır, diyor. Düşman bize Dumaya katılmayı öğütlüyor, öyleyse Dumaya katılmak. bizim zararımı­zadır. Düşman bize Dumanın yetkilerinin genişletil­mesini öğütlüyor, öyleyse Dumanın yetkilerini genişlet­mek bizim zararımızadır. Yapmanıız gereken şey, Du­maya olan güveni yok ederek onu halkın gözünden düşürmektir. Bizim için gerekli olan Dumanın değil, tersine halkın yetkilerinin artırılmasıdır. Ve şayet ay­nı düşman aynı zamanda bize tatlı söyleyerek bazı haklar vermeyi vaadediyorsa, bununla bizim için bir tuzak hazırlıyor ve bizim kendi elimizle kendisi için büyük bir korunma kalesi kuruyor demektir. Liberal burjuvalardan daha iyisi asla beklenemez. 

Fakat bize liberal burjuva taktiğini öğütleyen bir kaç tane "sosyal demokrata" ne demeli? Düşmanları­mızın art niyetli öğütlerini kelimesi kelimesine yine­leyen Kafkasya "azınlığına" ne demeli? Kafkasya "a­zınlığı" örneğin şöyle diyor: "Devlet Dumasına katıl­mamızın zorunlu olduğuna inanıyoruz" (Bakınız İkinci Konferans, s. 7.l.) Aynen sayın liberal burjuvaların da "zorunlu gördükleri" gibi. 

Aynı "azınlık" bize şu ögüdü veriyor: "Bulygin Komisyonu ... yalnız varlıklılara milletvekili seçim hakkı verdiği takdirde seçimlere karışıp ilerici aday­ları seçmeleri için seçmenleri zorlamak ve Semski Sobor'da bir Kurucu Meclis toplanmasını istemek zo­rundayız. Son olarak akla gelebilen tüm çarelere baş vurarak bir Kurucu Meclis toplanması veya kendi­sini böyle ilan etmesi için zorlamamız gerekir." Bakınız. "Sosyal Demokrat" No. l.l . 

Demek ki, yalnız varlık­lıların seçim hakkı olsa ve Dumada yalnız bunlar top­lanmış bulunsalar bile, bizim bu varlıklılar meclisi­ne bir Kurucu Meclisin yetkilerinin verilmesini iste­memiz gerekecek! Hatta halkın yetkileri kısıtlanmış olsa bile, bizim Dumanın yetkilerinin olabildiğince genişletilmesi için çalışmamız gerekecek! Yalnız var­lıklıların seçim hakkı olursa ilerici adayların seçilme­lerinin boş bir laftan ibaret kalacağını söylemeye hiç de gerek yoktur. 

Yukarıda gördüğümüz gibi, liberal burjuvalar da bize aynı şeyleri öğütlüyorlar. 

İki şeyden biri: Ya liberal burjuvalar menşevikleş­tiler, ya da Kafkasya "azınlığı" (Menschinstwo) libe­ralleşti.

Hangisi olursa olsun şurası kesin ki, daha yumur­tasından yeni çıkmış olan, Liberal Burjuvalar "Parti­si" tuzağını kurnazca hazırlıyor ... 

Şimdi bizim için gerekli olan, bu tuzağı parçala­yarak herkesin gözü önüne sermek ve halkın bu Liberal düşmanlarına karşı acımasız bir savaş vermek­tir. 

Proletariatis Brdsola
Proletaryanın Savaşı No. 12
15 Ekim 1905
İmzasız - Stalin - Gürcü Dilinde

Blogger tarafından desteklenmektedir.