Header Ads

Header ADS

Kominternde Faşizm Üzerine tartışma - belgeler 12-7-1921

KOMÜNİST ENTERNASYONAL III. KONGRE TUTANAĞINDAN

(Moskova, 22.6.-12.7.1921)

1. OTURUM, AÇILIŞ KONUŞMALARI

Konuşmacı: KÖLAROV

BulgaristanlI komünist Kolarov, tüm kapitalist dünyada­ ki beyaz terörü anlatırken, İtalya ile ilgili olarak "faşistlerin, sermayenin ve hükümetin koruması altında işçi kulüplerini ve komünist gazetelerin matbaalarım yağmaladıkları ve ate­ şe verdikleri, işçi önderlerim öldürdükleri ve şehir ve kırdaki aç, örgütsüz yığınları terörize ettikleri"ni aktarıyor.
Protokoll des III. Weltkongresses 
der Kommunistischen Internationale, 
Verlag der KI, Hamburg 1921, s.40

4.  OTURUM, ÇALIŞMA RAPORU

Konuşmacı: ZÎNOVYEV

Zinovyev, çalışma raporunu aktarırken İtalya’daki duru-' ma değinerek, II. Kongre sırasında herkesin, gelecek devri­ min İtalya’da gerçekleşeceği düşüncesinde olduğunu söyle­ yip, İtalyan burjuvazisinin bastırıldığı, işçi sınıfının her yer­ den daha örgütlü ve savaşmaya hazır olduğu, ordunun büyük çoğunluğunun işçilere ve köylülere sempati beslediği ve daha da önemlisi işçilerin Eylül’de fabrikalara elkoyması karşısın­ da burjuvazinin tamamen örgütsüz olup birşey yapaınadığı şartlarda iktidarın ele geçirilmemesinin suçunun Serrati önderliğindeki İtalyan Sosyalist Partisi’nde olduğunu belirti­ yor. Zinovyev devamla, çok elverişli şartlardan yararlanamayıp devrim gerçekleştirilemeyince burjuvazinin bu bir yıllık sürede toparlandığını ve faşist hareketle işçi hareketini bastırdığını söylüyor.

A.g.e., s. 166.


6. OTURUM, RAPOR ÜZERİNE TARTIŞMALAR

Konuşmacı:  C. ZETKİN

C. Zetkin, İtalyan sorununa değinirken, Serrati ve Parti­ sinin tamamen reformist ve oportünist hale geldiğini,  onla­  rın sadece beyaz tugaylara ve faşistlere karşı tavırlarının bile bunu göstermeye yettiğini, çünkü onların iç savaşta faşistlere karşı sadece ahlaki araçlarla mücadele  etmeyi savundukları­ nı belirtip, gerçekte proletaryanın şiddete şiddetle karşılık vermesi gerektiğini ve İtalya’da faşizmin ancak proleter yığın­ ların silahlı ayaklanması ile yerle bir edilebileceğini  söylüyor.
A.g.e., s. 293.

8. OTURUM, İTALYAN  SORUNU

Konuşmacı: GENNARİ
İtalyan komünisti Gennari, İtalyan sorununa ilişkin faşistlerin saldırılarına karşı mücadelede İSP’nin kararlı bir şekilde karşı koyamadığını* bölünmeden sonra partinin sağa kaydığını, hatta işin "Avanti”de İsa’dan alıntılar yapmaya kadar vardırıldığını söylüyor ve İtalyan Komünist Partisi dele­ gasyonu olarak Sosyalist Partinin Komünist Enternasyonal’- den atılmasını talep ettiklerini  belirtiyor.
A.g.e.,  s. 360.

9. OTURUM, İTALYAN SORUNU

Konuşmacı: LOSOVSKİ

İtalyan sorunu ile ilgili Losovski, Sosyalist Parti ile sıkı bağlara ve ortak çizgiye sahip olan İtalyan Genel İşçi Konfe­ derasyonu’nun (CGL), Uluslararası İş Bürosu’nda büyük İtalyan sanayicileri ile, faşistleri ve katliamları  örgütleyenler ile yanyana oturduklarım belirtip Sosyalist Partinin, "Avan- ti"de, Amsterdam Enternasyonali ile dayanışma içinde oldu­ ğunu açıkladığım söylüyor. Devamla Losovski, eğer faşistler işçi kuruluşlarım yağmalayıp, katliamlar yapıp, işçi önderleri­ ni öldürüyorlarsa bunun suçunun, buna karşı mücadele etme­ yen Sosyalist Parti’de olduğunu söylüyor. İtalyan partisinin reformistlerden temizlenmesi gerektiğini, devrimin  onlarsız ve onlara karşı olacağını  belirtiyor.
A.g.e., s. 403-409.



Blogger tarafından desteklenmektedir.