Komintern - işçi ve Asker Sovyetlerini Oluşturmanın Koşulları Hakkında Karar
1. İşçi temsilcileri meclisi (sovyetler) ilk kez Rusya'da, 1905 yılında,Rusya işçilerinin devrimci hareketi büyük bir yükseliş gösterdiği sırada ortaya çıktı. Petersburg Sovyeti, daha 1905 yılında, iktidarı ele geçirme yolunda kendiliğinden adımları attı. O sırada Petersburg Sovyeti, siyasal iktidarı fethetme yönünde adımlar atıyordu, ama gücü sınırlıydı.
Çarın karşı devrim hareketi güçlenip, işçi hareketini bastırmaya başlar başlamaz, kısa süreli 'bir direnmeden sonra Sovyetin varlığı ortadan kalktı.
2. 1916 yılında, Rusya'da yeni ve yaygın bir devrimci yükseliş başlarken, işçi sovyetlerinin derhal örgütlenmesi fikri ortaya atıldığında, Bolşevik Partisi, işçileri, sovyetleri hemen kurmamaları yönünde uyardı ve işçi sovyetlerinin, devrimin başladığı ve iktidar için verilecek dolaysız kavganın gündeme geldiği sırada, kurulmasının daha uygun düşeceğine dikkatleri çekti.
3. 1917 Devrimi'nin başlangıcında, Rusya'daki işçi temsilcileri sovyetleri, derhal işçi ve asker temsilcileri sovyetlerine dönüştü, geniş halk kitlelerini etki alanlarına çekti ve kısa zamanda büyük bir otorite kazandı; çünkü gerçek iktidar gücü onların yanında ve elindeydi. Liberal burjuvazi, ilk devrimci darbeler sonucunda düştüğü şaşkınlıktan kurtulduğunda ve sosyal hainler, Sosyalist Devrimciler ve Menşevikler, Rus burjuvazisine iktidarı yeniden eline geçirmesi için yardım etmeye başladıklarında, Sovyetlerin önemi azaldı. Ancak Temmuz 1917 olaylarından ve Kornilov'un karşı devrimci darbesinin başarısızlığa uğramasından sonra; geniş kitleler harekete geçip, karşı devrimci burjuva uzlaşmacısı hükümetin çöküşü kesinlik kazandığında, işçi sovyetleri yeniden canlanmaya başladı ve kısa bir süre sonra, ülkede belirleyici bir önem kazandı.
4. Alman ve Avusturya devrimlerinin tarihi de aynı şeyi gösteriyor. Geniş işçi kitlelerinin hareketi yükselip, devrimci dalga belirgin bir atılım göstererek Hohenzollern ve Habsburg monarşilerinin kalelerini silip süpürdüğünde, Almanya'da ve Avusturya'da işçi ve asker sovyetleri doğal olarak ortaya çıktı. İlk zamanlarda asıl güç onların elindeydi ve sovyetler, gerçek bir iktidar olma yolundaydı. Fakat bir dizi tarihsel koşulun etkisiyle, iktidar burjuvaziyle karşı devrimci sosyal demokratlara geçti; sovyetler zayıflamaya başladılar ve giderek yok oldular.
Başarısızlığa uğrayan ·karşı devrimci Kapp-Lüttwitz Darbesi 'nden sonra Almanya'da sovyetler birkaç günlüğüne yeniden canlandı; fakat kavga bir kez daha burjuvazinin ve sosyal hainlerin zaferiyle son bulunca, başlarını yeni yeni kaldıran sovyetler yine uykuya daldılar.
5. Bu olgular, sovyetlerin yaratılabilmesi için belirli önkoşulların gerektiğini göstermektedir. İşçi sovyetleri örgütlemek ve onları işçi ve asker temsile.ileri sovyetlerine dönüştürmek, ancak şu üç önkoşulun varhğı haline mümkündür:
a. İşçi, asker ve bütün emekçi halkın geniş tabakalarını kucaklayan devrimci bir kitle hareketinin yükselişi;
b. Ekonomik ve siyasal bunalımın, iktidarın eski hükümetin elinden kaymasına yol açacak biçimde keskinleşmesi;
c. Kararlı, sistemli ve planlı bir iktidar mücadelesi yürütme konu sunda işçi sınıfının önemli tabakaları arasında ve asıl önemlisi, komünis! parti saflarında ciddi bir hazırlığın bulunması.
6. Bu önkoşullann eksik olması halinde, komünistler sistemli ve ısrarlı biçimde sovyet fikrinin propagandasını yapmalı, bu fikri kitleler arasında yaymalı, halkın geniş tabakalarına, sovyetlerin, tam anlamıyla komünizme geçiş için devletin alması gereken, amaca uygun tek biçim olduğunu göstermelidir. Fakat yukarda sıralanan koşüllar yokken sovyetlerin fiilen ·ö' rgütle!1mesi olanaksızdır.
7. Almanya'daki sosyal hainlerin, sovyetleri genel burjuva demokratik anayasal sistemin içine katma yönündeki uğraşları, işçilerin yolundan saptırılması ve işçi sınıfı davasına gerçek bir ihanet anlamına
gelmektedir. Çünkü gerçek sovyetler, ancak burjuva demokrasisini dağıtan, parçalayan ve onun yerine bir işçi diktatörlüğünü geçiren bir devlet biçimi olarak gerçekleşebilirler.
8. Bağımsızların (yani USPD) sağcı önderlerinin (Hilferding, Kautski,vb.) "sovyet sistemi"nin bir burjuva ulusal meclisle bağdaştırılabileceğini kanıtlamaya yönelik propagandaları, ya proletarya devriminin gelişim yasaları konusunda tam bir anlayışsızlığın ürünüdür, ya da işçi sınıfının bilinçli olarak yolundan saptırılmasıdır. Sovyetler, proletarya diktatörlüğü demektir. Ulusal meclis, burjuvazinin diktatörlüğüdür.
İşçilerin diktatörlüğünü burjuvazinin diktatörlüğüyle birleştirmek ve uzlaştırmak mümkün değildir.
9. Almanya'da USPD'nin sol kanadının bazı temsilcilerinin, işçilere, iç savaşın gerçek gelişimiyle hiçbir bağlantısı bulunmayan, kılı kırk yaran, kof bir "konseyler sistemi" planı sunan propagandası, işçileri gerçek iktidar mücadelesinin günlük görevlerinden saptıran bir ukalalıktan ibarettir.
10. Fransa, İtalya, Amerika ve İngiltere'deki bazı tekil grupların, geniş işçi kitlelerini kapsamayan, bu nedenle de iktidar yolundaki dolaysız mücadeleyi yürütecek nitelikte olmayan sovyetler yaratma çabalan, gerçek bir sovyet devrimi için gerekli ön çalışmalara zarar vermekten başka birşeye yaramaz. Bu türden yapay bir serada oluşacak "sovyetler", en iyi ihtimalle, sovyet iktidarına yandaş küçük propaganda topluluklarma dönüşür; fakat kötü ihtimalle de bu başarısız "sovyetler", sovyet iktidarı fikrini geniş halk tabakalarının gözünde küçük düşürecektir.
1l. Alman-Avusturya'sında işçi sınıfının geniş kitlelerini kapsayan işçi konseylerinin kurulması başarılarak özel bir durum meydana geldi.
Buradaki durum, Rusya'daki 1917 Şubat-Ekim dönemini hatırlatıyor. Alman-Avusturya'sındaki işçi konseyleri, önemli bir politik etken oluşturuyorlar ve yeni iktidarın nüvesini meydana getiriyorlar. Bu durumda komünistlerin işçi konseylerine katılarak onların ülkenin tüm toplumsal, ekonomik ve politik hayatına müdahale etmelerine yardım etmek; işçi konseyleri içinde komünist fraksiyonlar oluştunnak ve onların gelişmesini her yoldan desteklemek zorunda olmaları elbette anlaşılır bir şeydir.
12. Devrim olmaksızın sovyetler mümkün değildir. Proletarya devrimi olmaksızın sovyetler, bir sovyet komedisine dönüşür. Gerçek kitle sovyetleri, proletarya diktatörlüğünün tarih tarafından belirlenmiş biçimi olarak görünmektedir. Sovyet iktidarının bütün dürüst ve ciddi yandaşları, sovyet fikrini titizlikle kullanmalı, hiç dunnaksızın kitleler arasında bu fikrin propagandasını yapmalı, fakat doğrudan doğruya sovyetlerin kurulmasına ancak yukarda sıralanan koşullar varolduğu zaman girişmelidir.