Emperyalizm ve devrim - onsoz
BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ *
1848’de, Marks ve Engels’in «Komünist Manifesto»sunun yayınlanışından bu yana, devrimci Marksizm ile oportünizm arasındaki mücadele, siyasal alanda olduğu kadar ideolojik alanda da bir sorun üzerinde yoğunlaşmıştır: Toplumu dönüştürmek ve onu sosyalist temeller üzerinde inşa etmek için devrim gerekli midir değil midir? Devrimi başarmak için koşullar biraraya gelmiş midir? Bunu barışçıl yolla gerçekleştirmek mümkün müdür? Veya bunan için devrimci şiddete başvurmak kaçınılmaz mıdır?
Burjuvazi ve oportünistler, onlarca hatta yüzlerce teorileri ile, kapitalist toplumun temel çelişkisinin sömürenlerle sömürülenler arasında olduğu yadsınmaz gerçeğini, işçi sınıfının tarihi rolü ve yerini, sınıf mücadelelerinin, bizzat, insan toplumunun gelişmesinin ve ileriye gitmesinin belirleyici öğesi olduğunu her zaman reddetmeye çalışmışlar ve çalışmaktadırlar. Amaçları her zaman, proletaryanın bağrında ideolojik karmaşa yaratmak, devrime engel olmak, kapitalist sömürüyü sürdürmek, Marksizm-Leninizmi, devrimin ve sosyalizmin inşasının muzaffer bilimini yıkmak olmuştur.
Proletaryanın ve devrimin bu rakipleri ve düşmanları, Marksizm-Leninizmin zaman aşımına uğradığını açıklamaya ve sözde yeni tarihsel koşullara, kapitalizmin ve emperyalizmin uğradığı değişikliklere, insan toplumunun genel evrimine uygun olan değişik «teoriler» inşa etmeye çalışmışlardır.
Böylece Bernstein Marks’ın eskidiğini ilân etmiş, Kautsky de kapitalizmin emperyalizme geçişini kasden yanlış yorumlayarak devrimi yadsımıştır. Onların örneği ve yöntemleri, Browder ve Tito’dan, Kruşçev ve «Avrupa komünistleri»nden, «üç dünya»nın Çinli «teo- risyenleri»ne kadar, tüm modern revizyonistler tarafından izlenmiştir.
Marksizm-Leninizmi, bugün dünyada ortaya, çıkmış yeni koşullara uyarlayarak «yaratıcı bir biçimde» uygulayıp geliştirdikleri, sahte gerekçesini öne süren tüm bu Marksizm düşmanları, işçi sınıfının bilimsel ideolojisini atıp, yerine burjuva oportünizmini geçirmeye çalışmaktadırlar.
Proletarya, devrimciler ve onların gerçek Mark- sist-Leninist partileri, modem revizyonizme ve onun de ğişik akımlarına karşı her zaman sürekli ve amansız bir mücadele vermişlerdir ve vereceklerdir.
Revizyonistler, gerici burjuvazi ve onun partileri, teorimiz Marksizm-Leninizmi bir dogma, dinamizm ve hayat dolu günümüze sözde uymayan, değişmez ve donmuş bir doktrin olarak tanımlamaya çalışmaktadırlar. Ama dinamizm ve canlılık sözkonusu olunca, Marksizm-Leninizm, bunlara sahip tek teoridir, çünkü o, işçi sınıfının, toplumun en ileri sınıfının, en devrimci sınıfının, doğru düşünen, maddi zenginlikleri üreten ve sürekli eylem halindeki sınıfının teorisidir.
İnsanları, Marksizm-Leninizmin sözümona geçerliliğini yitirdiğine, «yeni dönem» e cevap vermediğine ikna etmeye çalışan burjuvazi ve ideologlarının çabalan, proletaryanın bilimsel ideolojisine saldırmayı ve onun yerine soysuzlaşmış bir yaşamı, lümpen bir yaşamı, çığrindan çıkmış ve yozlaşmış, tüketim toplumu olarak adlandırılan bir toplumu öven bir takım teorileri geçirmeyi amaçlamaktadır. Artık sürekli hareket ve gelişme halinde olan yeni bir toplumun biçimlerinin keşfedildiğini ileri süren zırvalar da, aynı biçimde proletaryanın ilerici, devrimci düşüncesine, yol gösterici ideolojisine darbe indirmeyi ve kapitalist sömürü ve baskıyı sürdürmeyi amaçlamaktadır.
Lenin’in bize öğrettiği gibi, teorimiz, sınıf mücadelesinin yöntemlerini ve biçimlerini doğru tanımlamakta ve değerlendirmektedir. O, yaşamın ve çağın doğurduğu pratik sorunlara sıkı sıkıya bağlıdır. Bu silah bize, her zaman insan toplumunun gelişmesini doğru bir biçimde tahlil etmek ve anlamak, toplumun her tarihsel dönemecini doğru tahlil edip kavramak ve onun devrimci dönüşümünü gerçekleştirmek için yardım etmektedir.
Partimiz, VII. Kongresinde, çeşitli revizyonist a- kımları, özellikle Çinli «üç dünya» teorisini teşhir etmiştir. Partimiz, devrimin, sosyalizmin ve halkların kurtuluşunun zaferi için Marksizmin-Leniniz- min can alıcı önemini vurgulayarak, devrimi reddeden ve kapitalist sömürüyü savunan, dünya tarihsel sürecinin günümüzdeki aşamasına ilişkin burjuva-opor- tünist tez ve görüşleri kesinlikle reddetmiş, kapitalizm ve emperyalizmin gelişmesindeki hiçbir değişikliğin, revizyonistlerin yutturmaca ve «buluşlar»ını haklı çıkarmadığını güçlü bir biçimde vurgulamıştır. Marksizm- Leninizmi savunmak, halkların ve devrimin davasını ileriye götürmek ve Marks, Engels, Lenin ve Stalin’in teorisinin her zaman genç ve güvenilir bir pusula olduğunu, gelecekteki zaferler için bir rehber olduğunu kanıtlamak için karşı-devrimci ve anti-komünist teorilerin sürekli teşhiri ve ilkeli eleştirisi mutlaka gereklidir.
Nisan 1978
İKİNCİ BASKIYA NOT
«Emperyalizm ve Devrim» kitabı ilk olarak 1978 Nisanında Parti içinde dağıtılmak üzere (Arnavutça) basıldı.
Bu kitabı okumuş olan komünistlerin isteği üzerine, kitap yeniden basılarak kamuoyuna sunulmuştur. Birinci baskıdan sonraki dönemde meydana gelen bazı olaylar da kitaba eklenmiştir.
Aralık 1978